De lateral raise is een goede oefening om de laterale kop van je deltaspier te trainen. Met deze isolatie oefening train je namelijk je volledige schouders, maar leg je de focus voornamelijk op de laterale kop en voorste koppen van de deltaspier. Wil je weten hoe je de lateral raise uitvoert en wat de voordelen van deze oefening zijn? Dat ontdek je in dit artikel!

Kenmerken Lateral Raise

Soort oefening: Isolatie oefening
Welke spieren train je met de Lateral Raise: Schouders
Benodigdheden: Dumbbells
Moeilijkheidsgraad: Beginner


Lateral Raise uitvoering 

Hoe doe je de lateral raise eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de lateral raise en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Zorg voor dat je een stabiele houding door je voeten op heupafstand te positioneren

Stap 2.

Houdt je armen langs het lichaam en span je core aan

Stap 3.

Beweeg de dumbbells gecontroleerd zijwaarts naast het lichaam omhoog tot deze bijna volledig gestrekt zijn

Stap 4.

Houdt deze houding kort vast en houdt je ademhaling onder controle

Stap 5.

Laat de dumbbells weer langzaam zakken tot deze zich weer in de beginpositie bevinden


Lateral Raise video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de lateral raise. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de lateral raise waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Lateral Raise?

De lateral raise is een goede isolatie oefening die je kunt gebruiken om een sterker bovenlichaam te ontwikkelen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Lateral Raise

 • Met de lateral raise train je je volledige schouders met als focus de laterale kop van de deltaspier
 • De oefening is ontzettend makkelijk aan te leren
 • De lateral raise is zeer effectief bij het ontwikkelen van de spiermasse van de schouders
 • De lateral raise kan met zeer weinig gewicht al erg zwaar worden waardoor je niet super veel gewicht nodig hebt

Lateral Raise Tips

De lateral raise is dus een ideale oefening om je schouderspieren te trainen. Het is daarom zeker een oefening die niet in je trainingsschema mag ontbreken. Nu je weet hoe je de lateral raise moet uitvoeren, kun je hieronder wat tips vinden om je lateral raise te verbeteren en sterker te worden. De lateral raise wordt namelijk nog effectiever wanneer je deze tips aanhoudt.

De eerste manier om sterker en beter te worden in een oefening is progressive overload. Deze term betekent dat je elke training jezelf net verbeterd, dit kan door hetzelfde gewicht vaker te doen of dat je juist een zwaarder gewicht minder vaak doet. Dit zorgt ervoor dat je constant een beetje sterker wordt.

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de lateral raise. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste wijze uitvoert. 

 • Zak niet gelijk weer naar beneden: Om je spieren nog meer uit te dagen, is het belangrijk de houding kort vast te houden
 • Span je core aan: Door je core goed aan te spannen creëer je meer kracht en stabiliteit
 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je het gewicht gaat verhogen

Veelgemaakte fouten bij de Lateral Raise

Naast de lateral raise tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de lateral raise niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Zwaaien: Belangrijk is om de beweging gecontroleerd en langzaam uit te voeren om de spieren niet te overbelasten
 • Voeten positioneren: Plaats je voeten op heupbreedte om ervoor te zorgen dat je stabiel staat

Lateral Raise alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende lateral raise alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende lateral raise alternatieven:

 • Dumbell shoulder press
 • Military press
 • Seated Dumbbell Shoulder Press
 • Single-Arm Dumbbell Shoulder Press
 • Front Raise

Veelgestelde vragen

Is de lateral raise een goede oefening?

De lateral raise is een goede oefening om je schouderspieren te trainen. Hij spreekt namelijk alle schouderkoppen aan en is ook gemakkelijk aan te leren. Hierdoor is hij ideaal voor de beginnende, maar ook zeker effectief voor de ervaren sporter. Daarnaast is deze oefening geschikt voor iedereen die zwaar wilt trainen met lichte gewichten. 


Welke spieren train je met de lateral raise?

Deze oefening spreekt alle drie de schouderkoppen aan en focust zich voornamelijk op de laterale en voorste koppen van de deltaspier. Je kan met deze oefening dus zeer effectief de schouders isoleren voor optimale opbouw van deze spiermassa.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>