Zijn light chips en oven chips gezonder dan normale chips?

We hebben allemaal die momenten gehad: staand in het gangpad van de supermarkt, een zak normale chips in de ene hand, een zak light chips in de andere. Welke te kiezen?

In de eeuwenoude strijd van 'lekker versus licht', duiken wij in de brandende vraag: zijn light chips gezonder dan normale chips

Wij zijn op onderzoek gegaan en hebben het verrassende antwoord voor je. Kortom, lees gauw verder!


Wat zijn light chips eigenlijk?

Voordat we in de voedingswaarden duiken, eerst de basis. Light chips zijn in essentie chips die minder vet of calorieën bevatten dan hun 'gewone' tegenhangers. Dit wordt vaak bereikt door ze te bakken in plaats van te frituren of door gebruik te maken van vetvervangers.

Volgens het voedingscentrum is de term "light" een beschermde claim (bron). Wanneer een product minimaal 30% minder vet, suiker of calorieën bevat dan een andere producten in deze categorie dan mag het merk dit vermelden op de verpakking.

Wanneer we kijken naar de meeste "gezonde chips" dan zien we dat deze over het algemeen aangeven 30% minder vet te hebben dan gewone aardappelchips.  

Dit betekent niet dat deze chips ook 30% minder kcal bevatten, hieronder vertellen we daar meer over. Zoals eerder aangeven wordt deze 30% minder vet bereikt door 

Weetjes en feitjes over "light producten"

 • Als er 'light' op een product staat dan heeft het vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers
 • Light producten werden populair in de jaren '80 en '90 door een focus op dieet en gezondheid
 • 'Light' kan 30% minder vet betekenen, niet altijd minder calorieën
 • Sommige light-producten bevatten nog steeds veel calorieën

Vergelijking light chips, oven baked en normale chips

Goed, om te kunnen bepalen of light chips / oven baked chips gezonder zijn dan "normale chips", zijn we op onderzoek gegaan.

Hiervoor hebben we gekeken naar het verschil in voedingswaarden tussen de normale naturel chips, de oven baked chips en de light chips van Lays. Hieronder zie je de verschillende voedingswaarden:

Product

Kcal

Vet

Koolhydraten

Vezels

Eiwitten

Zout

Lay's Oven baked naturel flavour

442 Kcal

13 g

73 g

6.2 g

5.9 g

0.84 g

Lay's Light Naturel

490 kcal

21 g

64 g

4.5 g

7 g

1.4 g

Lay's Max naturel (normale chips)

524 kcal

33 g

48 g

4.7 g

6.7 g

1.1 g

Op basis hiervan vallen een aantal zaken op. Hieronder onze bevindingen:

 • Van alle drie de opties lijkt de Lay's Oven baked naturel flavour de gezondste optie: deze bevat de minste hoeveel kcal
 • Oven baked chips bevatten minder zout dan reguliere chips en light chips
 • Oven baked chips bevatten meer koolhydraten door het productieproces

Goed, op het eerste oog lijken de Lay's oven baked chips dus de beste keuze, echter is ons nog wel iets opgevallen.

Wanneer we kijken neer het label van deze chips dan zien we het volgende:

Voedingslabel

Waar de Lay's light chips en reguliere chips slechts 2 ingrediënten bevatten, is dit bij de oven baked chips aanzienlijk meer. Iets wat in principe een red flag is wanneer je voedingsproducten gaat kiezen.

Zoals je kunt zien zijn er veel ingrediënten gebruikt om deze chips te maken, iets wat wij niet echt heel fijn vinden. Als vergelijking hieronder de ingrediënten lijst van de reguliere chips: 

Kortom, de Lay's oven baked bevat de minste hoeveel kcal maar heeft dus wel een flinke waslijst aan ingrediënten. In deze is het dus als het ware kiezen tussen twee kwaden. 


Zijn light chips of oven baked chips gezonder dan normale chips?

Nu komt het crunch-moment. Het feit dat iets minder calorieën of vet bevat, betekent niet automatisch dat het gezond is. Hoewel light chips minder vet kunnen bevatten, bevatten ze soms meer zout of kunstmatige toevoegingen om de smaak te behouden.

Daarbij kan de vermindering van vetten je soms verleiden om méér te eten, omdat je denkt dat je "gezonder" bezig bent. Ook is het zo dat ook light chips of oven baked chips relatief veel kcal bevatten in vergelijking met andere snacks.

Natuurlijk bespaar je gemiddeld zo'n 30% kcal door te kiezen voor light chips of oven baked chips maar uiteindelijk krijg je zelfs bij deze producten nog veel kcal binnen. 


Tips bij het kopen van light chips

Wanneer je chips of andere snacks gaat kopen liggen de verleidingen continu op de loer. Helaas is de wereld van supermarkten er eentje vol misleidingen en fabeltjes.

Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken om te bepalen of een product gezond is of niet. 

 • Bekijk het etiket: Kijk altijd naar het voedingsetiket op de verpakking. Hier staat duidelijk aangegeven hoeveel kcal (calorieën) het product per 100 gram of per portie bevat.
 • Let op de bereidingswijze: Chips die gebakken zijn in plaats van gefrituurd bevatten vaak minder calorieën.
 • Ingrediëntenlijst: Kijk naar de ingrediënten. Sommige merken kunnen zoetstoffen of andere vulstoffen toevoegen om de smaak te verbeteren, wat het caloriegehalte kan beïnvloeden.
 • Kies voor naturel: Smaakjes zoals kaas, barbecue of zure room kunnen extra calorieën toevoegen.
 • Overweeg alternatieven: Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor aardappelchips, zoals groentechips, linzenchips of kikkererwtenchips. Sommige hiervan kunnen minder calorieën bevatten dan traditionele chips.

Veelgestelde vragen over light chips

Kan ik onbeperkt light chips eten omdat ze gezonder zijn?

Nee, hoewel ze misschien minder calorieën of vet bevatten, blijft het een snack. Geniet, maar doe het met mate.

Zijn alle light chips gebakken?

Nee, sommige chips zijn gefrituurd maar gebruiken vetvervangers of andere methoden om het vetgehalte te verlagen

Zijn er natuurlijke light chips?

Ja, er zijn merken die natuurlijke ingrediënten en methoden gebruiken om een gezondere chip te maken zonder toevoegingen.

Zijn light chips glutenvrij?

Dit hangt af van het merk en het type chip. Altijd het etiket lezen!

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>