Hoe gezond is Pindakaas? Het eerlijke antwoord!

Nederland is een echt pindakaasland. De schappen in de supermarkt staan vol met verschillende merken en soorten pindakaas. We zijn er dol op. Jaarlijks wordt in Nederland 16 miljoen euro aan pindakaas verkocht. Als we alle boterhammetjes met pindakaas uit Nederland achterelkaar zouden leggen, zou die rij bijna de halve aarde omspannen.

Eigenlijk is het vreemd dat pindakaas in ons land zo populair is. Want in geen van de ons omringende landen eet men per inwoner zo veel van dit smeerseltje als in Nederland. De redenen voor de populariteit van pindakaas in ons land zijn onduidelijk. Het zou kunnen komen door onze internationale oriëntatie: Nederland is van oudsher meer gericht op Engeland en de Verenigde Staten dan de landen om ons heen. Een andere mogelijke verklaring is dat er een relatie is met onze voormalige koloniën Indonesië en Suriname. Daar zijn pinda's in allerlei vormen veel voorkomende bestanddelen van het voedingspatroon.

We eten in ons vreemde kikkerlandje dus graag en veel pindakaas, maar de vraag is natuurlijk: is pindakaas gezond? Om dit te kunnen bepalen, moeten we eerst weten wat pindakaas is, waarvan is het gemaakt?

Wat is pindakaas?

Het hoofdbestanddeel van pindakaas is gemalen pinda's met wat natuurlijke toevoegingen zoals plantaardige olie, plantaardig vet en zout. Spannender dan dit is het niet.

Pindakaas is in ons land zo ingeburgerd dat je haast zou vergeten dat het ooit is bedacht. De uitvinder of bedenker ervan is John Harvey Kellogg, de oudere broer van Will Keith Kellogg. Samen stonden ze aan de wieg van het befaamde cornflakes-imperium dat we nu kennen als Kellogg's. Maar hun wegen scheidden zich toen Will Keith suiker aan de cornflakes wilde toevoegen. John Harvey die een fervent vegetariër was, stapte om die reden uit de gezamenlijke onderneming en wisselde nooit meer een woord met zijn broer. Overigens, de breuk met zijn broer verhinderde Will Keith niet om schatrijk te worden met cornflakes.

Nu smeren wij pindakaas op ons brood, omdat we dat lekker vinden, maar pindakaas is door Kellogg bedacht als oplossing voor een probleem waar de pindaboeren in de Verenigde Staten rond 1900 mee worstelden. Pinda's werden namelijk geteeld voor de arachideolie die uit de pinda's werd gewonnen. De pindamassa waaruit de olie was geperst vormde een grote berg afval waarmee de pindaboeren geen raad wisten.

De oplossing van John Harvey Kellogg was om plantaardige olie toe te voegen en het resulterende smeerseltje aan te bieden als broodbeleg. Rijk is John Harvey er niet van geworden, maar pindaboeren en pindakaasliefhebbers over de hele wereld zijn hem nog altijd dankbaar.

Overigens, over de naam pindakaas is wel het een en ander te doen. Want pindakaas is, ondanks de naam, natuurlijk geen kaas. Het vreemde is dat dit populaire broodbeleg over de hele wereld pindaboter wordt genoemd. Denk bijvoorbeeld maar aan het Engelse 'peanutbutter', het Franse 'beurre de cacahuètes' of het Zweedse 'jordnötssmör'. Alleen in Nederland heet deze substantie opeens pindakaas.

Hoe dit komt? De belangrijkste reden hiervoor is de strenge Boterwet die van kracht was tijdens de introductie van pindakaas in ons land, omstreeks 1948. Om het onderscheid duidelijk te maken tussen boter en het goedkopere margarine, moest een product met de naam 'boter' in ons land voldoen aan een hele reeks specifieke producteigenschappen. Een product dat niet aan die eigenschappen voldeed en wel de naam 'boter' droeg, zou verboden worden en uit de markt worden genomen. Om deze problemen te voorkomen, is bij de introductie van dit product in ons land gekozen voor de naam pindakaas.

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Hoe gezond is pindakaas?

Pindakaas past heel goed in een gezond, gevarieerd dieet. Zo bevat het vitamines E, B1, B3 en linolzuur. Het is rijk aan plantaardige vetten en proteïnen. Niet voor niets worden pinda's gebruikt als vleesvervanger.

Veel mensen die willen afvallen zweren pindakaas af, omdat het een echte calorieënbom is. Doordat pindakaas zoveel vet bevat, schrikken ze ervoor terug en grijpen ze naar komkommers en meloenen. Maar de gedachte dat je calorie-arme voedingsmiddelen moet eten om af te vallen, is onjuist. Afvallen doe je door gevarieerd te eten en veel te bewegen en om te kunnen bewegen heb je juist vet nodig, bij voorkeur in de vorm van onverzadigde vet. Het toeval wil dat juist onverzadigde vetten volop te vinden zijn in pindakaas. Kortom, wie wil afvallen doet er goed aan om dagelijks een bruine boterham met ons favoriete broodbeleg te eten.

Onbewerkte pinda's bevatten de befaamde, gezonde arachideolie. Omdat deze olie een goede prijs oplevert op de wereldmarkt, wordt deze eerst uit de pinda's geperst. Vervolgens wordt de resterende pindamassa verrijkt met andere plantaardige olie. Hierdoor blijft pindakaas, ondanks de onttrekking van de arachideolie, een vegetarisch product.

Het komt niet zo vaak voor, maar sommige mensen zijn allergisch voor pinda's. Als jij zo iemand bent, dan ben je niet te benijden, want dan ben je ook allergisch voor pindakaas. Pindakaas bestaat tenslotte voor meer dan 80% uit pinda's.

Soms hoor je wel eens dat mensen met een allergie voor noten ook moeten oppassen voor pindakaas, maar dat is een misvatting. Want pinda's zijn helemaal geen noten. Ofschoon het synoniem 'aardnoten' anders doet vermoeden, zijn pinda's een bijzondere soort peulen. Ze groeien aan planten met takken die zo slap zijn dat ze onder het gewicht van de peulen gaan overhangen. Daardoor komen de peulen terecht in de aarde onder de plant. Als deze aardnoten niet geoogst zouden worden, dan zou uit deze aardnoot een nieuwe plant groeien.

Met name in het buitenland komt het wel eens voor dat pinda's verontreinigd zijn met het giftige aflatoxine, dit is een schimmel die op pinda's groeit. Als verontreinigde pinda's worden verwerkt tot pindakaas, kan dit ernstige vergiftiging tot gevolg hebben. Om die reden houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de kwaliteit van geïmporteerde pinda's en pindakaas heel nauwkeurig in de gaten. In Nederland is door de jaren heen nog nooit een geval van aflatoxinevergiftiging ten gevolge van pindakaas voorgekomen. Je kunt er dus op vertrouwen dat de pindakaas in de winkel bij jou in de buurt niet alleen gezond, maar ook volkomen veilig is

Hoeveel calorieën bevat pindakaas?

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

374 kcal

Vet

4.3 gram

Koolhydraten

74 gram

Eiwitten

11 gram

Vezels

13 gram

Pindakaas is een heel energierijk voedingsmiddel. We noemden het al een calorieënbom. Wanneer we uitgaan van een gemiddelde van 20 gram pindakaas per boterham dan bevat deze hoeveelheid pindakaas ongeveer 130 kilocalorieën (kcal). Als we dit vergelijken met de door het Voedingscentrum dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kilocalorieën van 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen, dan is deze kleine dosis pindakaas al een significante hoeveelheid.

Wat zit er in pindakaas?


Veel mensen met een actieve levensstijl zweren bij pindakaas. Pindakaas is voor hen een onmisbaar onderdeel van hun dieet. Want pindakaas geeft energie om lekker te bewegen. Na een rondje joggen is er geen lekkerdere snack dan een heerlijke, bruine, volkoren boterham met pindakaas. Volkomen terecht, want er zitten heel veel onmisbare voedingsstoffen in pindakaas.

Zo bevat pindakaas veel olie. Ongeveer de helft van een pot pindakaas bestaat uit vet, in de vorm van plantaardige olie. Voor mensen die aan de lijn zijn, werken olie en vet in voeding vaak als een rode lap op een stier. In hun beleving zijn olie en vet per definitie slecht. Onbegrijpelijk, want het menselijk lichaam heeft olie en vet nodig. Het is dan ook echt niet nodig om in de stress te schieten als een voedingsmiddel olie of vet bevat. Het gaat er namelijk om wat voor soort olie of vet er in dat voedingsmiddel zit.

In grote lijnen heb je verzadigde en onverzadigde oliën en vetten. Waarbij de verzadigde vetten het cholesterolgehalte in je bloed kunnen doen toenemen, terwijl onverzadigde vetten juist heel gezond zijn. Het vet in een pot pindakaas bestaat in overgrote mate uit onverzadigde olie en is dus goed voor je.

Verder bevat pindakaas veel vezels, voor een goede spijsvertering, en relatief veel proteïnen. Ongeveer een vijfde van een pot pindakaas bestaat uit proteïnen, voor sterke spieren.

Zo maakt pindakaas deel uit van een gezond voedingspatroon. Het bevat veel energie per gram, waardoor veel sporters zweren bij pindakaas. Denk maar aan de vroegere pindakaasreclames waarin oud-sporters figureren met de slogan 'Wie is er niet groot mee geworden'.

Gezonde pindakaas kopen


Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer winkels die gezonde pindakaas aanbieden. Hieronder zie je 3 opties:

Organic Peanut Butter

Natural Peanut Butter

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Andere bekeken ook:

7 tips om te besparen op gezond eten

Ketonen meten: waarom zou je dit doen?

Hoe gezond is Kaneel? Het eerlijke antwoord!

Team Fitcode

Over de auteur

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>