De Preacher Curl ook wel de "Scott curl" genoemd, is een effectieve oefening om de biceps te laten groeien. De bicep is een soort status geval van je lichaam. Iedereen wilt grote biceps hebben omdat het een soort status is. Met deze isolatie oefening gaan de biceps groeien. Wil je alles te weten komen over deze oefening? Lees dan gauw verder!

Kenmerken Preacher Curl

Soort oefening: Isolatie oefening
Welke spieren train je met de Preacher Curl: Lange kop van de bicep en korte kop van de bicep
Benodigdheden: Preacher curl bankje, Halterstang of EZ curl bar
Moeilijkheidsgraad: Beginner


Preacher Curl uitvoering 

Hoe doe je de Preacher Curl eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Preacher Curl en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Zet het bankje op de juiste hoogte zodat je alleen uit je biceps kan tillen

Stap 2.

Neem een diepe haal lucht en plaats je handen op schouderbreedte

Stap 3.

Til het gewicht van de onderste positie naar ongeveer de hoogte van je schouder

Stap 4.

Laat het gewicht langzaam maar gecontroleerd zakken 

Stap 5.

Herhaal deze beweging voor het aantal herhalingen waar je voor gaat


Preacher Curl video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de preacher curl. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de preacher curl waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van preacher curl?

De preacher curl is een goede isolatie oefening die je kunt gebruiken om een grotere bicep te ontwikkelen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Preacher curl

 • Vanwege de isolatie doe je alles vanuit je bicep
 • Je kan geen moment gebruiken
 • Er kan een grote ROM zijn ten opzichte van andere biceps oefeningen
 • Je armen zijn schuin gepostioneerd 

Preacher Curl Tips

Wanneer jij de preacher curl in fitness schema hebt zitten wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt krijgen voor je biceps wil je dat je goed bent in de oefeningen. je kan dit op verschillende manieren doen.

De eerste manier om sterker en beter te worden in een oefening is progressive overload. Deze term betekent dat je elke training jezelf net verbeterd dit kan door hetzelfde gewicht vaker te doen of dat je juist een zwaarder gewicht minder vaak doet. Dit zorgt ervoor dat je constant een beetje sterker wordt.

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Preacher Curl. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste wijze uitvoert. 

 • Beweeg alleen je onderarmen: Probeer alleen je onderarmen te bewegen tijdens de oefening zodat je alles uit je bicpes trekt
 • Brace je 'core' voor de oefening: Neem een diepe hap lucht voor je het gewicht om hoog gaat duwen
 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je het gewicht gaat verhogen

Veelgemaakte fouten bij de Preacher Curl 

Naast de Preacher Curl tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Preacher Curl niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Niet uit de bicep trekken: Probeer alles uit je bicep te trekken hierdoor groeit de spier sneller
 • Stang te breed pakken: Je wilt de stang op de breedte schouders pakken, als je veel wijder gaat, zul je minder sterk zijn

Preacher Curl alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Preacher Curl alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende preacher curl alternatieven:

 • Concentration Curl
 • Wall Curl
 • Seated Curl
 • Spider Curl
 • Supine Bicep Curl

Veelgestelde vragen

Zijn Preacher Curls een goede oefening?

De Preacher curl is zeker een goede oefening. Dit is een isolatie oefening waarmee je de hele bicep traint. Je kan geen moment pakken dus wordt alles gedaan vanuit de bicep.

Welke spieren train je met de Preacher Curl?

Met de Preacher Curl train je voornamelijk de lange kop van je bicep. De hele bicep wordt geisoleerd met deze oefening waardoor de hele bicep getraind wordt.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>