Een outdoor pull up bar is een geweldige gadget voor een effectieve training buiten. Met pull ups versterk je je rugspieren en bouw je stevige bovenarmen op. Maar wat zijn vooral de voordelen van een pull up bar buiten? En welke verschillende soorten pull-up bars zijn er beschikbaar? Als je ook nog wilt weten waarop je moet letten bij het kopen van deze gadget, lees dan vooral verder!

Waarom een optrekstang voor buiten?

Pull-ups zijn een van de meest bekende en populairste fitnessoefeningen vanwege de eenvoudige uitvoering, zonder dat je daarvoor een uitgebreide uitrusting hoeft te hebben. Het enige dat je nodig hebt is een optrekstang. Wil je je grijpkracht verhogen, je houding verbeteren en intensiever trainen voor een aantrekkelijk bovenlichaam, dan is een pull up bar in de tuin haast onmisbaar!


Een ander voordeel van pull-ups is de enorme trainingseffectiviteit. Afhankelijk van je grip en de breedte daarvan, kun je de trainingsfocus op verschillende spierdelen bepalen. Bijvoorbeeld de brede rugspier, de onderste vezels van de monnikskapspier, de grote en kleine 'diamantspieren' die lopen van je kruin tot je stuitje in je rug en je buik, maar ook de grote ronde spier worden met pull-ups aangepakt. Vergeet niet dat je armen en vooral de biceps en de brachioradialis van je onderarm met een outdoor pull up bar ook worden getraind.


De training op de pull up bar buiten heeft als bijkomend voordeel dat je in de frisse lucht bent. Zo neem je zuurstof en daglicht (vitamine D) op, wat positieve effecten heeft op je gezondheid en je algemeen welzijn. Door de buitentraining versterk je je immuunsysteem en ben je minder kwetsbaar voor verkoudheidsziekten en soortgelijke aandoeningen. Wanneer je traint in je tuin of een andere natuurlijke omgeving, zal je merken dat ook je humeur verbetert. Een pull up bar in de tuin heeft dus heel veel voordelen!

Waarom een pull up bar voor buiten?

Een van de grootste voordelen van het installeren van een optrekstang buiten is echter dat deze je er constant aan herinnert om te trainen. Het kan gemakkelijk zijn om een trainingsmoment te vergeten of niet de moeite te nemen om te oefenen als je apparatuur in de plaatselijke sportschool staat of ergens is opgeborgen waar je niet kunt zien.


Maar met een outdoor pull up bar geeft je een gemakkelijk reminder om te sporten. Door de pull up bar elke dag te zien, zal je sterker gemotiveerd zijn om het te gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een pull up rek voor buiten?

Wanneer je een pull up bar gaat kopen, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Deze de belangrijkste:

  • De optrekstang moet bestaan uit stevige materialen en een robuuste constructie bieden, omdat het veel gewicht zal dragen. Afhankelijk van de bewegingsoefeningen wordt er veel spanning uitgeoefend op de gewrichten van de vrijstaande optrekstang. De optrekstang die je kiest moet dit kunnen verdragen.
  • Verstelbaar. Een verstelbare hoogte is een goede eigenschap. Als er andere mensen zijn die jouw optrekstang willen gebruiken, dan is dit zeker iets waar je naar moet kijken. Uiteraard hoef je je over de verstelbaarheid geen zorgen te maken als je weet dat jij de pull up bar als enige zal gebruiken. Ongeacht of je in je eentje gaat trainen of samen met anderen, het is in ieder geval belangrijk om een pull up bar aan te schaffen die past bij jouw lengte.
  • Ben je aan de zwaardere kant, controleer dan even of de pull up bar je gewicht inderdaad kan dragen. Dit speelt zeker een rol als je naar een draagbare outdoor pull-up-apparaat zoekt. Deze zijn namelijk minder stevig gebouwd.
  • Last but not least: de kosten zijn een belangrijke factor als het gaat om de beslissing over de aankoop van een staande optrekstang, vooral omdat goede modellen relatief duur zijn.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van de optrekstang voor buiten?

Omdat het een outdoorversie is, moet je pull up bar materialen en coatings hebben die de duurzaamheid verbeteren. Waar en hoe je traint bepaalt waar je jouw pull up zal plaatsen.


Of het nu in de garage is of je achtertuin, zorg er in ieder geval voor dat je pull up rek voor buiten zich op een plek bevindt waar je een volledige, onbelemmerde bewegingsvrijheid hebt en geen doorn in het oog wordt. 


Van zowel de outdoor pull up rack als de pull up bar zijn er een aantal modellen waarmee je de beste resultaten kunt bereiken.

Op zoek naar een volledig geïnstalleerde pull op rack of alleen de bar? Wij adviseren je met plezier.


Of je nu op zoek bent naar een simpele pull-up bar of een volledig outdoor rack voor je tuin, alles wat je nodig heb, hebben we in voorraad. Je kunt alleen de bar kopen en alles zelf installeren, maar we helpen je zeker ook graag om je nieuwe outdoor pull up bars te installeren!

Welke opties zijn er?

Je kunt kiezen tussen pull up racks en pull up bars. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Een outdoor pull up rack is een heel frame, terwijl het bij een pull up bar gaat om slechts één stang. In beide gevallen is de basis een stevige stang die van de grond wordt geheven en je lichaamsgewicht moet aankunnen tijdens het uitvoeren van pull-ups. We geven je een paar opties:

About the Author Remco Hazenwerf


Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

>