• Home
  • |
  • Supplementen
  • |
  • Retinol: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Retinol: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

In dit artikel gaan we het hebben over Retinol. Maar voordat we allemaal zaken over Retinol gaan bespreken, is het allereerst handig om uit te leggen wat het precies is uiteraard. Retinol wordt ook wel Vitamine A genoemd, en daarmee is het dus een vet-oplosbare vitamine.


Het is een belangrijke vitamine die iedereen nodig heeft. Zonder het gebruik van deze vitamine kunnen er namelijk veel problemen ontstaan, alwaar we verderop in dit artikel nog wel eventjes wat dieper op in zullen gaan. Wat wel belangrijk is om te weten: het stofje is opgenomen door de WHO aan de lijst van essentiële geneesmiddelen. Het belang van deze vitamine mag daarom ook niet worden onderschat.

Wat zijn de voordelen van Retinol

Om de voordelen van Retinol te benoemen, is het ook belangrijk om na te te gaan wat de nadelen zijn wanneer het niet wordt gebruikt, of wanneer de inname bij een persoon onvoldoende is. Maar eerst zullen we enkele voordelen bespreken.

Belangrijk voor de haarvaten

Een belangrijk voordeel van Retinol is dat het goed is voor de haarvaten, ook wel bloedvaten genoemend. Bloedvaten zijn de essentie van ons lichaam en zonder zouden we niet kunnen leven. Een mens heeft verschillende soorten bloedvaten. Denk daarbij aan de slagaders. Dit zijn aders die verbonden zijn met het hart en zorgen voor een deugdelijke bloeddoorstroming in je lichaam. Maar Retinol is vooral goed voor de haarvaten. Dit zijn hele dunne bloedvaten die welhaast niet te zien zijn. Retinol zorgt ervoor dat deze haarvaten optimaal zijn werk doen en je lichaam naar behoren gaat functioneren.

Goed voor de ogen

Ook is Retinol heel goed voor de ogen. Dit komt omdat het de bouwsteen is van het eiwit rodopsine. Deze komt voor in het netvlies van de ogen. Voldoende Retinol zorgt ervoor dat er voldoende eiwitten binnenkomen, zodat alles goed kan functioneren.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Retinol supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Wat zijn de gevolgen van een retinol tekort?

Hierboven hebben we enkele voordelen van Retinol genoemd, maar het is misschien nog belangrijker om de nadelen te noemen wanneer je er onvoldoende van binnen krijgt. Dat is namelijk niet helemaal mals, want daarmee komt het belang van deze vitamine echt naar voren.

Nachtblindheid

Hiervoor hadden we het al even over Retinol gehad, en het belang ervan voor de ogen. Het zorgt voor een betere stimulering van de ogen, maar een gebrek aan Retinol zorgt er ook dat er nachtblindheid kan ontstaan. Dit betekent dat in het donker mensen niet goed kunnen zien. Of de overstap van licht naar donker duurt heel lang. Het kan ook een pijnlijk gevoel aan je ogen teweegbrengen.

Omwille van die reden moet nachtblindheid altijd voorkomen worden. Aan nachtblindheid kunnen meerdere oorzaken ten grondslag liggen, maar Retinol is daar zeker één van. Het klinkt misschien niet zo gevaarlijk, maar als dit niet wordt behandeld en je blijft weinig Retinol innemen, kan het zelfs zo erg worden dat je volledig blind wordt. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Heb je dus last van nachtblindheid, aarzel dan niet om eens langs je huisarts te gaan.

Droge huid

Hierboven hebben we een ernstig probleem opgenoemd, maar er zijn ook wat kleinere problemen die een gevolg kunnen zijn van een tekort. Een droge huid is daar een bekend voordeel van. Ook een schilferige huid komt wel eens voor. Heb jij hier vaak last van? Dan is het verstandig om de oorzaak aan te pakken en niet de symptomen.

Veel mensen gebruiken daar bijvoorbeeld speciale zalfjes voor. Maar dit is meestal een doekje voor het bloeden. Als je vaak last hebt van een droge huid, is het altijd belangrijk om na te gaan of dit niet aan een tekort van Retinol ligt. Natuurlijk kunnen er ook vele andere oorzaken van een droge huid zijn.

Gebit kan slechter worden

Een ander punt is dat je gebit slechter kan worden door een tekort aan Retinol. Ook om die reden is het dus aan te raden om er genoeg van binnen te krijgen. Je gebit wordt daardoor namelijk meer gevoelig. Bovendien ben je vatbaarder voor gaatjes en daarmee tegelijkertijd ook voor kiespijn en andere problemen.

Bovendien kan het als kwalijk gevolg hebben dat je gebit er bij jou op hele jonge leeftijd al oud uitziet. En ook dat is natuurlijk niet mooi, want het eerste waar men naar kijkt bij een ander persoon zijn de tanden. Daarom is het belangrijk om daar altijd goed voor te zorgen. 

Verminderde afweer

Ook kan het een negatieve impact op je afweersysteem hebben. Ook dat is natuurlijk geen pretje, aangezien je afweersysteem het fundament van je lichaam is. Elke dag wordt jouw lichaam namelijk blootgesteld aan allerlei ongemakken, virussen en bacteriën. Je afweer zorgt ervoor dat deze je lichaam niet bereiken, zodat jij als blijmoedig mens door het leven kunt manoeuvreren. Maar een gebrek aan Retinol kan ervoor zorgen dat je afweer wordt belemmerd en dan zit je natuurlijk met de gebakken peren. Je kunt dan sneller klachten krijgen en dat is natuurlijk zeer vervelend.

Tussentijdse conclusie

In dit gedeelte hebben we de voordelen van Retinol voor je lichaam besproken. Ook hebben we enkele nadelen besproken, zodat je er bewust van wordt en je precies weet waarom het zo belangrijk is om hier voldoende van binnen te krijgen. Herken jij bepaalde klachten en weet je niet precies de achterliggende oorzaak? Dan is het misschien verstandig om eens een huisarts te bezoeken. Die kan middels een onderzoek vaststellen of je een tekort hebt aan Retinol. Dit kun je natuurlijk zelf niet doen, omdat je daar niet de middelen voor hebt. Maar je kunt wel kijken of je eventuele indicaties hebt, zodat je vroegtijdig aan de bel kunt trekken bij eventuele problemen.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Retinol supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Is een teveel aan dit supplement schadelijk?

Bij veel vitamines is het zo dat ze juist averechts kunnen werken als je er een teveel van inneemt. Dit is echter niet bij alle vitamines zo, in dit gedeelte bespreken we of een teveel aan Retinol schadelijk kan zijn, en zo ja: wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

Een teveel Retinol is schadelijk

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: een teveel aan Retinol kan inderdaad schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit brengt namelijk toxiciteit teweeg. We zullen nu gaan bespreken wat voor risico's je loopt als je een teveel aan Retinol tot je neemt.

Hoofdpijn

Natuurlijk is dit een verschijnsel die moeilijk te koppelen is aan een oorzaak meestal. Vrijwel iedereen in de wereld heeft wel eens hoofdpijn gehad. Bovendien zijn er veel mensen die regelmatig hoofdpijn hebben en de oorzaak is vaak lastig om te achterhalen. Maar een oorzaak van hoofdpijn kan een teveel aan Retinol zijn. Neem je daar altijd heel veel van in, dan is de kans groot dat je sneller hoofdpijn krijgt. Dus ga dat goed na als je eventuele klachten hebt en soms een te hoge dosering tot je neemt.

Misselijkheid en duizeligheid en andere algemene klachten

Daarnaast zijn er nog vele andere algemene klachten die op kunnen treden bij een teveel aan Retinol. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van chronische misselijkheid, maar ook duizeligheid kan daarmee gepaard gaan. Ook is het vastgesteld dat mensen er oververmoeid van kunnen raken. Er kunnen dus veel kwalijke gevolgen van zijn.

Schadelijke veranderingen ongeboren kind

Ben je zwanger? Dan moet je helemaal oppassen als het gaat om Retinol. Er is dan namelijk wetenschappelijk aangetoond dat er dan schadelijke veranderingen kunnen optreden bij je ongeboren kind.

Dat is ook één van de redenen dat je tijdens je zwangerschap bepaalde voeding met Retinol niet tot je mag nemen. Denk daarbij aan zalm, leverworst en ga zo maar verder. Daar komt namelijk veel vitamine A in voor. Maar meestal word jij hier voor gewaarschuwd, zeker als het gaat om je eerste zwangerschap. Maar let er dus goed op.

Let op: Tijdelijk bestel je via Body&Fit voordelig Retinol supplementen >>> Klik hier voor de beste aanbiedingen

Leverbeschadiging

Een ander gevolg van een teveel aan Retinol is dat het kan zorgen voor beschadiging aan je lever. Meestal kan het op zichzelf niet heel veel schade aanrichten, maar wel in combinatie met andere factoren die een rol spelen als het gaat om de kwaliteit van je lever.

Denk daarbij aan misbruik van alcohol of een aangeboren leverafwijking. Dan bestaat er een extra grote kans op het ontstaan van levercirrose. Dit is een onomkeerbare aandoening aan je lever, met meestal de dood als gevolg als er geen transplantatie mogelijk is.

Botdichtheid

Er is veel commotie als het gaat over de impact van een teveel aan Retinol op de kwaliteit van je botten. Er was namelijk een onderzoek dat had vastgesteld dat een teveel aan Retinol ervoor kan zorgen dat je gevoeliger bent voor botbreuken. Andere onderzoeken hebben echter aangetoond dat dit alleen van toepassing is als er tegelijkertijd een tekort aan vitamine D in het lichaam zit.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: een teveel aan Retinol kan inderdaad schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit brengt namelijk toxiciteit teweeg. We zullen nu gaan bespreken wat voor risico's je loopt als je een teveel aan Retinol tot je neemt.

Retinol in voeding

Bij het gedeelte over de risico's omtrent de zwangerschap kwam al even naar voren dat Retinol in verschillende voeding zit, waaronder zalm en leverworst. Hier gaan we er even wat dieper op in.

Retinol komt vooral voor in dierlijke producten. Denk daarbij aan de meest vleeswaren en viswaren. Natuurlijk zit er in het ene stuk vlees meer Retinol dan in het andere stuk vlees en dit geldt natuurlijk ook voor de verschillende vissoorten waarin dit zit verwerkt. Maar ook in verschillende zuivelproducten zit het verwerkt. In dierlijke producten zit het natuurlijk ook verwerkt, maar in sommige producten wordt het ook nog extra toegevoegd. Bijvoorbeeld in bak en braadproducten. 

Dosering

Aangezien het dus is vastgesteld dat een teveel aan Retinol slecht voor je is, is het belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden. Op internet vind je verschillende betrouwbare plekken waar staat opgesomd wat de maximale dosering is. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de aanbevolen dagelijkse dosering.

Allereerst is dat de leeftijd: hoe ouder je in principe bent, hoe meer Retinol je dagelijks tot je kunt nemen. Helemaal bij kinderen moet je dus oppassen, want dan is er al snel een teveel aan Retinol met alle kwalijke gevolgen van dien. Naast de leeftijd speelt het geslacht ook een rol. Mannen kunnen over het algemeen meer innemen dan vrouwen. Ook de zwangerschap, en of je al dan niet borstvoeding geeft, spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de dosering. Als je de supplementen aanschaft in een drogisterij of bij een apotheek, dan staat dit meestal vermeld in de bijsluiter of op de verpakking.

Beste Retinol  Kopen

Andere bekeken ook:

De functies van vitamine A

Elektrolyten: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Zink: Wat is het, Voordelen en Bijwerkingen [Complete Gids]

Team Fitcode

Over de auteur

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>