• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Buik
 • /
 • Reverse Crunch: Uitleg, Voordelen, Fouten en Tips! [+Video]

De Reverse Crunch is een Compound oefening voor het trainen van je buik.

Maar hoe doe je de Reverse Crunch? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Reverse Crunch

Soort oefening: Compound oefening
Welke spieren train je met de Reverse Crunch: Buik
Benodigdheden: Geen

Moeilijkheidsgraad: Beginner


Reverse Crunch uitvoering 

Hoe doe je de Reverse Crunch eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Reverse Crunch en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Ga op de grond liggen met je armen naast je lichaam en je benen in een hoek van 90 graden. Breng je billen omhoog en dan je onderrug door je in de tegengestelde richting als bij de crunch door ze omhoog te rollen.

Stap 2.

Rol langzaam op en stop als je voelt dat de bovenkant van je rug loskomt. Probeer je onderbuik naar je borst te brengen.

Stap 3.

Houd de spanning twee seconden vast terwijl je de buikspieren volledig aanspant. 

Stap 4.

Keer langzaam terug in de uitgangspositie en stop voordat je billen de grond raken, om de spanning constant te hebben, houd je hoofd recht op de grond en beweeg je hals niet.


Reverse Crunch video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Reverse Crunch. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Reverse Crunch waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Reverse Crunch

De Reverse Crunch is een goede oefening voor het trainen van je buik. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Reverse Crunch

 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Toename in stabiliteit en kracht
 • Zorgt voor een sterkere core
 • Overal uit te voeren

Reverse Crunch Tips

Wanneer jij de Reverse Crunch in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Reverse Crunch. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je eventueel gewicht gaat toevoegen
 • Neem de tijd: Voer de oefening niet te snel uit, behoud je stabiliteit en zorg voor een goede contractie.
 • Correcte houding: Stabiele positie

Veelgemaakte fouten bij de Reverse Crunch

Naast de Reverse Crunch tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Reverse Crunch niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Te snel uitvoeren: Neem de tijd en zorg ervoor dat het heen en weer gaan soepel verloopt

Reverse Crunch alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Reverse Crunch alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Reverse Crunch alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Reverse Crunch een goede oefening?

De Reverse Crunch is zeker een goede oefening. Dit is een compound oefening waarmee je je buik traint. Verder is het een oefening die mee helpt met het verbeteren van de stabiliteit en explosiviteit.


Welke spieren train je met de Reverse Crunch?

De Reverse Crunch is een goede oefening waarmee je de buik mee traint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>