Zijn rijstwafels gezond of ongezond?

Zijn rijstwafels gezond of ongezond? Als jij jezelf dit afvraagt dan ben je naar het juiste artikel gekomen. We leggen je namelijk alles uit wat je moet weten over rijstwafels en of deze wel gezond zijn.

De rijstwafel is ontzettend populair geworden de afgelopen jaren in Nederland en wordt door vele mensen gezien als een gezonde en goede snack. Maar is dit wel echt zo?

Wij nemen de proef op de som en zijn in de verschillende soorten rijstwafels gedoken om je antwoord te geven op deze vraag. Kortom, vraag jij je af of rijstwafels gezond zijn? Lees dan gauw verder!


Zijn rijstwafels gezond?

Ja, rijstwafels zijn zeker gezond mits je deze met mate eet. Rijstwafels bevatten relatief weinig calorieën, zijn gemakkelijk mee te nemen en zijn te combineren met veel verschillende producten.

Met rijstwafels opzich is dus niks mis, het gaat echter mis wanneer je de rijstwafel combineert met de verkeerde voedingsproducten.

Eet jij bijvoorbeeld dagelijks veel rijstwafels met pindakaas? Dan zal de pindakaas zorgen voor een flinke hoeveel extra calorieën. Als jij wilt afvallen niet de slimste optie natuurlijk.

Kies jij er echter voor om de rijstwafel te eten met een eiwitrijk broodbeleg zo als kipfilet of kalkoenfilet? Dan is dit natuurlijk een ontzettend gezonde snack. 

Hieronder vind je een overzicht van de voor-en nadelen van rijstwafels. 

Voordelen Rijstwafels

  • Rijstwafels bevatten weinig calorieën, waardoor ze een goede snackoptie zijn voor mensen die op dieet zijn of hun calorie-inname willen verminderen.
  • Rijstwafels bevatten geen vet
  • Rijstwafels zijn glutenvrij en kunnen daarom een goede optie zijn voor mensen met een glutenintolerantie.
  • Een rijstwafel is gemakkelijk te combineren met andere producten

Nadelen rijstwafels

  • Rijstwafels bevatten weinig voedingsstoffen en vezels waardoor ze niet heel goed vullen
  • Sommige rijstwafels bevatten toegevoegde smaak- en conserveermiddelen, waardoor ze minder gezond zijn

Kortom, rijstwafels zijn een gezonde snackoptie als ze met mate worden gegeten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat rijstwafels weinig voedingsstoffen bevatten.  Het is daarom belangrijk om rijstwafels te combineren met andere gezonde voedingsopties om een evenwichtig dieet te behouden.


Wat zijn de voedingswaarden van rijstwafels?

Om te bepalen hoe gezond een rijstwafel is, kijken we natuurlijk naar de voedingswaarden. Hoeveel kcal zegt natuurlijk niet alles over hoe gezond of ongezond een product is, wel geeft het een mooie richtlijn.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de voedingswaarden van rijstwafels. Let op: rijstwafels zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten, dit is de reguliere rijstwafel zoals wij hem kennen van vroeger.

Voedingswaarden

Rijstwafel(100 gram)

Energie (Kcal)

374 kcal

Eiwit

8,0 g

Vet

3,5 g

Verzadigde vetten

0,5 g

Onverzadigde vetten

3 g

Koolhydraten

74,5 g

Waarvan suiker

2,5 g

Vezels

4,5g

De voedingswaarden hierboven zijn op basis van 100 gram. Gemiddeld gezien weegt een rijstwafel zo'n 8 gram. 1 Rijstwafel levert je dan ook zo'n 30 kcal op. Hiervan is het grootste gedeelte koolhydraten: 6 gram.

Over het algemeen zijn de voedingswaarden van een rijstwafel prima in orde. Wanneer we kijken naar de hoeveel kcal dan staan 2 a 3 rijstwafels ongeveer gelijk aan 1 sneetje brood. Wanneer jij er voor kiest om de rijstwafel met het juiste beleg te eten, kun je dus aardig wat kcal besparen door je brood te vervangen voor rijstwafels.

Het enige minpunt van de voedingswaarden van een rijstwafel? Rijstwafels bevatten relatief weinig vezels. Vezels zorgen ervoor dat je een 'verzadigd' en 'vol' gevoel krijgt na je maaltijd. 


Welke rijstwafels zijn het gezondst?

Goed, inmiddels weet je dus dat rijstwafels zeker beschouwd kunnen worden als een "gezonde snack" of "een gezond tussendoortje". Maar welke rijstwafels zijn nu eigenlijk het gezondste?

Tegenwoordig zie je veel verschillende soorten rijstwafels in de supermarkt liggen en helaas zijn deze lang niet altijd even gezond. Om te bepalen welke rijstwafels gezond zijn, kun je het beste kijken naar de voedingswaarden.

Hieronder geven we je een aantal handige tips bij het kopen van gezonde rijstwafels in de supermarkt. 

Tips gezonde rijstwafels kopen:

  • Vermijd rijstwafels met toegevoegde smaken: deze zijn vaak synthetisch en bevatten veel extra zout
  • Let op de hoeveelheid zout
  • Geef de voorkeur aan biologische rijstwafels
  • Let op eventuele "toegevoegde" stoffen die je wilt vermijden. Denk hierbij aan smaakstoffen etc

Veelgestelde vragen

Hoeveel rijstwafels mag je eten per dag?

Het is aan te raden om niet te veel rijstwafels per dag te eten vanwege de mogelijke aanwezigheid van arsenicum. Hoewel het afhankelijk is van de persoon en zijn of haar dieet, wordt geadviseerd om niet meer dan twee tot drie rijstwafels per dag te eten.

Zijn paprika rijstwafels gezond?

Paprika rijstwafels zijn een smakelijke variant van rijstwafels. Ze bevatten echter vaak toegevoegde smaakstoffen en zout, wat de gezondheidsvoordelen van rijstwafels kan verminderen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor rijstwafels zonder toegevoegde smaakstoffen en zout.

Is een rijstwafel goed voor je?

Rijstwafels zijn een caloriearme en vetarme snack die rijk is aan koolhydraten. Ze zijn ook een bron van vezels en eiwitten. Hoewel rijstwafels gezond kunnen zijn als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft.

Wat is beter rijstwafel of brood?

Rijstwafels zijn een gezond alternatief voor brood, vooral voor mensen die glutenintolerant zijn. Ze bevatten minder calorieën en vet dan brood en zijn ook lichter verteerbaar. Aan de andere kant bevatten rijstwafels minder voedingsstoffen dan brood, zoals vitamines en mineralen.

Waarom niet te veel rijstwafels eten?

Rijstwafels kunnen in sommige gevallen giftige stoffen bevatten, zoals arsenicum. Daarom is het belangrijk om niet te veel rijstwafels per dag te eten. Door te veel rijstwafels te eten, kan het lichaam te veel arsenicum binnenkrijgen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Zijn rijstwafels met chocolade gezond?

Rijstwafels met chocolade zijn een smakelijke snack, maar ze bevatten vaak toegevoegde suikers en vetten. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor rijstwafels zonder chocolade of met een laag suikergehalte als je op zoek bent naar een gezonde snack.

Rijstwafel of maiswafel?

Rijstwafels of maiswafels verschillen kwa voedingswaarden niet veel van elkaar. Als jij twijfelt tussen een rijstwafel of maiswafel zouden we je adviseren om deze keuze te maken op basis van welke je het lekkerste vindt. 


Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>