Hoe gezond is Roggebrood? Het eerlijke antwoord!

Brood staat vaak ter discussie, zeker als het om meer vet verbranden en makkelijker afvallen gaat. En laten we maar direct met de deur in huis vallen: brood past in ieder gezond eetpatroon, ja, ook als je iets een je gewichtsprobleem wilt doen. Je moet alleen het juiste soort brood kiezen. Eet je graag brood maar wil je ook je gezondheid verbeteren en op je lijn letten? Kies dan één van de soorten volkorenbrood en zeker roggebrood. Dat is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren en bevat relatief weinig calorieën. In roggebrood vind je alleen rogge, zout, water, gist of zuurdesem.

Roggebrood heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan alle onmisbare voedingsstoffen. Per 100 gram bevat roggebrood:

Voedingswaarden

per 100 gram

Energie

259 kcal

Vet

3.3 gram

Koolhydraten

48 gram

Eiwitten

9 gram

Vezels

6 gram

Wat zijn de voordelen van Roggebrood?


Roggemeel bevat minder gluten dan tarwemeel
Roggemeel is armer aan gluten dan bijvoorbeeld tarwemeel. Dat is meteen ook goed nieuwe voor patiënten die kampen met coeliakie. Roggebrood wordt niet alleen anders gebakken.

Het heeft daardoor ook een andere structuur, ruikt en smaakt ook anders dan bijvoorbeeld wit brood. Dat komt omdat roggebrood meer gegaard wordt dan gebakken. Daardoor is roggebrood niet alleen smaakvoller, het is ook veel veel gezonder dan andere soorten brood en zeker dan wit brood.

Roggebrood bevat veel minder (snelle) koolhydraten
Vooral in vergelijking met witte broodsoorten bevat roggebrood veel minder snelle koolhydraten (suiker) dan wit brood. Roggebrood is zelfs nog gezonder dan het zo geprezen volkorenbrood.

Het bevat vooral veel minder toegevoegde suikers dan wit en volkorenbrood. Dat is zeker ook goed nieuws voor diabetici, maar ook voor diegenen die op hun lijn letten, meer opgeslagen vet willen verbranden en makkelijker afvallen.

Snelle koolhydraten zorgen voor een minder stabiele bloedsuikerspiegel met hoge pieken en even diepe dalen. Net zoals alle soorten volkorenbrood barst roggebrood van de voedingsvezels. Die zorgen er voor dat suikers langzamer door je bloed worden opgenomen.

Dat heeft ook een gunstig effect op je pancreas of alvleesklier die zo minder insuline aanmaakt. Dit hormoon is nodig om de suikers uit je lichaamscellen op te nemen.

In roggebrood vind je meer voedingsvezels
Zoals hierboven al aangehaald is roggebrood veel rijker aan voedingsvezels dan andere broodsoorten. Per honderd gram roggebrood krijg je tot maar liefst zestien gram vezels naar binnen.

Voedingsvezels geven je snel een langdurig voldaan gevoel waardoor je minder eet en je trek in zoet sterk vermindert. Uit de resultaten van grootschalige onderzoeken leerden we dat je met het eten van roggebrood tot acht uur verder kunt zonder honger.

Logisch toch dat het eten van roggebrood je meer opgeslagen vet doet verbranden en je makkelijker doet afvallen? Voedingsvezels helpen je ook tegen constipatie of verstopping, en brengen je cholesterolniveau weer in evenwicht.

Roggebrood heeft ook een lage glycemische index
Omdat roggebrood veel minder suiker bevat heeft het ook een lagere glycemische index.
(GI) dan gewoon volkorenbrood en zeker dan witte broodsoorten.

Hoe lager die glycemische index hoe stabieler je bloedsuikerspiegel. Dat is niet alleen positief voor diabetici maar even goed voor diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen. Hoe lager je bloedsuikerspiegel hoe minder insuline je aanmaakt.

Dit hormoon regelt zowel je vetopslag als je vetverbranding. Hoe hoger je insulinegehalte hoe meer vet je opslaat en hoe moeilijker je afvalt.

Roggebrood is rijker aan vitamine B6
En maar liefst tweemaal zoveel dan volkorenbrood. Deze vitamine versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand.

Zo ben je veel weerbaarder tegen allerlei virusbesmettingen zoals verkoudheden, griep, corona, infecties van je luchtwegen (bronchitis) en pijnlijke blaasontstekingen. Deze vitamine zorgt ook voor een betere spijsvertering en een gezonde darmflora.

Roggebrood bevat meer ijzer
Dit mineraal zorgt voor extra energie, zeker in combinatie met vitamine C. Eet je roggebrood om je ijzervoorraad op peil te brengen en te houden? Combineer het dan met verse rauwe groenten en fruit.

In roggebrood vind je meer kalium
In deze gezonde broodsoort vind je ook heel wat meer kalium dan in andere broodsoorten. Kalium zorgt als mineraal voor een evenwichtige vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Kalium versterkt tegelijkertijd ook je zenuwstelsel en je spieren.

Roggebrood en vitamine E
Het relatief hoog gehalte vitamine E stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor gezonde spieren en lichaamsweefsels en verhoogt je natuurlijke weerstand.

Roggebrood heeft een laag vetgehalte
Volle graansoorten zoals rogge zorgen voor een laag vetgehalte. Geraffineerde granen zoals bij alle soorten wit brood bevatten veel toegevoegde suikers. Hun vetpercentage ligt daardoor veel hoger.

Roggebrood bevat wel iets minder mineralen
Naast de vele gezondheidsvoordelen bevat roggebrood iets minder magnesium en selenium dan volkorenbrood en wit brood. Magnesium is een mineraal dat helpt bij depressie, kan migraine voorkomen, vermindert insulineresistentie, verlaagt een hoge bloeddruk en verbetert je sportprestaties.

Volkorenbrood levert ook meer jodium en foliumzuur dan roggebrood. Foliumzuur is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en hun baby, voor vrouwen die borstvoeding willen geven of voor vrouwen die snel zanger willen worden. Foliumzuur vermindert het risico op vroeggeboorten en op ernstige afwijkingen bij de baby zoals een open ruggetje en een hazenlip. Vooral in Nederland wordt vaak jodium aan brood toegevoegd

Alle voordelen van roggebrood op een rijtje

Als je roggebrood met mate eet, maximaal vier sneetjes per dag, zorgt het samen met speltbrood en andere soorten volkorenbrood voor heel wat belangrijke gezondheidsvoordelen, zoals:
  • Rijk aan voedingsvezels: tot maar liefst zestien gram per honderd gram roggebrood
  • Bevat veel minder snelle koolhydraten (toegevoegde suikers) dan andere soorten volkorenbrood
  • Zorgt snel voor een langdurig voldaan gevoel zodat je minder snel weer honger krijgt en dus minder eet
  • Helpt je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen
  • Heeft een lage glycemische index (GI)
  • Zorgt voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel
  • Bevat veel minder toegevoegde vetten
  • Eén sneetje roggebrood bevat maar 70 calorieën

Conclusie: Roggebrood is gezond


Is roggebrood gezond? Uit al het voorgaande blijkt dat roggebrood samen met andere soorten volkorenbrood een gezonde keuze is. Die past in elk gezond en natuurlijk eetpatroon. Niet alleen om je gezondheid te verbeteren en in stand te houden, maar even goed om meer opgeslagen lichaamsvet te verbranden en makkelijker af te vallen.

Eet dus voortaan zeker meer roggebrood, maar met mate en niet meer dan vier sneetjes per dag. Maar vergeet zeker ook de andere soorten volkorenbrood niet. Variëren is dus de boodschap. Volkoren speltbrood is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief. Door regelmatig roggebrood en andere soorten volkorenbrood op je menu te zetten. Zo krijg je alle gezonde voedingsstoffen naar binnen die onmisbaar zijn om dagelijks goed te functioneren. Zo krijg je alle belangrijke vitaminen en mineralen binnen. Wat sommige dieetgoeroes ook beweren: regelmatig brood eten en afvallen gaan uitstekend samen.

Als je de juiste soorten brood eet tenminste: naast roggebrood zijn dat alle soorten volkorenbrood en zeker speltbrood. Witte soorten brood horen daar dus zeker niet bij. Die barsten van toegevoegde geraffineerde suikers en verzadigde vetten. Als je veel wit brood eet, gaat je bloedsuikerspiegel de hoogte in wat je risico op diabetes, aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verstoorde hormonen, teveel slechte cholesterol sterk de hoogte in. Deze witte broodsoorten zijn zelfs een belangrijke oorzaak van teveel buikvet en overgewicht.

Bronnen:
- Voedingscentrum
- Wikipedia

ALLEEN VANDAAG: Tot 70% korting op Gezonde voeding bij Body&Fit!

Over de schrijver Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>