• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Buik
 • /
 • Russian Twist: Uitleg, Voordelen, Fouten en Tips! [+Video]

De Russian Twist is een Isolatie oefening voor het trainen van je buik.

Maar hoe doe je de Russian Twist? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Russian Twist

Soort oefening: Isolatie oefening
Welke spieren train je met de Russian Twist: Buik
Benodigdheden: Geen

Moeilijkheidsgraad: Beginner


Russian Twist uitvoering 

Hoe doe je de Russian Twist eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Russian Twisten hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Ga op de grond zitten en strek je benen. Leun iets naar achteren zodat je romp en benen een soort V-achtige vorm vormen.

Stap 2.

Balanceer en draai je romp heen en weer (zonder je benen te bewegen) en tik met je handen de grond naast je aan.

Stap 3.

Span je buikspieren actief aan, en zorg er zo voor dat je romp recht blijft tijdens de beweging.

Stap 4.

Ga niet te snel en herhaal de stappen.


Russian Twist video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Russian Twist. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Russian Twist waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Russian Twist

De Russian Twist is een goede oefening voor het trainen van je buik. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Russian Twist

 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Toename in stabiliteit en kracht
 • Zorgt voor een sterkere core

Russian Twist Tips

Wanneer jij de Russian Twist in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Russian Twist. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je eventueel gewicht gaat toevoegen
 • Neem de tijd: Voer de oefening niet te snel uit, behoud je stabiliteit en zorg voor een goede contractie.
 • Correcte houding: Stabiele positie

Veelgemaakte fouten bij de Russian Twist

Naast de Russian Twist tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Russian Twist niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Te snel uitvoeren: Neem de tijd en zorg ervoor dat het heen en weer gaan soepel verloopt

Russian Twist alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Russian Twist alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Russian Twist alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Russian Twist een goede oefening?

De Russian Twist is zeker een goede oefening. Dit is een isolatie oefening waarmee je je buik traint. Verder is het een oefening die mee helpt met het verbeteren van de explosiviteit.


Welke spieren train je met de Russian Twist?

De Russian Twist is een goede oefening waarmee je de buik mee traint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>