Schuine Buikspieren trainen? 5 oefeningen die je niet mag missen!

Schuine buikspieren worden door veel sporters vaak vergeten. Tijdens het buikspieren trainen worden de rechte buikspieren vaak goed getraind. De schuine buikspieren zijn echter in 9 van de 10 trainingsschema’s het ondergeschoven kind. Best zonde eigenlijk, aangezien de schuine buikspieren trainen je sixpack nog indrukwekkender kan maken. Je vetpercentage verlagen is echter wel een belangrijke eis aangezien je niks gaat zien zonder een laag vetpercentage.

In dit artikel zullen we je wat meer vertellen over de schuine buikspieren, wat de functie van deze spieren zijn en hoe je ze het beste traint.

Wat zijn de schuine buikspieren (Obliques)

De schuine buikspier ofwel de obliques (Engelse benaming) zijn te vinden aan de zijkanten van de buik. Deze schuine buikspieren liggen aan beide kanten naast de rechte buikspier (rectus abdominis). De schuine buikspieren zijn zowel aan de zijkant van het lichaam te zien als de voorkant. Eigenlijk kan je de schuine buikspieren of obliques zien als omlijsting van de buikspieren.

Bij deze spiergroep wordt onderscheid gemaakt tussen de interne schuine buikspieren en de externe schuine buikspieren. Samen zorgen deze spieren ervoor dat je ruggenwervel ondersteunt wordt wanneer je een draai maakt in het bovenlichaam. Bovendien beschermen ze je tegen blessures wanneer je bijvoorbeeld een zwaar gewicht aan het tillen bent.

Hoe zien de schuine buikspieren eruit?

Zoals je hierboven hebt gelezen spelen de schuine buikspieren een belangrijke rol bij het draaien van de wervelkolom. Ook beschermen ze de rechte buikspieren. Een ander voordeel van goed ontwikkelde obliques is dat ze ervoor zorgen dat je taille minder breed lijkt. Dit komt door het feit dat de schuine buikspieren vanaf de rug doorlopen tot het midden van de buikspieren. Hierdoor houden de obliques de spieren in de ‘core’ compact. Voor de obliques geldt dat hoe slanker je bent (laag vetpercentage), des te beter de obliques zichtbaar zullen zijn. Op de foto hieronder is te zien hoe de schuine buikspieren eruit zien.

De beste oefeningen voor de schuine buikspieren

Nu je precies weet wat de functie van de obliques is en hoe ze eruit zien is het tijd om ons te verdiepen in de manier waarop je ze het beste kan trainen. Zoals we namelijk al eerder aangaven worden de schuine buikspieren vaak vergeten tijdens het trainen van de buikspieren.

Dit zijn geen compound oefeningen, bij de onderstaande oefeningen is het doel om de schuine buikspieren te isoleren. Hieronder vind je 5 effectieve oefeningen waarbij je de schuine buikspieren goed kan trainen. Door deze oefeningen te doen zullen je obliques waarschijnlijk snel ontwikkelen.

Lees tip: Hoe krijg je een sixpack?

Oefening 1: Oblique Twist

Een van onze favorieten oefeningen voor het trainen van de schuine buikspier is de Oblique Twist met een kabelstation. Deze oefening wordt ook wel de ‘houthakker’ genoemd, dit omdat de beweging lijkt op het doormidden slaan van hout met een hakbijl. In onderstaande video wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je deze oefening correct uitvoert. In de essentie is het zo dat deze oefening de obliques flink traint omdat je continu spanning op de schuine buikspieren houdt door de kabel.

Oefeningen zijkant buikspieren 2: Decline Oblique Crunches

Oefening twee op ons lijstje is er één die je waarschijnlijk wel eens voorbij heb zien komen in je sportschool. Deze oefening is namelijk redelijk populair. Het mooie van deze oefening is dat je na verloop van tijd ook gewicht kan toevoegen. Dit kan je eigenlijk blijven opbouwen. Hierdoor zorg je er dus voor dat je de spier blijft uitdagen. Dit wordt ook wel progressive overload genoemd en is een belangrijke factor voor spiergroei. In onderstaande video is te zien hoe deze oefening correct uitgevoerd wordt.

Oefening 3: Cable Side Crunch

Een andere goede oefening voor het trainen van de schuine buikspieren is de cable side crunch. Deze oefening lijkt een beetje op oefening 1 alleen is hij net even anders. De reden dat we dit zo’n fijne oefening vinden komt door het feit dat je constant spanning op de schuine buikspieren houdt doordat je de oefening met een kabel uitvoert. Een ander groot voordeel van deze oefening is dat je makkelijk ‘Progressive Overload’ kan toepassen. Check hieronder een uitleg over deze oefening:

Oefening 4: Side Planks

Waarschijnlijk had je deze oefening al verwacht. In elke buikspier training die je tegenwoordig voorbij ziet komen is de plank oefening wel te vinden. Het mooie van deze oefening is dat je niet alleen de schuine buikspieren aanspreekt maar eigenlijk de hele ‘core’. Bovendien worden zelfs de schouders en heupen betrokken bij deze oefening.  Hieronder een uitleg over de Side Planks:

Oefening 5: Spidermans

We doelen hierbij natuurlijk niet op de superhelden film Spiderman. Echter is er wel een oefeningen voor de zij schuine buikspier vernoemd naar deze superheld. Bij deze oefening begin je eigenlijk in een push-up positie waarna je de knieën naar je borst beweegt. In onderstaande video wordt dit duidelijk uitgelegd:

Conclusie

Hopelijk hebben we je in dit artikel een paar nieuwe inzichten kunnen geven omtrent het trainen van de schuine buikspieren. Wat je natuurlijk altijd moet onthouden is dat je de obliques past zult gaan zien zodra je vetpercentage laag genoeg is. Je kan dan ook trainen wat je wil, zolang er een te dik laagje vet is zullend de spieren niet zichtbaar zijn. Welke oefening gebruik jij normaal voor het trainen van de zij schuine buikspieren?

Lees tip: Beste buikspier oefeningen voor vrouwen!

Over de auteur Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>