Snack a Jacks een gezonde snack of juist niet?

 • Home
 • /
 • Voeding
 • /
 • Snack a Jacks een gezonde snack of juist niet?

Het vinden van een gezonde snack kan ontzettend lastig zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties die je kunt eten als je op zoek bent naar een verantwoord tussendoortje.

Snack a jacks zijn één van deze opties. Deze luchtige rijstwafel vind je tegenwoordig in elke supermarkt en zijn in verschillende smaken te krijgen.

Bovendien zijn deze rijstwafels met smaakje ook nog eens ontzettend voordelig.

Maar hoe gezond zijn snack a jacks nou eigenlijk echt? Wij gingen op onderzoek uit en het antwoord lees je in dit artikel!

Wat zijn Snack a jacks

Goed, laten we beginnen bij het begin: Wat zijn Snack a jacks eigenlijk? Zoals we in het begin van dit artikel beschreven is een snack a jack eigenlijk niets meer dan een luchtige rijstwafel met een smaakje.

Deze zijn tegenwoordig ontzettend populair in bijna in elke supermarkt te krijgen. Snack a jacks zijn in vier verschillende smaken verkrijgbaar:

 • Chocolade
 • Caramel
 • BBQ Paprika
 • Kaas

Dit is top aangezien ieder persoon een andere smaak heeft, de kans is dus best groot dat er ook een smaak tussen zit die jij lekker vindt.

Het merk Snack a Jacks ontstond in 2001 en werd in de markt gezet als gezonde snack die je elke dag tussendoor kan eten zonder hier een schuldgevoel aan over te houden.

Zijn Snack a Jacks gezond?

De belangrijkste vraag van dit artikel is natuurlijk hoe gezond deze snack nou echt is. Om antwoord op deze vraag te geven hebben hieronder een paar interessante vergelijkingen.

Snack a jacks vs normale rijstwafel

Om te beginnen is het goed om de voedingswaarden van snack a jacks te vergelijken met de voedingswaarden van een regulier rijstwafel. In de tabel hieronder is een overzicht te zien van de verschillen in voedingswaarden.

Voedingswaarde per rijstwafel (100 gram)PaprikaCaramelChocolate & cocosNormale rijstwafel
Energie375 kcal385 kcal415 kcal380 kcal
Vet2,2 g2,1 g6 g3 g
– Waarvan verzadigd0,9 g0,5 g2,5 g0,7 g
Koolhydraten81 g87 g84 g79 g
– Waarvan suikers7 g28 g34 g1 g
Eiwit8 g5,5 g5,5 g7,5 g
Voedingsvezel1,7 g1,4 g2,4 g4 g

Klein verschil in hoeveelheid kcal

Wat gelijk opvalt is het feit dat het totale aantal calorieën van de snack a jacks niet eens heel veel hoger ligt dan een normale rijstwafel.

Sterker nog, de paprika smaak bevat zelfs minder kcal dan een normale rijstwafel. Dit is best opvallend aangezien je dit niet zo snel zou zeggen aangezien een rijstwafel natuurlijk veel minder smaakvol is dan een snack a jack.

Meer suikers snack a jacks

Als we vervolgens kijken naar de hoeveelheid suikers in een snack a jack in vergelijking met een normale rijstwafel dan is dat beduidend meer.

De hoeveelheid koolhydraten is ongeveer hetzelfde echter bevatten de snack a jacks veel meer suikers.

Meer vezels in normale rijstwafel

In onze ogen moet een gezonde snack een verzadigd gevoel geven en goed vullen. Snacks met veel vezels vullen over het algemeen beter dan snacks met minder vezels.

Wat opvalt is dat de reguliere rijstwafel meer vezels bevat dan de snack a jack. Dit verschil is echter relatief klein en valt te verwaarlozen.

Monatriumglumaat

Nu we de voedingswaarden vergeleken hebben kunnen we dus concluderen dat snack a jacks meer suikers bevat dan een normale rijstwafel. Wat we hieruit echter niet kunnen opmaken is wat voor andere stoffen er nog in de snack a jacks verwerkt zijn.

Op het voedingslabel van de verpakking zien we namelijk dat Snack a Jacks de smaakversterker E621 oftewel monatriumglumaat bevat.

Deze versterker zorgt ervoor dat je meer trek krijgt in een product. Dit komt doordat de versterker je smaakpapillen stimuleert waardoor je extra veel trek krijgt in het product. Hierdoor eet je met gemak een hele zak op zonder dat je het door hebt.

Monatriumglumaat is overigens ook terug te vinden in chips. Dat is dan ook de reden dat je zonder moeite zo een hele zak chips kan opeten.

Conclusie

Wanneer jij trek of behoefte hebt aan een kleine snack is een Snack a Jack rijstwafel in onze ogen een prima keuze.

Tuurlijk, de snack bevat iets minder vezels en iets meer suiker dan een reguliere rijstwafel. Echter is het alsnog een snack die relatief weinig kcal bevat en je toch het gevoel geeft dat je wat lekkers aan het eten bent.

Bovendien moet je opletten dat je er niet teveel van eet. Dit door de smaakversterker E621 die aan het product is toegevoegd.

Al met al kan een Snack a Jack op z’n tijd echt geen kwaad en is het een prima snack voor tijdens het afvallen.

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

 • Goede informatie ik ben Sporter Ricky ben ook Safe Ranger met vriendelijke respect volle groeten sporter Ricky

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >