Summerbody: De beste tips en veelgemaakte fouten op een rijtje!

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Afvallen
 • /
 • Summerbody: De beste tips en veelgemaakte fouten op een rijtje!

Met de zomer voor de deur willen veel mensen in shape komen voor hun strandvakanties, zwembadfeestjes of festivals. Het bereiken van een ultieme summer body vereist echter vaak veel toewijding en hard werk, inclusief het veranderen van dieet- en fitnessgewoonten.

Of je nu al een fitnessfanaat bent of net begint met je gezondheidsreis, er zijn tal van tips en strategieën die je kunt volgen om je doel te bereiken. In dit artikel lees je over wat een summer body is, hoe je het krijgt en veelgemaakte fouten!


Wat is een summerbody?

Een summer body is eigenlijk een term die wordt gebruikt om een fit en gezond lichaam te beschrijven dat klaar is voor de zomer. Een begrip dat tegenwoordig ook veel gebruikt wordt is '' droog trainen ''.

Dit is meestal gericht op het hebben van een lichaam met een strakke buik en dat er goed uitziet in zomerse kleding, zoals zwemkleding, tanktops en korte broeken. Een summer body is dus niet zozeer een specifiek lichaamstype of -vorm, maar eerder een lichaam dat in goede conditie is en er gezond uitziet.

Een summer body krijg je niet zomaar en vereist vaak flinke veranderingen in eet- en bewegingspatronen. Dit kan worden bereikt door middel van training, gezonde voeding en voldoende rust.

Hoewel het krijgen van een summer body vaak wordt geassocieerd met esthetiek en uiterlijk, kan het ook een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid.

Regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding kunnen bijvoorbeeld leiden tot een verhoogd gevoel van eigenwaarde, meer energie en een beter humeur.

Summerbody stappenplan:

 • Stap 1:  Stel realistische doelen op
 • Stap 2:  Maak een voedings- en trainingsschema
 • Stap 3: Meet je progressie en pas indien nodig schema's aan
 • Stap 4: Blijf consistent!

Wanneer beginnen aan je summer body?

Als het gaat om het werken aan een summer body, is het beter om vroeg te beginnen. Dit geeft je meer tijd om je doelen te bereiken en aanpassingen te doen in je levensstijl op een gezonde manier.

Idealiter zou je ongeveer 12-16 weken voor de zomer moeten beginnen met het werken aan je summer body. Dit geeft je genoeg tijd om vet te verliezen, spiermassa op te bouwen en je algemene fitheid te verbeteren.

Als je nog nooit eerder hebt getraind of een dieet hebt gevolgd, is het belangrijk om geleidelijk te beginnen en geen onrealistische doelen te stellen. Begin met kleine stappen, zoals het verminderen van suikerinname en het toevoegen van meer groenten en fruit aan je dieet, en bouw geleidelijk aan je trainingsroutine op.

Onthoud dat het nooit te laat is om te beginnen met werken aan je summer body, of het nu in de winter, de lente of de zomer is. Elke stap die je zet richting een gezondere levensstijl is een stap in de goede richting!

Over het algemeen wordt voor mannen vaak een vetpercentage van ongeveer 10% - 12% aanbevolen om er droog en gespierd uit te zien. Voor vrouwen wordt vaak een vetpercentage van ongeveer 18% - 20% aanbevolen voor een vergelijkbaar effect.

Conclusie

Begin op tijd met het trainen voor je summer body. Je kunt beter te vroeg beginnen dan te laat. Hoe meer tijd je neemt, des te beter zal je resultaat uiteindelijk worden


Tips voor het krijgen van een summer body

Het krijgen van dat strakke lichaam vereist meestal een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en rust. Hieronder vind je de beste stappen die je kunt nemen om een summer body te krijgen:


1. Stel Realistische doelen

Begin met het stellen van haalbare doelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een paar kilo af te vallen, meer spieren op te bouwen of simpelweg om een gezondere levensstijl te hebben.

Voorbeeld: Ik wil de komende 16 weken in totaal 5 kilogram afvallen.

2. Voeg cardio toe waar nodig

Cardio zoals hardlopen, fietsen of zwemmen zijn een goede toevoeging aan je work-out en kunnen helpen om calorieën mee te verbranden en het uithoudingsvermogen te vergroten.

Dit helpt om in een negatieve energie balans te komen en daardoor af te vallen. Door extra beweging wordt je calorietekort hoger en zal je meer vetverlies creëren.

3. Doe Krachttraining

Krachttraining is een geweldige manier om kracht op te bouwen en een strakker lichaam te krijgen. Wat push-ups en crushes daar haalt je het niet mee.

Focus tijdens je work-out op compound-oefeningen, zoals squats, deadlifts en bench press, om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen.  

Tip: Probeer tijdens het droog trainen de focus te leggen op het tillen van zware gewichten. Hiermee verbrand je veel kcal en zorg je ervoor dat je spiermassa niet verdwijnt. 

4. Zorg voor de juiste voeding

Een gezond dieet is essentieel voor het verkrijgen van een summer body. Begin niet gelijk met een crash dieet waarbij je bijna niets meer eet, want dit is op lange termijn moeilijk vol te houden. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen en laag in calorieën, zoals groenten, vers fruit, magere eiwitten en volle granen.

Vermijd suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen en probeer wat gezonde snacks. Zorgt dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt en voor een goede afwisseling van je voedingsschema.

Tip: probeer 10% onder je dagelijkse (calorie)behoefte te eten.

5. Drink voldoende water

Drink voldoende water om het lichaam gehydrateerd te houden. Een uitgedroogd lichaam kan de prestaties en het herstel verminderen. 

6. Zorg voor goede, kwalitatieve slaap

Rust is net zo belangrijk als de work-out zelf. Zorg voor voldoende slaap en rustdagen om het lichaam te laten herstellen en spiermassa op te bouwen. Jouw summer body trainen is belangrijk, maar wordt gemaakt terwijl je slaapt.

7. Blijf volhouden

Snel resultaat is fijn om te zien, maar het is belangrijk om consistent te zijn in je work-outs en voeding om resultaten te zien. Het kan even duren voordat je progressie ziet, maar met geduld en toewijding kun je een summer body krijgen en behouden. Blijven volhouden dus!


Veelgemaakte fouten bij het trainen voor een summer body

Is een summer body in 3 maanden haalbaar? Kan je een summer body krijgen in 2 weken? Het zijn zomaar twee vragen die we regelmatig voorbij zien komen.

Het trainen voor een summer body kost veel tijd en moeite, helaas worden er nog steeds veel fouten gemaakt. De meest gemaakt fouten lees je hieronder.

 • Alleen focussen op één lichaamsdeel: Het is belangrijk om je hele lichaam te trainen om een evenwichtig en proportioneel figuur te krijgen. Focus niet alleen op je buikspieren, maar ook op de rest.
 • Geen variatie in je training: Het is belangrijk om variatie aan te brengen in je work-out om het lichaam te blijven uitdagen en te voorkomen dat het zich aanpast aan dezelfde oefeningen. Probeer nieuwe oefeningen, verander je herhalingen of gewichten en probeer verschillende trainingsmethoden.
 • Slechte techniek: Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken tijdens het trainen om blessures te voorkomen en de effectiviteit van je oefeningen te verbeteren. Als je niet zeker bent van je techniek, vraag dan om hulp van een trainer.
 • Verkeerde voeding: Voeding speelt een cruciale rol bij het behalen van je summer body en met alleen gezonde snacks ga je het niet redden. Het is belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en voldoende eiwitten te consumeren om spiergroei te bevorderen. Start niet gelijk met een crash dieet, want je lichaam is ook gewend aan de koolhydraten en vetten die het normaal gesproken binnenkrijgt. Bouw langzamerhand af..
 • Niet genoeg hersteltijd nemen: Het is belangrijk om voldoende hersteltijd te nemen tussen krachttraining en cardio om spiervermoeidheid te verminderen en blessures te voorkomen. Zorg voor voldoende slaap en hydratatie om je lichaam te helpen herstellen.

Als je deze fouten kunt vermijden en een gebalanceerd trainingsprogramma en dieet volgt, zul je veel meer kans hebben om je gewenste summer body te krijgen en binnen een paar weken al resultaat zien!


Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>