2

Taurine: Wat is taurine en wat zijn de effecten op je gezondheid?

Taurine is iets waar je waarschijnlijk wel eens van gehoord hebt. Wat is taurine echter precies? Is dit bijvoorbeeld gemaakt van stieren sperma? Er zijn ontzettend veel vragen omtrent dit onderwerp.

In dit artikel gaan we proberen al deze vragen te beantwoorden. Laten we beginnen!

Wat is taurine?

Veel mensen kennen het woord taurine. De betekenis van taurine kennen echter veel minder mensen.

Taurine is een aminozuur dat van nature in je lichaam voorkomt. Deze stof komt vooral in grote hoeveelheden voor in je hersenen, ogen, hart en spieren.

In tegenstelling tot de meeste andere aminozuren, wordt het niet gebruikt om eiwitten op te bouwen. Taurine wordt namelijk ingezet door het lichaam in stressvolle situaties. Hierbij zorgt de stof voor een flinke boost in je zenuwstelsel waardoor je sneller actie kunt ondernemen en gevaar kunt vermijden.

Je lichaam kan taurine produceren en het is ook te vinden in sommige voedingsmiddelen. Bepaalde personen – zoals die met specifieke ziekten zoals hartaandoeningen of diabetes – kunnen echter baat hebben bij het nemen van een supplement.

Waar zit taurine vandaan? Ondanks de algemene overtuiging is dit amino zuur niet afkomstig uit stierurine of stierensperma.

Taurine werd namelijk ooit aangetroffen in stierengal vandaar de naam. Later bleek echter dat taurine ook in het menselijk lichaam voor komt.

Waar zit taurine in?

De belangrijkste bronnen van taurine zijn dierlijk voedsel, zoals vlees, vis en zuivelproducten.

Hoewel sommige bewerkte vegetarische voedingsmiddelen toegevoegde taurine bevatten, is het onwaarschijnlijk dat deze voldoende hoeveelheden zullen bieden om de niveaus in je lichaam om hoog te brengen.

Taurine wordt ook vaak toegevoegd aan frisdranken en energiedrankjes. Deze hoeveelheden kunnen vaak oploten tot 600-1.000 mg per portie .

Het wordt echter afgeraden frisdrank of energiedranken in grote hoeveelheden te drinken vanwege andere ingrediënten die schadelijk kunnen zijn (te veel cafeïne bijvoorbeeld)

Omdat de vorm van taurine die wordt gebruikt in supplementen en energiedrankjes meestal synthetisch wordt gemaakt – niet afkomstig van dieren – is het geschikt voor veganisten.

Een gemiddeld dieet levert ongeveer 40 – 400 mg taurine per dag, maar studies hebben 400 – 6000 mg per dag gebruikt.

Wat doet taurine?

Nu vraag je jezelf misschien af; “wat doet taurine precies?”. Taurine biedt verschillende functies in het lichaam, de belangrijkste omvatten:

 • Zorg voor een goede hydratatie en elektrolytenbalans in je cellen
 • Vorming van galzouten, die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering
 • Reguleren van mineralen zoals calcium in je cellen
 • Ondersteuning van de algemene functie van uw centraal zenuwstelsel en ogen
 • Reguleren van de gezondheid van het immuunsysteem en antioxiderende functie

Wanneer taurine gebruiken?

Dat taurine vaak in pre-workout supplementen en energiedrankjes te vinden is is geen toeval. Taurine kan namelijk helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties. Wanneer je bijvoorbeeld taurina inneemt voor een training kan je jezelf waarschijnlijk beter pushen.

Bovendien word je minder snel en moet en verbetert je conditie een beetje. Taurine is goed te combineren met cafeine.

De bijwerkingen van taurine

Wanneer je in één keer een ontzettend grote hoeveelheid taurine binnen krijgt kan dit vervelende gevolgen hebben voor je spijsvertering. Dit kan nare bijwerkingen opleveren.

Een van deze bijwerkingen is uitdroging. Zo zal je lichaam proberen de taurine die te veel je lichaam binnen is gekomen via je urine af te voeren.

Om die reden is het altijd belangrijk om voldoende te blijven drinken tijdens de inname van taurine.

Mensen zochten ook op:

 • taurine red bull
 • taurine kopen
 • Taurine magnesium

Team Fitcode
 

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

 • Sam schreef:

  Hoi team Fitcode,

  Welke pre workouts zouden jullie zelf aanraden?
  Gewoon om te vergelijken.

  Alvast bedankt

 • Team Fitcode schreef:

  Hi Sam,

  Thanks voor je reactie. Zelf gebruiken wij inmiddels al een tijdje de Preworkout van MyProtein. Ook shatter van Body&Fitshop vonden wij erg goed.

  Groet,

  Team Fitcode.nl

 • >