8 Voordelen van een Trainingspartner!

Vind jij het lastig om je continu te motiveren om naar de sportschool te gaan en sport je altijd alleen?

Wellicht is een trainingspartner dan een goed idee. Door samen met een vriend of vriendin te trainen wordt het sporten namelijk een stuk leuker.

Je kan elkaar namelijk uitdagen en hebt daarnaast ook een vorm van sociaal contact tijdens je workouts. Ook is het natuurlijk een fantastische stok achter de deur.

Als jij namelijk een keertje geen zin hebt dan zal je minder snel afmelden omdat je dan je trainingspartner in de steek laat.

In dit artikel geven wij je 8 voordelen van het trainen met een trainingspartner!

1. Sociale ondersteuning

Afvallen, Snel afvallen

Zoals jullie weten maken wij vaak gebruik van wetenschappelijke onderzoeken. Ook omtrent dit onderzoek vonden wij een interessant onderzoek.

Onderzoekers van Stanford University deden een experiment waarbij zij een x aantal personen om de twee weken opbelden. Tijdens dit gesprek werd gevraagd hoeveel keer de persoon had gesport en of de persoon trainingen had gemist. Ook werd er gevraagd hoe de persoon dit voor de volgende week zou kunnen verbeteren.

De resultaten van dit onderzoek waren verrassend. Het zorgde er namelijk voor dat de personen gemiddeld zo’n 78% (!) meer gingen sporten.

Nu denk je misschien; wat heeft dit nou met een trainingspartner te maken?

Dat is een terechte vraag en we zullen het daarom even toelichten. Uit onderzoek blijkt dus dat sociale ondersteuning ervoor zorgt dat je meer gaat sporten al is het via de telefoon.

Wanneer je ervoor zorgt dat deze ondersteuning gewoon face-to-face is zal het dus nog meer resultaat opleveren.

2. Sporten wordt leuk

Met een trainingspartner kan je een intensieve krachttraining hebben en tegelijkertijd plezier maken. Het is namelijk goed om lol te hebben tijdens je training (met mate;)).

Hoe meer lol jij namelijk maakt tijdens de training hoe leuker het wordt. Wanneer je iets leuk gaat vinden zal het natuurlijk veel makkelijker vol te houden zijn.

Zorg er natuurlijk niet voor dat je te veel lol hebt. Als je op een geven moment alleen maar aan het lachen en gieren bent kan je natuurlijk beter de kroeg in duiken. Probeer een goede tussenweg hierin te vinden.

3. Probeer nieuwe dingen uit

Iets wat we nog steeds vaak zien is dat mensen ‘bang’ zijn om bepaalde apparaten, gewichten of sportlessen te gaan doen. Helemaal wanneer ze alleen zijn bekruipt er een gevoel van onzekerheid.

Als je daarentegen met ze tweeën  bent is deze stap veel kleiner. Je kan makkelijker dingen proberen en je staat er niet alleen voor. Hierdoor verlaag je de drempel voor jezelf en voor je trainingspartner.

Probeer bijvoorbeeld eens een andere manier om je sixpack te trainen of ga schouders trainen op de manier waarop jouw trainingspartner dit normaal gesproken altijd doet.

4. Betere uitvoering

Trainingsbuddy

Natuurlijk heb je met een trainingspartner ook iemand die je kan corrigeren wanneer het nodig is. Twee mensen weten altijd meer dan één, profiteer hier dus ook van.

Waar de ene persoon misschien heel goed kan squatten is de andere persoon juist weer goed in deadlifts. Hierdoor kan je elkaar tips en tricks geven wat de uitvoering van beide ten goede komt.

Leer van elkaars sterke punten en probeer nieuwe dingen. Weet jij bijvoorbeeld alles van eiwitten, koolhydraten of creatine af? Deel deze kennis met je maat!

5. Competitie maakt je beter

Afvallen, snel afvallen, HIIT,

In ieder mens schuilt competitie gevoel. Als je samen met vriend sport wil je altijd net een paar kilo meer tillen dan hem. Het leuke is dat hij waarschijnlijk het zelfde idee heeft. Dit is natuurlijk top voor progressive overload. 

Dit is trouwens ook ooit wetenschappelijk onderzocht. Zo concludeerde dit onderzoek dat mensen beter presteren tijdens het sporten wanneer zij met iemand training die fitter is dan hij of zij.

Uit dit onderzoek bleek dat je trainingspartner tot 40% fitter moest zijn dan jou om het maximale uit een training te halen.

Dit komt voort vanuit onze natuurlijke aard om simpelweg niet de zwakste te zijn, ook wel het Kohler effect genoemd.

6. Meer motivatie

Zoals we aan het begin van dit artikel aangaven is het soms lastig om motivatie te vinden voor een sportschool sessie of een training.

Voor vele sporters is een trainingspartner hierbij de ideale oplossing. Door samen met iemand te sporten wil je altijd laten zien wat je kan. Ook zal je niet snel een training afzeggen.

Wanneer een trainingspartner bijvoorbeeld een oefening beter uitvoert dan jij dat doet, zal je er alles om doen om ook beter te worden op deze oefening. Dit zorgt natuurlijk voor meer motivatie! Bovendien kan je samen een doel stellen; wil je bijvoorbeeld afvallen of spiermassa opbouwen?

7. Veiligere workouts

Je hebt vast wel ééns een filmpje voorbij zien komen waarbij een Squat of Bankdruk helemaal verkeerd afliep omdat de persoon dacht de hulk te zijn maar in realiteit een stuk minder sterk bleek te zijn.

Met een trainingspartner voorkom je dit. Het is natuurlijk veel veiliger als je iemand achter je hebt staan die ervoor zorgt dat je oefening helemaal goed gaat. Daarnaast is het ook een fijn idee dat als het mis gaat er iemand is die je kan helpen.

8. Afwisseling

Iedere persoon heeft natuurlijk andere kennis. Hier kan je gebruik van maken. Als je namelijk altijd in je eentje sport zal je alleen de dingen die jezelf weet uitvoeren.

Stel je voor dat je samen met iemand sport die net wat meer kennis heeft op een bepaald vlak dan kan je hier van leren. Ook kan het zo zijn dat jij weer wat meer over iets weet dan je partner waardoor je elkaar dingen leert.

WIN WIN dus!

Interessant?

Mocht je nog vragen hebben of vond je dit artikel interessant? Laat dan een reactie achter! Wij proberen altijd dezelfde dag nog te reageren. Het delen van dit artikel op Social media wordt uiteraard ook enorm gewaardeerd!

Over de schrijver Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>