juli 5

0 Reacties

vet omzetten in spieren

Vet omzetten in spieren, kan dat? Het verrassende antwoord!

 • Home
 • /
 • Afvallen
 • /
 • Vet omzetten in spieren, kan dat? Het verrassende antwoord!

juli 5, 2019

We horen het nog steeds vaak: “ik ga vet omzetten in spieren“. Kan dat eigenlijk wel?

Bij gezond afvallen is het belangrijk dat je op een rustig en gecontroleerd tempo je vetpercentage naar beneden gaat brengen. toch horen we vaak mensen zeggen dat heel snel vet om gaan zitten in spiermassa.

In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en gaan we op zoek naar het antwoord!

Is dit een hardnekkig fabeltje of is het daadwerkelijk mogelijk om vet om te zetten in spieren?

De functies van vet en spieren

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat vet en spieren verschillende functies hebben in ons lichaam. Hieronder even een kort overzicht hiervan:

Spieren:

De spieren in ons lichaam zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. In ons lichaam vind je drie soorten spieren:

 • Skeletspieren: Zorgen ervoor dat je kan bewegen
 • Gladde spieren: Verantwoordelijk voor het verplaatsen van lucht, bloed en voedsel.
 • Hartspieren: Woord zegt het al, verantwoordelijk voor het hart.

Vet

De belangrijkste functie van vet is het opslaan van energie als reserve bron. Daarnaast heeft vet de volgende functies:

 • Vet beschermt organen tegen schokbelasting.
 • Vet levert voedingstoffen zoals vitamine A, D, E, K
 • Vet speelt een rol bij de hormoonhuishouding.

Vet omzetten in spieren

Zoals je ziet is er dus in verschil tussen vet en spieren aangezien ze voor verschillende functies gebruikt worden in ons lichaam. Laten we vervolgens eens kijken naar het onderwerp van dit artikel: Kun je vet omzetten in spieren? Het korte en simpele antwoord op deze vraag is nee.

Spieren bestaan uit aminozuren (die het lichaam uit eiwitten haalt). Vet bestaat namelijk enkel en alleen uit vet. Hier zitten geen aminozuren of bouwstoffen in. Hierdoor kan je lichaam vet nooit gebruiken als bouwstof voor je spieren.

Dit betekent dus dat je vet apart moet gaan verbranden en spieren apart moet gaan opbouwen. Dit omdat het simpelweg twee totaal verschillende processen zijn.

Hoe verlies je vet?

Nu je weet dat het niet mogelijk is om vet om te zetten in spieren vraag je jezelf waarschijnlijk af :”Kun je deze processen dan wel met elkaar combineren?”. Kan je vet verliezen en tegelijk spiermassa opbouwen? Om een antwoord op deze vraag te geven is het belangrijk om eerst te kijken hoe deze twee processen werken.

Als we bijvoorbeeld naar het verliezen van vet gaan kijken dan is dit eigenlijk een heel simpel proces. Als jij minder energie (kcal) binnen krijgt dan je verbrandt zal je vet gaan verbranden. Je lichaam krijgt op deze manier namelijk te weinig energie waardoor het deze energie ergens anders vandaan moet gaan halen. Hiervoor gebruikt het de vet reserves van het lichaam.

Hoe bouw je spieren op?

Naast het verliezen van vet heb je ook spieropbouw. Het opbouwen van spiermassa is een stuk lastiger dan het verliezen van vet. Als jij graag spiermassa wilt opbouwen heb je namelijk twee dingen nodig: Voldoende bouwstenen voor je spieren (in de vorm van voeding) en je moet je spieren de juiste prikkel geven.

Deze prikkel ontwikkel je door aan krachttraining te doen en je spieren continu uit te dagen sterker te worden. Dit is voor je lichaam een signaal dat het meer kracht nodig heeft.

Wist je trouwens dat je tijdens het trainen in de sportschool kleine scheurtjes in de spieren creëert? Om vervolgens goed te herstellen heeft je lichaam rust en de juiste voeding nodig om de spieren te herstellen en extra weefsel aan te maken. Dit kan overigens alleen als je voldoende eiwitten en genoeg calorieën binnen krijgt.

Vet verliezen en tegelijk spiermassa opbouwen?

Zoals je nu waarschijnlijk al ziet is het zo dat je voor het verliezen van vet minder kcal binnen moet krijgen en voor het opbouwen van spiermassa juist meer kcal. Het probleem is echter dat je niet aan beiden voorwaarden kan voldoen. Het is dus in veel gevallen niet mogelijk om vet te verliezen en tegelijk spieren te kweken.

Dan is het volgende ook nog goed om te weten. Als jij aan het afvallen bent zal je ook altijd een klein gedeelte van je spiermassa kwijt raken. Hetzelfde geldt voor het opbouwen van spiermassa. Wanneer je spiermassa wilt opbouwen zal je juist altijd een klein beetje extra vet opbouwen.

Spiermassa opbouwen en vet verliezen als beginner

Er is trouwens wel een uitzondering op deze regel. Als jij namelijk net begint met krachttraining dan is het wel mogelijk om spiermassa op te bouwen en tegelijk af te vallen. Je spieren hebben op dit moment namelijk bijna geen prikkel nodig om te groeien.

Dit komt doordat ze eigenlijk nog nooit getraind zijn. Daarnaast verbetert de opname en verwerking van voedingstoffen door krachttraining. Hierdoor gaat je lichaam eigenlijk veel efficiënter om met de voedingsstoffen die er binnen komen. Hierdoor creëer je dus zonder echt meer te eten al wat extra ‘bouwmateriaal’

Afvallen in je gezicht? 8 Simpele tips voor een slanker en smaller gezicht!
Snel afvallen met Touwtje Springen + een handig schema voor beginners!

Team Fitcode

Over Fitcode.nl

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

GRATIS DOWNLOAD:

25 Eiwitrijke Snacks (Recepten)!

 • Eiwitrijk (inclusief voedingswaarden)
 • Onder de 550 calorieën
 • Goedkoop en makkelijk te bereiden
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"9bd08":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"9bd08":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"9bd08":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
DIRECT TOEGANG
>