Visceraal Vet: Wat is dat en hoe kom je er van af?

Visceraal vet, een type vet waar je waarschijnlijk nog niet eerder van hebt gehoord..

De meeste mensen beschouwen lichaamsvet als relatief onschuldig en slechts iets dat we kwijt willen raken om er beter uit te zien en ons beter te voelen.

Wist je echter dat bepaalde soorten vetten kunnen worden opgeslagen rond je organen?

Deze vetten kunnen het risico op verschillende chronische ziekte aanzienlijk verhogen. Denk hierbij aan hart aandoeningen, dementie, kanker of depressie.

Dit type vet noemen we Visceraal vet

Het bevindt zich in de rond verschillende vitale organen, waaronder de lever, maag en darmen. Je kan je voorstellen dat dit niet echt bijdraagt aan gezond afvallen.

Bovendien kan Visceraal vet zich ook in de slagaders opbouwen. Visceraal vet wordt soms “actief vet” genoemd omdat het het risico op ernstige gezondheidsproblemen actief kan verhogen.

In dit artikel leer je alles over Visceraal vet. Ook geven we je 7 simpele manieren om van je visceraal vet af te komen!

1. Wat is Visceraal vet?

Visceraal vet

Visceraal vet staat ook wel bekend als buikvet. Dit type vet vind je in de buikholte en vormt zich rond verschillende belangrijke vitale organen.

Lees tip: Wat is een gezond vetpercentage?

Met andere woorden, het staat bekend als een “diep” vet dat zich verder onder de huid bevindt dan “onderhuids” buikvet.

Het is een vorm van gelachtig vet dat zich om organen wikkelt, waaronder de lever, maag, darmen en nieren.

Het is heel moeilijk in te schatten hoeveel visceraal vet een persoon heeft. Twee tekenen waaraan je kan merken dat je veel visceraal vet hebt zijn:

 • Dikke buik
 • Grote taille

Wanneer je te veel visceraal vet hebt kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid.

Zo zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat te veel visceraal vet de kans op Diabetes type 2, Hartfalen en de kans op verschillende vormen van kanker kan vergroten. (1)

Daarnaast kan visceraal vet er ook voor zorgen dat je een grotere kans op ontstekingen hebt, hierdoor vergroot je het risico op verschillende chronische ziekten. (2)

Het probleem van visceraal vet is echter dat je het niet kan zien. Hierdoor weet je niet of je te veel visceraal vet hebt.

Wanneer je bijvoorbeeld te veel onderhuids vet hebt zal je merken dat je broek stakker gaat zitten. Dit is een duidelijk teken dat je teveel vet hebt.

Bij Visceraal vet is dit echter moeilijker te ontdekken. Een persoon kan te veel visceraal vet hebben zonder dit te merken.

2. Hoe krijg ik visceraal vet?

Nu je precies weet wat visceraal vet is, is het wellicht ook wel interessant om te weten hoe het komt dat de ene persoon meer visceraal vet heeft dan de ander.

Kortom, hoe ontstaat visceraal vet nou eigenlijk?

Het antwoord hierop is lastiger dan je zal denken. Het ontstaan van visceraal vet is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan:

 • Hormonen
 • Je leeftijd
 • Je genen
 • Voedingspatroon
 • Levensstijl

Uiteindelijk is het zo dat je levensstijl een grote invloed heeft op de hoeveelheid visceraal vet die jij hebt.

Als jij een levensstijl hebt met vol ongezond eten en drank zal je uiteraard meer visceraal vet hebben dan een persoon die een stuk gezonder eet.

Wat je hierbij vaak ziet bij mensen is dat het eigenlijk van kwaad tot erger gaat.

Te veel visceraal vet is namelijk niet iets wat je van de een op de andere dag zomaar hebt.

3. Hoe meet ik visceraal vet?

Afvallen, Gewichtverlis

We horen je denken, hoe kom ik er nou achter of ik te veel visceraal vet heb?

Dit is best lastig aangezien er maar een paar manieren zijn om in kaart te brengen hoeveel visceraal vet je hebt. Bovendien is elk lichaam anders.

Om dit echt inzichtelijk te krijgen is namelijk met een CT- of MRI-scan. Dit zijn echter dure en tijdrovende procedures.

Daarom zullen dokters en andere medici je altijd andere manieren aanraden om te meten hoeveel visceraal vet je hebt.

3.1. Berekening

Zo zijn er bepaalde richtlijnen die gebruikt worden om erachter te komen of je te veel visceraal vet hebt.

De gezondheidsorganisatie Harvard Health zegt bijvoorbeeld dat zo’n 10% van je totale lichaamsvet uit visceraal vet bestaat.

Hiermee kan je dus een simpele berekening maken door je totale lichaamsvet te pakken en hier 10% van uitrekenen.

De uitkomst van deze som is dan de hoeveelheid visceraal vet.

3.2. Tailleomvang

Een andere manier om erachter te komen of je te veel visceraal vet hebt is door middel van het meten van je tailleomvang.

Hier zijn verschillende richtlijnen voor zowel mannen als vrouwen voor.

Wanneer als je vrouw bijvoorbeeld een tailleomvang van meer dan 89 centimeter hebt dan is de kans groot dat je te veel visceraal vet hebt.

Bij mannen is dit zo’n 101 centimeter, zit je hier dus boven dan is het slim om op je gewicht te gaan letten.

4. Gevolgen van te veel Visceraal vet

Het probleem met teveel visceraal vet is dat het bepaalde hormonen in je lichaam op een andere manier laat werken.

Vet cellen doen namelijk meer dan alleen het opslaan van de overtollige energie. Ze produceren ook belangrijke hormonen en ontstekingsstoffen.

Hierdoor kan teveel Visceraal kan onmiddellijk gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan de insulineresistentie verhogen, zelfs als je nog nooit diabetes hebt gehad.

Onderzoek heeft aangetoond dat dit mogelijk komt doordat een retinol-bindend eiwit dat de insulineresistentie verhoogt, wordt afgescheiden door dit type vet.

Een ander negatief gevolg van Visceraal vet is dat het de bloeddruk ook snel kan verhogen.

Echter is de grootste bedreiging van te veel visceraal vet de verhoging van het risico op verschillende ernstige medische aandoeningen.

Als je te lang met overtollig visceraal vet rond loopt dan vergroot je de kans op de volgende ziektes aanzienlijk (4):

 • Hartfalen
 • Borstkanker
 • Alzheimer
 • Beroerte
 • Darmkanker
 • Diabetes Type 2

Belangrijk dus om er voor te zorgen dat je niet te veel visceraal vet krijgt! Dit geldt overigens voor zowel mannen als vrouwen.

5. Hoe raak ik visceraal vet kwijt?

Gelukkig is het niet zo dat je visceraal vet nooit meer kwijt raakt. Voor elke beetje vet dat je namelijk kwijt raakt zal een gedeelte hiervan ook visceraal vet zijn.

We zullen je op weg helpen door een aantal tips te geven die je gaan helpen bij het verminderen van je visceraal vet percentage!

5.1. Vermijd Transvetten

Er zijn maar weinig dingen waar iedereen het in de gezondheidsindustrie met elkaar eens is. Echter is er één ding waar iedereen het wel mee eens is….

Transvetten zijn enorm slecht voor de gezondheid.

Er zijn twee verschillende soorten transvetten. Zo zijn er transvetten die voorkomen in dierlijke vetten. Deze hoeveelheden zijn minimaal aanwezig en is een natuurlijke vorm en is niet per sé slecht voor de gezondheid.

Echter is er ook nog een andere vorm van transvet die wel ongezond is.

Dit zijn transvetten die door een chemisch proces gemaakt worden van onverzadigde vetten.

Deze vetten zijn afkomstig van olie (dat in principe gezond is) en wordt vervolgens chemisch zo bewerkt dat gehard vet van wordt gemaakt.

Transvetten bederven niet snel en hebben een langere houdbaarheid. Daarom worden ze toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen, zoals gebakken goederen en chips (5).

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het binnen krijgen van te veel transvetten het visceraal vet kan verhogen en tal van gezondheidsproblemen kan veroorzaken. (6)

5.2. Zorg voor voldoende slaap

Afvallen, Snel afvallen

Het belang van voldoende rust mag nooit onderschat worden. Je lichaam heeft deze tijd namelijk hard nodig om bij te komen van alle zware inspanningen gedurende dag.

Een slaaptekort kan zorgen voor een toename in het visceraal vet. (7)

Bovendien kan het krijgen van voldoende slaap juist zorgen voor een vermindering in het viscerale vet.

In een zes jaar durend onderzoek met 293 personen werd getest wat voor invloed het  zou hebben als mensen die normaal 6 uur per nacht sliepen, dit zouden verhogen naar 7 tot 8 uur.

Dit resulteerde in een een afname in het viscerale vet van 26 %(8).

5.3. Verminder stress

Stress, vet

Naast slaap is er nog een factor die veel mensen vergeten wanneer het op een te hoog vetpercentage aan komt.

Dit is namelijk stress.

Wanneer je veel stress hebt zal je lichaam extra cortisol gaan produceren. Onderzoeken tonen aan dat een te hoog cortisol gehalte kan leiden tot meer visceraal vet. (9)

Probeer om die reden stress ten alle tijden te vermijden aangezien het niet echt bevorderlijk is voor je vetpercentage! Hoe je vetpercentage verlagen lees je hier!

5.4. Matig je Alcohol gebruik

Het drinken van alcohol kan in sommige gevallen gezondheidsvoordelen opleveren. Vooral rode wijn heeft verschillende gezondheidsvoordelen. (10)

Echter is overmatig alcohol gebruik niet goed voor de gezondheid en je lichaam. Bovendien kan het zorgen voor overgewicht.

Zo zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat het drinken van te veel alcohol kan zorgen voor in toename in visceraal vet. (11)

Bij een onderzoek onder 8603 Koreaanse volwassenen werd gekeken naar de hoeveelheid alcohol die de personen nuttigde en de tailleomtrek van deze personen.

Hieruit blijkt dat de personen die veel alcohol consumeerde veruit de hoogste taille omtrekken hadden. (12)

Een hoge tailleomtrek is een indicator van te veel visceraal vet.

Er zijn helaas nog te weinig onderzoeken over dit onderwerp om te zeggen hoeveel invloed alcohol echt heeft op het visceraal vet.

Dit is natuurlijk bevorderlijk  voor de gezondheid en het vet percentage!

5.5. Eet minder toegevoegde suikers

Afvallen, Snel afvallen,

Toegevoegde suiker zijn niet echt gezond. Als jij een gezond lichaam wil zal je minder suikers moeten gaan eten.

Het levert geen vitaminen of mineralen op en te veel consumeren kan leiden tot gewichtstoename en overgewicht.

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat mensen die meer toegevoegde suiker eten, meer visceraal vet hebben (13).

Bovendien bestaan toegevoegde suikers vaak voor zo’n 50% uit fructose. Dit is een eenvoudige suiker die wordt verwerkt in de lever.

Als je echter te veel fructose binnen krijgt zal de lever het lastig hebben om dit allemaal te verwerken. Hierdoor loop je de kans dat een gedeelte van deze fructose wordt omgezet in vet.

Dit kan de opslag van visceraal vet verhogen blijkt .(14)

Het eten van minder toegevoegde suiker en fructose een effectieve manier zijn om visceraal vet te verliezen.

Probeer dus je suikerinname te verminderen als je graag je vet percentage naar beneden wilt halen en je viscerale vet wilt verliezen.

5.6. Probeer meer vezels binnen te krijgen

Bosbessen, Haver, Havermout, Gezondheid, Ontbijt

We schreven eerder al een artikel waarin we alles over vezels uitlegden. Ook voor het verminderen van je visceraal vet zijn vezels een goede optie.

Het binnen krijgen van veel vezels kan namelijk helpen bij het verminderen van het visceraal vet en overgewicht.

Interessant is dat vezels ook visceraal vet kunnen verminderen door dat ze je eetlust onderdrukken. Om deze reden is het één van de beste oplossingen om buikvet te verminderen.

Kortom, eet dus wat vaak vezelrijke voeding om zo je viscerale vet te verminderen!

5.7. Meer Cardio

Dat sporten en bewegen goed voor je is weet je waarschijnlijk wel.

Vet omzetten in spieren is helaas niet mogelijk . Wat wel een goede manier is om visceraal vet te verbranden is middels cardio. 

Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat het doen van cardio je kan helpen met afvallen zonder dat je hierbij een dieet hoeft te volgen. (15)

Bij 15 verschillende onderzoeken die totaal onder 852 mensen werd afgenomen werd gekeken naar  het effect dat cardio heeft op het visceraal vet zonder dat hierbij een dieet gevolgd werd.

Hieruit werd geconcludeerd dat vooral HIIT cardio enorm effectief is voor het verminderen van je viscerale vet. (16)

Conclusie

Visceraal vet is ongelooflijk schadelijk voor zowel mannen als vrouwen en kan het risico op chronische ziekten verhogen. Denk hierbij aan ziektes als hartaandoeningen, diabetes type 2 en zelfs bepaalde kankers.

Onderzoek toont aan dat te veel buikvet kan zorgen voor

 • Verhoogd risico op hart en vaatziekten
 • diabetes type 2
 • Bepaalde soorten kanker

Gelukkig zijn er bewezen strategieën die je kunt  gebruiken om visceraal vet te verminderen.

Om je viscerale vet te verliezen kun bijvoorbeeld meer cardio gaan doen. Een andere strategie die kan helpen is het eten van meer eiwitten of meer vezels binnen krijgen, ook deze strategie helpt bij het verminderen van je viscerale vet.

Door deze strategieën toe te passen kan je op een makkelijke manier visceraal vet verliezen je gezondheid verbeteren.

Al met al is het gewoon ontzettend belangrijk dat je gezonde gewoontes ontwikkelt. Alleen op deze manier zal je iets kunnen volhouden.

Plaats gezonde voeding hoog op je prioriteiten lijst en wees niet ongeduldig. Wanneer jij iets lang genoeg volhoudt zal het resultaat opleveren, hetzelfde geldt voor het verbranden van je buikvet.

Over de auteur Anne Schenkel

Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>