Waar zit vitamine K in? Een overzicht van voedingsmiddelen!

Waar zit vitamine K eigenlijk in? En waar is het überhaupt goed voor? In dit artikel ontdek je het (verrassende) antwoord.

Vitamine K is een essentiële voedingsstof die nodig is voor een goede bloedstolling en botgezondheid. Het is een vetoplosbare vitamine die in twee vormen voorkomt: vitamine K1 (fylochinon) en vitamine K2 (menachinon).

Het is dus belangrijk dat je voldoende van deze vitamine binnen krijgt, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar vitamine K in zit. In dit artikel vertellen we je welke voedingsmiddelen veel vitamine K bevatten.


Waar zit Vitamine K in?

Goed, inmiddels weet je wat vitamine K precies is en waar het goed voor is. Tijd om over te gaan naar de leukste gedeelte van dit artikel.

Vitamine K vind je namelijk in verschillende voedingsmiddelen, hieronder delen we een overzicht met je waarin je precies kunt zien waar vitamine K precies in zit.

1. Groene Bladgroenten

Groene bladgroenten zijn een van de beste bronnen van vitamine K. Spinazie, boerenkool, broccoli, spruitjes en paksoi zijn allemaal rijk aan deze vitamine.

Een portie van 100 gram gekookte boerenkool bevat bijvoorbeeld, 817% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Andere groene groenten, zoals sla en kool, bevatten ook vitamine K, maar in kleinere hoeveelheden.

2. Plantaardige Oliën

Plantaardige oliën, zoals sojaolie, koolzaadolie en olijfolie, zijn rijk aan vitamine K. Een eetlepel sojaolie bevat bijvoorbeeld ongeveer 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

Plantaardige oliën zijn ook rijk aan gezonde vetten en kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen.

3. Fruit en groenten

Naast groene bladgroenten zijn er ook andere fruit- en groentesoorten die vitamine K bevatten. Voorbeelden hiervan zijn avocado's, kiwi's, tomaten, wortels en zoete aardappelen.

Een middelgrote avocado bevat bijvoorbeeld ongeveer 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid vitamine K die in voedingsmiddelen wordt aangetroffen, kan variëren afhankelijk van de bereidingswijze en de versheid van het voedsel.

Het is daarom belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon te hebben om voldoende vitamine K binnen te krijgen.


Wat Is Vitamine K

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Het wordt ook wel het coagulatievitamine genoemd. Daarnaast is vitamine K belangrijk voor een goede botgezondheid en kan het mogelijk beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Er zijn twee vormen van vitamine K: K1 en K2. Vitamine K1, ook wel fyllochinon genoemd, komt voornamelijk voor in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli. Vitamine K2, ook wel menachinon genoemd, wordt geproduceerd door bacteriën in de darmen en komt voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kaas en natto.


Hoeveel Vitamine K Heb Je Nodig?

Vitamine K is een belangrijke voedingsstof die nodig is voor de bloedstolling en het behoud van sterke botten. Maar hoeveel vitamine K heb je eigenlijk nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine K is 70 à 90 microgram (mcg) voor volwassen vrouwen en 120 mcg voor volwassen mannen (bron). Dit geldt voor zowel vitamine K1 als K2. Er is geen bovengrens vastgesteld voor vitamine K, dus je kunt in principe niet te veel binnenkrijgen.

Het is belangrijk om te weten dat de opname van vitamine K afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de aanwezigheid van vet in de voeding en de gezondheid van de darmen.

Mensen met bepaalde medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken, kunnen een verhoogd risico hebben op een vitamine K-tekort.


Veelgestelde vragen over vitamine K

Wat zijn de symptomen van vitamine K tekort?

Een tekort aan vitamine K kan leiden tot bloedingen, vooral bij pasgeborenen. Bij volwassenen kan een tekort aan vitamine K leiden tot overmatig bloeden bij verwondingen. Andere symptomen zijn onder meer blauwe plekken, bloedneuzen en bloed in de urine of ontlasting.

Waar zit de meeste vitamine K in?

De meeste vitamine K zit in groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli. Ook zijn er andere groenten die rijk zijn aan vitamine K, zoals spruitjes, witlof en groene erwten. Daarnaast zit vitamine K ook in sommige oliën, zoals koolzaadolie en sojaolie.

Hoeveel vitamine K in een banaan?

Een banaan bevat slechts een kleine hoeveelheid vitamine K. Om voldoende vitamine K binnen te krijgen, is het daarom belangrijk om ook andere voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine K.

Vitamine K groenten

Groene bladgroenten zijn de beste bron van vitamine K. Spinazie, boerenkool en broccoli zijn de groenten met de hoogste concentratie vitamine K. Andere groenten die rijk zijn aan vitamine K zijn spruitjes, witlof en groene erwten.

Vitamine K in noten

Noten zijn over het algemeen geen goede bron van vitamine K. Als je echter noten wilt eten die rijk zijn aan vitamine K, kun je het beste kiezen voor pijnboompitten, pistachenoten en amandelen.

Waar is vitamine K goed voor?

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en het behoud van sterke botten. Het speelt ook een rol bij de preventie van hart- en vaatziekten. Vitamine K kan ook helpen bij het voorkomen van osteoporose en het verbeteren van de gezondheid van de hersenen.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>