• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Benen
 • /
 • Walking Lunges: Uitleg, Voordelen, Fouten en Tips! [+Video]

De Walking Lunges is een compound oefening voor het trainen van je benen.

Maar hoe doe je de Walking Lunges? In dit artikel vind je een uitleg over de juiste uitvoering van deze oefening, veelgemaakte fouten, tips en alternatieven. Kortom, lees gauw verder!

Kenmerken Walking Lunges

Soort oefening: Compound oefening
Welke spieren train je met de Walking Lunges: Benen
Benodigdheden: Geen

Moeilijkheidsgraad: Beginner


Walking Lunges uitvoering 

Hoe doe je de Walking Lunges eigenlijk? In onderstaande stappenplan vind je een uitleg over de Walking Lunges en hoe je deze op een correcte manier kunt uitvoeren.  

Stap 1.

Maak een grote stap naar voren met je linker- of rechterbeen en laat je achterste knie langzaam naar de grond zakken.

Stap 2.

Zorg ervoor dat je tenen naar voren wijzen, dat je heupen eronder zitten en dat je voorste knie niet voorbij je enkel beweegt. Stop terwijl je op de grond valt wanneer je voorste knie iets onder de 90 ° reikt en je voorste dij parallel aan de grond is.

Stap 3.

Denk eraan dat je achterste knie de grond niet raakt – dit zorgt ervoor dat je spieren tijdens de hele beweging volledig worden geactiveerd.

Stap 4.

Duw je voorste voet af en drijf het achterbeen naar voren om recht in een nieuwe voorwaartse lunge te stappen.

Stap 5.

Houd je romp rechtop en houd je core geactiveerd terwijl je beweegt. Terugkeren naar de staande positie tussen elke stap kan even rust bieden en kan je helpen je vorm te behouden bij elke herhaling.


Walking Lunges video-uitleg

In bovenstaande stappenplan is een uitleg te vinden over de Walking Lunges. Naast dit stappenplan vind je het wellicht fijn om te zien hoe dit er in de praktijk uit ziet.

Om deze reden vind je hieronder een video-uitleg van de Walking Lunges waarin je kunt leren over een juiste uitvoering met deze oefening. 


Wat zijn de voordelen van de Walking Lunges

De Walking Lunges is een goede oefening voor het trainen van je benen. Maar wat zijn nu eigenlijk redenen en voordelen van deze oefening? Hieronder een opsomming van de belangrijkste voordelen van deze oefening.

Voordelen Walking Lunges

 • Gemakkelijk uit te voeren
 • Toename in stabiliteit en explosiviteit
 • Een natuurlijke beweging

Walking Lunges Tips

Wanneer jij de Walking Lunges in je fitness schema hebt zitten, wil je natuurlijk beter worden in de oefening.  Als jij de beste resultaten wilt in de sportschool, dan zul je ervoor moeten zorgen dat je sterker wordt.

Dit kun je doen door de oefening consistent op een juiste manier uit te voeren. Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat je elke training net even sterker bent dan de training ervoor. Dit wordt ook wel 'progressive overload' genoemd. 

Om jou hiermee te helpen vind je hieronder een aantal simpele tips voor de Walking Lunges. Met deze tips zorg jij ervoor dat je sterker wordt en dat je deze oefening op een juiste manier uitvoert. 

 • Uitvoering boven gewicht: Zorg eerst dat je de uitvoering onder controle hebt voor je eventueel gewicht gaat toevoegen
 • Neem de tijd: Voer de oefening niet te snel uit, behoud je stabiliteit en zorg voor een goede contractie.
 • Correcte houding: Stabiele positie

Veelgemaakte fouten bij de Walking Lunges

Naast de Walking Lunges tips hebben we ook nog de meest gemaakte fouten die gemaakt worden bij de uitvoering van deze oefening op een rijtje gezet.

Helaas zien we in de sportschool nog steeds veel mensen die de Walking Lunges niet juist uitvoeren. Dit is enorm zonde om een aantal redenen.

Zo haal je niet het maximale uit een bepaalde oefening en neemt de kans op een blessure aanzienlijk toe. Iets wat je natuurlijk altijd wilt voorkomen. Kortom, let goed op onderstaande fouten en voorkom deze!

 • Geen volledige ROM: Zorg ervoor dat je de oefening op een juiste manier uitvoert met een volledige range of motion
 • Te veel gewicht: Laat je ego thuis in de sportschool en zorg eerst dat de uitvoering goed is
 • Te snel uitvoeren: Neem de tijd en zorg ervoor dat het omhoog en naar beneden gaan soepel verloopt

Walking Lunges alternatieven

Vind jij deze oefening om wat voor reden dan ook niet heel lekker? Jammer! Gelukkig zijn er verschillende Walking Lunges alternatieven en variaties die je kunt uitvoeren.

Hieronder een overzicht van verschillende Walking Lunges alternatieven:


Veelgestelde vragen

Is de Walking Lunges een goede oefening?

De Walking Lunges is zeker een goede oefening. Dit is een compound oefening waarmee je je benen traint. Verder is het een oefening die mee helpt met het verbeteren van de explosiviteit.


Welke spieren train je met de Walking Lunges?

De Walking Lunges is een goede oefening waarmee je vooral de benen mee traint.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>