Wanneer kun je het beste een eiwitshake drinken?

Eiwitshakes zijn tegenwoordig ontzettend populair. Niet zo gek overigens aangezien het een ontzettend simpele manier is om een flinke dosis eiwitten binnen te krijgen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn eiwitten ontzettend belangrijk voor sporters aangezien het de bouwstenen van onze spieren zijn.

Wanneer kun je het beste je eiwitshake nemen? Voor of na de training? Dit is een vraag die we ontzettend vaak terug zien komen aangezien er veel onduidelijkheid over bestaat.

Herken jij dit en weet je momenteel ook niet zeker wanneer je de shake het beste kunt drinken? Geen zorgen!

In dit artikel zullen we je alles uitleggen en leer je wat het beste moment is om je shake te nemen!

Eiwitshake voor of na de training?

Goed, laten we beginnen bij het begin: zorgt een eiwitshake na je training ervoor dat je lichaam sneller kan herstellen? Het antwoord op deze vraag is ja. (bron)

Betekent dit dat het ten alle tijden noodzakelijk is om een eiwitshake na je training te nemen? Nee.

Onderzoek toont aan dat een shake je spieren kan helpen om sneller te herstellen. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die een shake bevat.

Echter is het zo dat een whey shake alleen nodig is als je twee tot drie uur voor de training te weinig eiwitten binnen hebt gekregen (minder dan 30 tot 50 gram).

Bovendien tonen verschillende onderzoeken aan dat het eigenlijk helemaal niet uit maakt wanneer jij je shake drinkt. Het belangrijkste is de totale hoeveelheid eiwitten die jij over een gehele dag binnen krijgt. Lees hier hoeveel eiwitten jij per dag nodig hebt. (bron)

Er is dus niet per definitie een harde regel wat betreft de inname van je shake rond je training.

Lees tip: Je eiwitshake met water of melk? Wat geeft het beste resultaat?Lees tip: Hoeveel eiwitshakes per dag voor het beste resultaat?

Eiwitshake na je training

Goed, de totale eiwitinname over een hele dag is dus veel belangrijker dan een whey protein shake na je training. Toch kan een eiwitshake na je training in sommige gevallen wel van toegevoegde waarde zijn.

Als jij bijvoorbeeld twee tot drie uur voor je training niets gegeten hebt, is het raadzaam om een shake te drinken na je workout.

De opname van aminozuren is namelijk na een training ongeveer 24 uur lang verhoogd. Hierdoor is het slim om na je training een shake te nemen als je al een tijdje niks gegeten hebt.

Lees tip: Afvallen met eiwitshakes: Kan dat of is het niet gezond?

Eiwitshake voor je training

Ook voor je training is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt.

Probeer ervoor te zorgen om minimaal 2 tot 3 uur voor je training een flinke dosis eiwitten binnen te krijgen.

Dit kan in de vorm van een whey shake maar uiteraard voldoet een andere bron van eiwitten ook. Door dit te doen heeft je lichaam genoeg aminozuren om te kunnen herstellen.

Eiwitshake tijdens je training

Gelukkig is de eiwitinname tijdens een training niet zo belangrijk. Probeer tijdens je training voldoende vocht binnen te krijgen door voldoende te drinken, dit is veel belangrijker dan eiwitten. Een eiwitshake tijdens het trainen raden we dan ook zeker niet aan.

Hoe zit het met de Anabolic window?

Een term die van belang is als we het over de eiwit inname na een training hebben is de zogeheten ‘anabolic window.’

De anabolic window is de periode na je training, in deze periode zou je lichaam voedingsstoffen – vooral eiwitten en koolhydraten- extra goed opnemen, hierdoor hersteld je lichaam sneller en beter van de training.

Waar er 5 jaar geleden nog werd gedacht deze periode slechts 30 tot 60 minuten duurde, is inmiddels geconcludeerd dat deze periode veel langer van toepassing is. Je lichaam bevindt zich namelijk nog tot meerdere uren na je training in deze ‘anabolic window’. (bron)

Als we hebben over het opbouwen van spiermassa, is de timing van de eiwitinname toch niet zo belangrijks als we ooit dachten dat het was.

Wat een veel grotere rol speelt je de totale hoeveelheid eiwit die je op een hele dag consumeert.

Tuurlijk, de maaltijd na je training is belangrijk. Op dit moment is je eiwitsynthese namelijk op zijn piek, waardoor je eiwitten beter worden opgenomen door de spieren. Maar waar je je beter op kunt richten is het grotere dagelijkse plaatje, niet slechts de 30 minuten na je workout maaltijd.

Als het drinken van een shake na jouw training je helpt met het consistent blijven en het behalen van je eiwitten voor de dag, blijf dit dan zeker doen. Maar het is zeker niet nodig om elke minuut af te tellen na je workout om zo snel mogelijk eiwitten binnen te krijgen!

Lees tip: Wat is de beste Plantaardige eiwitshake? De officiële top 5!
Lees tip: Wat is de beste caseïne eiwitshake? De officiële top 5!

Over de auteur Leon

Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>