Wat te doen met een hernia?

Een hernia is een veelvoorkomende aandoening die ongemak en pijn kan veroorzaken in de rug of in de nek. Dit kan je dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden omdat dagelijkse activiteiten lastig of pijnlijk worden. Gelukkig zijn er verschillende behandelopties beschikbaar die de symptomen van deze aandoening verlichten of zelfs wegnemen. Veel van deze behandelopties zijn gericht op pijnvrij bewegen zonder ingrijpende operaties. Een hernia operatie kans soms echter nodig zijn om de aandoening goed te kunnen behandelen. In dit artikel worden de mogelijke opties besproken waarmee je een hernia effectief kan behandelen.

Optie 1: Rust en fysiotherapie

Bij de behandeling van een hernia is rust vaak de eerste stap. Het vermijden van zware fysieke activiteiten en het nemen van voldoende rust kan je helpen om de druk op de wervelschijf te verminderen en de pijn te verlichten. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn, omdat gespecialiseerde oefeningen kunnen helpen de spieren in de rug te versterken en de wervelkolom te stabiliseren. De pijnklachten zullen dan na verloop van tijd afnemen waardoor je meer bewegingsvrijheid zal krijgen.

Optie 2: Het gebruik van medicatie

Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om pijn en de ontsteking te verminderen wanneer je last hebt van een hernia. Ontstekingsremmende geneesmiddelen, zoals Ibuprofen, kunnen helpen om zwelling en pijn te verminderen. Soms worden ook spierverslappers voorgeschreven zodat je beter kan ontspannen.

Optie 3: Epidurale Steroïde Injecties

Epidurale steroïde injecties worden soms gebruikt om de ontsteking rond de hernia te verminderen. Deze injecties worden rechtstreeks in de epidurale ruimte rondom het ruggenmerg gegeven en kunnen tijdelijke verlichting bieden van pijn en ongemak. Deze injecties zullen de klachten echter slechts tijdelijk wegnemen.

Optie 4: Een hernia operatie

Soms kan een operatie noodzakelijk zijn om een hernia effectief te behandelen. Operatieve ingrepen worden meestal overwogen als conservatieve behandelingen niet effectief zijn geweest of als de hernia ernstige pijn veroorzaakt, zoals verlamming of incontinentie. Er zijn verschillende soorten operaties beschikbaar om pijnklachten weg te nemen.

  • Discectomie; het beschadigde deel van de tunnelwervelschijf wordt verwijderd
  • Microdiscectomie; een kleine incisie wordt gemaakt om druk weg te nemen
  • Laminectomie; een deel van het wervelbot wort verwijderd
  • Kunstmatige discvervanging; een beschadigde tunnelwervelschijf wordt vervangen door een kunstmatige schijf

Omdat een operatie vaak een zware ingreep is, is dit niet altijd de eerste keuze om rugklachten te verminderen. Minder zware methoden, zoals therapie, worden daarom eerst geprobeerd. Rugklachten veroorzaken aanzienlijke pijn en ongemak, maar gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om dit te behandelen. In overleg met je arts of behandelaar kies je de behandelmethode die het beste bij jou en jouw situatie past. Een operatie is vaak ingrijpend en wanneer er minder ingrijpende behandelmethoden zijn, dan wordt daar vaak eerst voor gekozen.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>