Welke spieren train je met fietsen? 

Waarschijnlijk is er geen enkel land ter wereld waar er zoveel gefietst wordt als in Nederland. Vanaf jonge leeftijd zijn we hier al gewend om alles met de fiets te doen. 

Dit is natuurlijk een super gezonde gewoonte want fietsen is niet alleen een leuke en ontspannende activiteit, maar het is ook een geweldige manier om je lichaam in vorm te houden. 

Als je op de fiets stapt, train je verschillende spieren in je lichaam. Maar welke spieren train je precies met fietsen? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag!


Welke Spieren Train Je Met Fietsen?

Goed, welke spieren train je nu eigenlijk met fietsen? Wanneer jij regelmatig op de fiets te vinden bent dan is dit natuurlijk al een klein complimentje waard. Door regelmatig te fietsen zorg jij er namelijk voor dat je meer beweegt en dus wordt het makkelijk om gezond en vitaal te blijven.

Fietsen kan echter best zwaar zijn en er worden verschillende spieren aan het werk gezet tijdens het fietsen. Hieronder vertellen we je precies welke spieren je allemaal traint tijdens het fietsen. 

1. Quadriceps

De quadriceps, ook wel de dijbeenspieren genoemd, zijn de spieren aan de voorkant van het bovenbeen. Tijdens het fietsen worden deze spieren vooral gebruikt tijdens de neerwaartse trapbeweging. De quadriceps leveren dan namelijk kracht om de trappers naar beneden te duwen. Vooral wanneer je een verhoging / heuvelachtige weg hebt, zul je merken dat je quadriceps flink gaan branden.

2. Hamstrings

De hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van het bovenbeen en lopen vanaf je billen tot de knieën. Deze spieren worden vooral gebruikt tijdens de opwaartse trapbeweging.  Je zult dit voornamelijk merken als je bijvoorbeeld flinke tegenwind hebt. 

3. Kuitspieren

De kuitspieren, ook wel de gastrocnemius en soleus genoemd, zijn de spieren aan de achterkant van het onderbeen. Tijdens het fietsen worden deze spieren vooral gebruikt tijdens de opwaartse trapbeweging, Het trainen van de kuitspieren kan bijvoorbeeld door tegenwind te fietsen of door heuvelaf te fietsen.

4. Bilspieren

Krijg je van fietsen dikkere billen? Nou die kans is aanwezig! Tijdens het fietsen zullen je bilspieren namelijk ook gestimuleerd worden. Hiermee train je indirect dus tijdens het fietsen je billen.

Helemaal wanneer je flinke tegenwind hebt of een berg op fietst, zul je merken dat je ook de billen voelt. Vooral voor de vrouwelijke volgers en lezers natuurlijk een leuk weetje. Ga dus wat vaker op de fiets als je dikkere billen wilt;)

5.Buikspieren

Wellicht klinkt het raar, maar tijdens het fietsen worden ook de buikspieren aangesproken. Tijdens het fietsen is het namelijk van belang dat je in balans blijft. Hier zorgen de buikspieren voor.

Daarnaast is het belangrijk dat je een juiste en correcte houding hebt tijdens het fietsen. Zit je bijvoorbeeld heel erg voor over gebogen? Dan zul je na verloop van tijd last krijgen van je rug.

Dit wordt (deels) voorkomen door de buikspieren. Deze zorgen er namelijk voor dat je rechtop kan blijven zitten en dat er geen onnodige druk op je onderrug komt. 

5. Rugspieren

Net als bij de buikspieren, worden de rugspieren vooral gebruikt om het lichaam in balans te houden tijdens het fietsen. Natuurlijk worden de rugspieren niet heel sterk geprikkeld tijdens het fietsen, toch zijn ze actief en dragen ze bij aan het fietsen. 

6. Armspieren

De armspieren worden vooral gebruikt om het stuur vast te houden en om te remmen. Tijdens het fietsen worden de armspieren niet heel intensief gebruikt, maar het is wel belangrijk om de armspieren regelmatig te trainen om blessures te voorkomen. 

Let er trouwens op bij het fietsen dat je niet te veel op je stuur gaat leunen. Door dit te doen kun je na verloop van tijd namelijk last krijgen van je polsen. 


Wat zijn de voordelen van fietsen?

Wat train je met fietsen? Het antwoord op deze vraag heb je natuurlijk hierboven al kunnen vinden, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen hiervan?

Fietsen is een geweldige manier om je spieren te trainen en tegelijkertijd je uithoudingsvermogen te verbeteren. Het is een low-impact oefening die minder belastend is voor de gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Dit maakt fietsen een ontzettend gezonde en veilige activiteit.

Hieronder hebben we een aantal andere voordelen van fietsen op een rijtje gezet. 

1. Sterkere beenspieren

Fietsen is een geweldige manier om de beenspieren te versterken. Tijdens het fietsen worden de quadriceps, hamstrings en kuitspieren allemaal gebruikt.

De beweging van het trappen zorgt ervoor dat de spieren in de benen samentrekken en ontspannen, waardoor ze sterker worden. Door regelmatig te fietsen, kunnen de beenspieren zich aanpassen aan de inspanning, waardoor ze beter bestand zijn tegen vermoeidheid en overbelasting.

2. Sterkere core 

Fietsen kan ook helpen bij het versterken van de core, waaronder de buik- en rugspieren. Tijdens het fietsen moet je je lichaam in balans houden, hierdoor worden verschillende spieren rond je buik en ruig continu aangesproken.

Door regelmatig te fietsen, kunnen deze spieren sterker worden, waardoor je een betere houding krijgt en minder kans hebt op rugpijn en andere klachten.

3. Betere conditie

Waarschijnlijk het grootste voordeel van fietsen? Je basisconditie gaat flink omhoog. Door dagelijks te fietsen naar je werk, school of tijdens het doen van de boodschappen zul je flink wat bewegen op een dag.

Deze inspanningen zullen ervoor zorgen dat je steeds beter wordt in het fietsen en dat je basisconditie omhoog gaat. De basisconditie is ontzettend belangrijk omdat je deze nodig hebt tijdens veel dagelijkse dingen zoals het tillen van iets, een trap op lopen of een kort sprintje trekken.


Conclusie

Dat was hem dan! Zoals je hebt kunnen lezen zijn wij zeker positief over fietsen en zouden we het iedereen aanraden. Fietsen is namelijk een geweldige manier om je spieren te trainen en tegelijkertijd je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Tijdens het fietsen train je voornamelijk je beenspieren, de buikspieren en de armspieren. Door regelmatig te fietsen zullen je spieren gewend raken aan de weerstand en word je dus steeds sterker.

De spieren worden helemaal goed getraind wanneer je vaak heuvelachtige wegen fietst of wind tegen hebt.

Daarnaast is het zo dat fietsen een goede manier is voor het verbeteren van je conditie. Door regelmatig te fietsen verbeter je je basisconditie wat weer voordelen brengt in het dagelijkse leven. Kortom, pak vaker de fiets!


Veelgestelde vragen

Welke spieren worden getraind bij het fietsen?

Fietsen is een geweldige manier om verschillende spieren in het lichaam te trainen. De belangrijkste spieren die worden getraind bij het fietsen zijn de beenspieren, namelijk de quadriceps, hamstrings, kuitspieren en bilspieren. Daarnaast worden ook de buikspieren en rugspieren gebruikt om het lichaam in balans te houden tijdens het fietsen.

Is fietsen een goede workout?

Ja, fietsen is een uitstekende workout voor het hele lichaam. Het is een effectieve manier om de algehele conditie te verbeteren, de spieren te versterken en vet te verbranden. Bovendien is fietsen een low-impact activiteit, wat betekent dat het minder belastend is voor de gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je fietst?

Tijdens het fietsen wordt het hart harder aan het werk gezet, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd en er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren worden getransporteerd. Dit kan leiden tot een verbeterde algehele conditie en een verhoogd uithoudingsvermogen. Daarnaast kan fietsen ook helpen om stress te verminderen en de mentale gezondheid te verbeteren.

Welke spieren train je met een hometrainer?

Met een hometrainer kun je dezelfde spieren trainen als bij het fietsen op een gewone fiets. De belangrijkste spieren die worden getraind zijn de beenspieren, namelijk de quadriceps, hamstrings, kuitspieren en bilspieren. Daarnaast worden ook de buikspieren en rugspieren gebruikt om het lichaam in balans te houden tijdens het fietsen.

Welke spieren train je met mountainbiken?

Mountainbiken is een intensievere vorm van fietsen en vereist meer kracht en uithoudingsvermogen. Bij het mountainbiken worden voornamelijk de beenspieren getraind, waaronder de quadriceps, hamstrings, kuitspieren en bilspieren. Daarnaast worden ook de rugspieren, buikspieren en armspieren gebruikt om het lichaam in balans te houden en de fiets te besturen.

Welke spieren worden getraind bij het fietsen op een elektrische fiets?

Bij het fietsen op een elektrische fiets worden dezelfde spieren getraind als bij het fietsen op een gewone fiets. Het verschil is dat de elektrische motor kan helpen bij het trappen, waardoor het minder intensief kan zijn. Toch worden nog steeds de beenspieren, buikspieren en rugspieren gebruikt om het lichaam in balans te houden tijdens het fietsen.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>