Zijn pepernoten gezond?

Hoe gezond of ongezond zijn pepernoten nu eigenlijk? Steeds vroeger verschijnen de pepernoten weer in de supermarkten. Dit jaar hebben we de eerste pepernoten zelfs al in augustus gespot in verschillende supermarkten.

Pepernoten zijn natuurlijk ontzettend lekker en staan symbool voor gezelligheid en de feestdagen. Maar hoe erg is het nu om af en toe wat pepernoten te eten?

In dit artikel vertellen we je alles wat je hierover moet weten. We kijken naar de voedingswaarden van pepernoten en vertellen je hoe gezond of ongezond pepernoten daadwerkelijk zijn. 

In het kort:

  • Pepernoten zijn niet per se gezond. Ze bevatten suiker en calorieën en missen essentiële voedingsstoffen, dus moeten met mate worden genoten als een traktatie tijdens speciale gelegenheden. 
  • Af en toe wat pepernoten eten kan geen kwaad, zolang je dit maar met mate doet

Pepernoten zijn kleine, ronde koekjes die traditioneel in Nederland worden gegeten rond het Sinterklaasfeest. Ze zijn gemaakt van roggemeel, honing, anijs en specerijen zoals kruidnagel, kaneel en nootmuskaat, wat ze hun karakteristieke smaak geeft. 

De naam 'pepernoot' komt waarschijnlijk van de mix van specerijen die in het recept wordt gebruikt, hoewel er meestal geen echte peper in zit.

Pepernoten mogen niet worden verward met kruidnoten, die ook populair zijn tijdens het Sinterklaasfeest. Kruidnoten zijn harder, hebben de vorm van een half bolletje en worden gemaakt met een speculaaskruidenmix. Beide lekkernijen worden vaak gegeten met Sinterklaas, een feest dat ter ere van Sint Nicolaas wordt gevierd en een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse cultuur.

Pepernoten

Pepernoten vs kruidnoten: wat is het verschil?

Voordat we dieper ingaan op de gezondheidsaspecten, laten we het verschil tussen pepernoten en kruidnoten even ophelderen. Het lijkt alsof deze termen door elkaar worden gebruikt, maar er is een duidelijk onderscheid.

Pepernoten

Pepernoten zijn gemaakt van bloem, boter, suiker en speculaaskruiden, brengen nostalgie met hun taaie textuur en subtiele smaak. Ze zijn als een warme omhelzing van Sinterklaas en tijdloze gezelligheid.

Kruidnoten

Kruidnoten zijn met toegevoegde honing of siroop, zijn de rebels van het seizoen. Hun intense speculaassmaak, onregelmatige vorm en knapperige bite maken ze tot feestelijke favorieten die je smaakpapillen opschudden.


Wat zijn de voedingswaarden van pepernoten?

Laten we eens kijken naar de voedingswaarde van pepernoten. Per 100 gram bevatten pepernoten ongeveer 400 tot 450 calorieën, 10 gram vet, 70 gram koolhydraten en 8 gram eiwit.

Ze bevatten ook enkele vezels en een kleine hoeveelheid calcium en ijzer. Dus, terwijl ze niet de meest voedzame snack zijn, leveren ze wel enkele basisvoedingsstoffen.

Uiteraard kan dit verschillen. Ook bevatten pepernoten met chocolade bijvoorbeeld meer calorieën dan pepernoten zonder chocolade. 

Voedingswaarden

Pepernoten (100 gram)

Energie (Kcal)

440 kcal

Eiwit

8 g

Koolhydraten

70 g

Waarvan suikers

32 g

Vet

10 g

Waarvan verzadigd

5 g

Vezels

2,5 g


Zijn pepernoten gezond?

Inmiddels zijn we aangekomen bij de hamvraag van dit artikel: zijn pepernoten gezond?

Zoals je in bovenstaande tabel met voedingswaarden kunt zien bevatten pepernoten relatief veel suikers. Bijna de helft van de koolhydraten in pepernoten is afkomstig uit suiker.

Verder zijn pepernoten niet echt rijk aan vitamines en mineralen. Op het gebied van voedingsstoffen scoren pepernoten dus niet heel erg goed. 

Een ander probleem van pepernoten? Ze bevatten relatief veel kcal en je eet er snel te veel van. Dit kan er voor zorgen dat je veel te veel calorieën binnen krijgt waardoor je op de lange termijn weer zult aankomen.

Toch zijn we van mening dat een pepernoot op z'n tijd best moet kunnen. Helemaal rond het sinterklaas feest is het prima om af en toe een handje pepernoten te eten. Zorg er alleen voor dat je er niet te veel van eet.

Pas ook op met speciale pepernoten trouwens. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten pepernoten met toevoegingen zoals chocolade. Deze pepernoten bevatten vaak nog veel calorieën dan de reguliere pepernoten.


Welke pepernoten zijn het gezondste?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn pepernoten niet per definitie gezond. Ze bevatten veel suikers en over het algemeen weinig voedingsstoffen.

Wel zit er een flink verschil in de hoeveelheid calorieën in pepernoten. Doordat er tegenwoordig veel verschillende soorten pepernoten zijn, zitten hier flinke verschillen in.

In onderstaand overzicht vind je een overzicht van de verschillende soorten pepernoten aangevuld met de hoeveelheid kcal en suikers. 

Soort pepernoot

Kcal

suikers

Traditionele pepernoten

450 kcal

40 gram

Traditionele kruidnoten

500 kcal

30 gram

Chocolade kruidnoten (melkchocolade)

700 kcal

60 gram

Chocolade kruidnoten (pure chocolade)

650 kcal

50 gram

Chocolade kruidnoten (witte chocolade)

750 kcal

70 gram

Truffel kruidnoten

800 kcal

70 gram

Stroopwafel kruidnoten

650 kcal

60 gram

Zoals je kunt zien zitten er veel verschillen tussen deze soorten kruidnoten en pepernoten. Houdt hier dus rekening bij het eten van pepernoten. 


Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>