Op zoek naar de beste creatine? Wij zijn op onderzoek gegaan om te zorgen dat jij geen miskoop hoeft te begaan. In dit artikel ontdek je de best geteste creatines van dit moment in een handig overzicht!

CreaPure - BODY & FIT

BODY & FIT

Creatine (Micronized)

Optimum Nutrition

Waarom creatine?

Creatine helpt bij de energietransport binnen de spiercellen tijdens korte, intensieve krachtinspanningen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende soorten verkrijgbaar zoals creatine monohydraat, HCL en creatine ethyl ester. Bovendien zijn er ook veel merken die deze aanbieden.


Creatine is waarschijnlijk één van de beste supplementen verkrijgbaar ongeacht jouw persoonlijke doelstellingen. Er zijn maar weinig supplementen waar zo veel onderzoeken naar gedaan zijn als dit supplement.

De Beste Creatine van 2021

1. Best getest - CreaPure Creatine Body&Fit

Op de nummer één van onze lijst vind je een product van het huismerk van Body&fit terug. De reden dat deze creatine soort zo hoog staat op ons lijstje met beste creatine soorten komt door het feit dat we enorm te spreken zijn over de prijs/kwaliteit van deze creatine.


Zo betaal je omgerekend zo'n €0,08 eurocent per dosering en zit je met een potje van 1000 gram maar liefst 200 dagen onder de pannen (1 dosering is 5 gram). Een ander voordeel van dit product is de smaak, zo wil het nog wel eens zo zijn dat een creatine een beetje zuur smaakt.


Gelukkig is dat bij deze niet het geval en is de smaak neutraal. Ook lost het poeder prima op waardoor hij geen klontjes achterlaat in je glas. Top!


In onze ogen is de Creapure creatine momenteel de beste op de markt. Waarom? De Creapure creatine is goedkoop, doet wat het moet doen en heeft een goede oplossing. Beter dan de Creapure creatine gaat het waarschijnlijk niet worden.

Zelf heeft Body&fit dit product dan ook bestempeld als beste creatine supplement. Hoe dan ook is Creapure creatine een ontzettend goed supplement is op de Nederlandse markt. 


👉1000 gram (250 doseringen) voor € 18,68 bij Body&Fit

👉500 gram (125 doseringen) voor € 19,85 bij Bol.com


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Veruit de goedkoopste optie uit deze lijst
 • Neutrale smaak
 • Lost goed op

Nadelen

 • Geen

2.  CreaPure - MyProtein

Op nummer twee van deze lijst vinden we de 'Creapure' van MyProtein terug. Voor de oplettende lezer: deze creatine heeft dezelfde naam als de creapure creatine van body&fit.


We zijn zelf best wel fan van MyProtein omdat we het een top merk vinden met veel goede producten. Om die reden een plekje voor dit product in deze lijst.


Het mooie van dit product is dat hij in verschillende smaken verkrijgbaar is. Waar de meeste poeders een beetje neutraal smaken kan je bij MyProtein gewoon een creatine bestellen met een smaakje.


Zo kan je kiezen uit de smaken Berry Bust, Tropical, Blue Raspberry en Neutral. Voor ieder wat wils dus! We hebben zelf de berry bust en blue raspberry getest en vonden deze prima smaken. De smaak van deze creatine supplementen is dus top!


Enige puntje van kritiek voor deze creatine was de oplossing. Zo duurde het best even voordat al het poeder opgelost was. De prijs van het product ligt overigens iets hoger dan die van Body&fit shop, zo betaal je per dosering omgerekend zo'n €0,16 cent.


Al met al is de Creapure creatine in onze ogen zeker de moeite waard. Als je op zoek bent naar een degelijk supplement dan is het gebruiken van de creatine creapure zeker het overwegen waard.


👉500 gram voor € 18,68 bij MyProtein__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Verkrijgbaar in meerdere smaken
 • Goede prijs/kwaliteit

Nadelen

 • Oplosbaarheid is niet geweldig

3.  Creatine (Micronized) - Optimum Nutrition

Op de nummer drie van onze lijst vind je de 'Micronised Creatine' van het merk Optimum Nutrition. Deze creatine is vooral geschikt voor sporters die een iets groter budget hebben. 


Zo betaal je voor deze creatine omgerekend ongeveer €0,17 cent per dosering van 5 gram. Hiermee is het de duurste uit deze lijst. We vinden het echter wel het geld waard aangezien dit gemicroniseerd poeder is.


Je zal merken dat deze creatine een iets andere structuur heeft dan de reguliere creatine, hierdoor lost hij beter op. Op de website geeft optimum aan dat de smaak neutraal is, hier zijn we het niet helemaal mee eens want we krijgen een beetje een zure nasmaak met deze creatine.


Al met al een prima product als je wat meer geld te besteden hebt en in onze ogen hoort deze zeker thuis in deze lijst. 


👉634 gram voor € 19,95 bij Body&Fit

👉634 gram voor € 17,85 bij Bol.com


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Gemicroniseerde creatine
 • Goede oplosbaarheid

Nadelen

 • Smaak is beetje zuur
 • Prijs is iets hoger

4.  Platinum Micronized Creatine - Muscletech

__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Op de nummer vier van onze lijst vinden we de Platinum Micronized Creatine van het merk Muscle Tech terug. Net als de creatine van Optimum Nutrition is dit een gemicroniseerde monohydraat creatine. 


Dit betekent dat het poeder iets fijner is en wat meer als een poeder aanvoelt. Het voordeel hiervan is dat de oplossing beter is. Omgerekend betaal je zo'n €3,97 euro voor 100 gram.


Hiermee is het veruit de duurste creatine uit deze lijst. We zouden dan ook eerder voor één van bovenstaande creatines gaan dan deze.


Als je op zoek bent naar de beste creatines zouden we eerder een andere uit deze lijst aanraden. De prijs/kwaliteit is simpelweg niet goed genoeg in onze ogen.


👉400 gram voor € 15,95 bij Body&Fit

👉400 gram voor € 17,90 bij Bol.comVoordelen

 • Gemicroniseerde creatine
 • Goede oplosbaarheid

Nadelen

 • Veruit duurste uit deze lijst

5.  Ultra Pure Creatine - ESN

__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Op de laatste plaats van deze top 5 vinden we de 'Ultra Pure' van het Duitse merk ESN. Dit merk is nog wat onbekender in Nederland, we zagen deze creatine voorbij komen en dachten: die moeten we testen!


Uiteindelijk heeft deze creatine ons best verrast aangezien de oplosbaarheid top was. Groot nadeel van deze creatine was echter de smaak.


In onze ogen moet een creatine zo neutraal mogelijk smaken en dat was bij deze naar onze mening niet echt het geval. Al met al een prima creatine die je zeker uit kan proberen echter zouden wij je een van de andere creatines uit bovenstaande lijst aanbevelen.


👉500 gram voor € 15,95 bij Body&Fit

👉500 gram voor € 19,95 bij Bol.comVoordelen

 • Oplosbaarheid
 • Goede oplosbaarheid

Nadelen

 • Veruit duurste uit deze lijst

Veel gestelde vragen


Wat is creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof die van nature te vinden is in de spiercellen van ons lichaam. Het helpt je spieren om tijdens krachttraining of hoge inspanningen extra energie te produceren.


Deze stof komt tot stand in de alvleesklier, lever en nieren, en wordt gevormd door drie aminozuren: arginine, glycine en methionine. Creatine speelt een belangrijke rol bij het opslaan, transporteren en bufferen van energie.

Ongeveer 95% van de totale creatine van ons lichaam is opgeslagen in de spieren als phosphocreatine . De andere 5 % is opgeslagen in onze hersenen, lever en nieren. (bron)


Een gemiddelde volwassene heeft zo’n 80 tot 130 gram creatine in zijn of haar lichaam. Hiervan wordt iedere dag zo’n 1 tot 2 % afgebroken en uitgescheiden. Dit verschil moet worden aangevuld via voeding. Dit is echter best lastig aangezien de meeste voeding van zichzelf creatine bevat.


Wat is de beste creatine?

Goed, je weet nu wat creatine precies is en dat er veel verschillende creatines zijn. Als jij op zoek bent naar het beste creatine supplement van dit moment dan kun je het antwoord vinden in het overzicht hierboven. Alle producten die we in deze review hebben behandeld zijn creatine-monohydraat supplementen. Dit is de meest zuivere en goedkope versie van creatine.


Uiteraard heb je ook nog andere creatine soorten zoals Ethyl Ester en HCL, deze zijn echter vaak duurder maar bieden niet persé meer dan creatine monohydraat. In onze ogen zou je dan ook altijd moeten gaan voor deze zuivere creatine soort.


Waarom is creatine monohydraat het best?

Creatine Monohydraat is een supplement dat al jaren lang intensief bestudeerd is door wetenschappers.

Het is zelfs zo dat er meer dan 1000 onderzoeken naar creatine zijn gedaan, in deze onderzoeken komt duidelijk naar voren dat het één van de betere supplementen is voor het verbeteren van de sportieve prestaties Creatine gebruik is daarom zeker een aanrader.


Monohydraat creatine is veruit het veiligst. Naast de verschillende gezondheidsvoordelen en onderzoeken is er nog een goede reden om voor Creatine Monohydraat te kiezen.Het is namelijk veruit de goedkoopste  variant!


Omdat monohydraat langer houdbaar is dan andere vormen van creatine, kan het goedkoper zijn om te produceren. Daarnaast zijn er ontzettend veel bedrijven die deze vorm van creatine maken. Hierdoor is er natuurlijk veel meer concurrentie waardoor de prijzen laag blijven.


Een kilogram Creatine Monohydraat kan al ingekocht worden voor zo’n +-€20,- euro. Top!

In verschillende onderzoeken zijn monohydraat en andere vormen vergeleken voor hun effecten op de trainingsprestaties.

Hierbij komt Creatine Monohydraat eigenlijk altijd als beste uit de test.  Om deze reden is het ook het meest verkochte supplement en wordt deze soort het meest verkocht.


Over het algemeen is er simpelweg niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te concluderen dat je een andere vorm van creatine zou moeten nemen dan Creatine Monohydraat.


Al met al komt monohydraat creatine dus veruit het best uit de test en is dit de meest zuivere creatine supplement met de beste kwaliteit.


Hoeveel creatine per dag moet ik nemen?

Wie voor het eerst dit supplement gaat gebruiken heeft waarschijnlijk veel vragen over hoeveelheden. Hoeveel creatine moet je per dag eigenlijk nemen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen? Deze vraag zien we regelmatig terug komen.


Er zijn verschillende mensen die ervoor kiezen om te starten met aan zogenaamde ‘laadfase’ wanneer ze beginnen met creatine.

Dit doen ze door de eerste week meer creatine per dag te nemen dan normaal. Tijdens deze week wordt er dagelijks 20 gram creatine genomen zo’n 5 tot 7 dagen achter elkaar. Deze 20 gram moet verdeeld worden over 5 gram per keer.


Of deze laadfase daadwerkelijk nut heeft valt in twijfel te trekken. Er zijn namelijk nooit echt representatieve onderzoeken geweest die aantonen dat dit van toegevoegd waarde kan zijn.


Het wordt dan ook vaak benadrukt als een slimme marketing truc waardoor je creatine pot simpelweg een stuk sneller leeg is.

Wij zouden je dan ook adviseren om gewoon bij de ‘basics’ te blijven. Neem elke dag 3 tot 5 gram creatine. Je hoeft niet te stoppen tussentijds, je kan creatine namelijk voor een langere periode gebruiken.


Doordat creatine ervoor zorgt dat je meer water vast houdt raden we je wel aan om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt gedurende dag om uitdroging te voorkomen.


Waarom creatine nemen?

Het nemen van creatine als supplement is onder vele atleten en bodybuilders die graag spiergroei willen realiseren, sterker willen worden of hun sportieve prestaties verbeteren enorm populair.


Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de creatine waarden in je lichaam. Denk hierbij aan de hoeveelheid vlees een persoon eet, hoeveelheid spiermassa en de waarden van verschillende hormonen in het lichaam als Testosteron.


Wanneer je creatine als supplement gebruikt verhoogt het de hoeveelheden Phosphocreatine. Dit is een vorm van energie die opgeslagen is in de cellen, die helpen bij het produceren van het ATP.


Het zit zo dat alle cellen in ons lichaam een aanvoer van energie nodig hebben om te kunnen functioneren. Deze energie wordt aangebracht door de voeding die we eten.


ATP kan gezien worden als de brandstof die het lichaam en de spieren nodig heeft om goed te kunnen presteren. Wanneer je meer ATP in je lichaam hebt kan je beter presteren tijdens trainingen.


Daarnaast heeft het nemen van creatine creapure de volgende voordelen:

 • Meer Volume:  Creatine kan ervoor zorgen dat je meer setjes en herhalingen kan doen tijdens oefeningen en fitness/training . Dit komt doordat de spiercellen worden voorzien van extra energie waardoor je net iets langer door kan gaan.
 • Verhoogt Anabolische Hormonen (uithoudingsvermogen): Onderzoeken tonen aan dat creatine zorgt voor een flinke toenamen in hormonen als IGF-1 en Testosteron.
 • Je Spieren houden meer vocht vast: Creatine staat erom bekend meer vocht op te slaan in de spieren. Hierdoor zullen je spieren veel ‘voller’ lijken. Daarnaast speelt het ook een rol in de toename van spiermassa.
 • Minder spierafbraak: Creatine kan de mate waarin je lichaam spieren afbreekt dusdanig verminderen.
 • Helpt Beschadigde cellen te herstellen: Wanneer je heb getraind zijn je spiercellen beschadigd. Deze dienen uiteraard hersteld te worden. Onderzoeken tonen aan dat creatine hierbij kan helpen.

Prijzen vergelijken

Product

Prijs

Inhoud

Prijs/100 g

Kopen

CreaPure - BODY & FIT

€14,90

500 g

€2,98

CreaPure - MyProtein

€15,99

500 g

€3,19

Creatine (Micronized) - Optimum Nutrition

€19,90

600 g

€3,31

Creatine (Micronized) - Muscle Tech

€15,90

400 g

€3,97


Ultra Pure Creatine - ESN

€15,90

500 g

€3,18

About the Author Dr. Leon Kortewaard


Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

>