Beste Pre Workout [Test 2023]

Laatste update: januari 2024

Best Geteste Pre Workout

ABE Pre Workout

ABE Ultimate Pre Workout

De ABE Ultimate Pre Workout bevat een unieke mix van actieve ingrediënten om alles uit jouw training te kunnen halen. Niet voor niets een van de sterkste pre-workouts in Nederland op dit moment. Zo beschikt hij over een cafeïne gehalte van 200mg voor extra uithoudingsvermogen, 3250 mg creatine monohydraat voor een sneller herstel na intensieve inspanning en 2000 mg beta-alanine voor het verminderen van spiervermoeidheid. Kortom, de ABE pre workout is de perfecte pre workout voor de beginnende en ervaren sporter!

Als jij op zoek bent naar de beste pre workout van 2023 dan ben je op het juiste artikel terecht gekomen. Dat pre-workout supplementen momenteel ontzettend populair zijn hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen.

Toch kan het kopen van een goede pre-workout shake ontzettend lastig zijn. Doordat deze supplementen ontzettend populair zijn, zijn er heel veel aanbieders. Echter is lang niet elke aanbieder even eerlijk over de ingrediënten en zijn er veel pre-workouts die eigenlijk veel te duur zijn.

Om een miskoop te voorkomen hebben wij een uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij hebben we alle bekende en populaire pre-workouts van dit moment onder de loep genomen en vergeleken.

Hierbij hebben we gekeken naar de prijs per scoop, ingrediënten, smaak en natuurlijk de ervaringen van consumenten. Op basis hiervan hebben we een top 5 samengesteld met onze favoriete opties. Benieuwd welke pre-workouts het beste zijn? Lees dan gauw verder!

Top 5 Beste Pre Workout

ABE Pre Workout

Beste koop Pre Workout
1. ABE Pre Workout

XXL Nutrition Black Label - Pre Workout

Beste Pre Workout XXL Nutrition

2. XXL Nutrition Black Label - Pre Workout

5150 Pre Workout

Beste Pre Workout met Hoog cafeïne gehalte

3. 5150 Pre Workout

Jack3d Advanced

Beste Voordelige Pre Workout 

4. Jack3d Advanced

Redqon1 Total War

Beste Pre Workout voor Beginners

5. Redqon1 Total War

Hoe hebben wij deze top 5 Samengesteld?

Om te bepalen welke pre workout het beste is, hebben wij een uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij hebben o.a. gekeken naar de online populariteit (reviews), de prijs / kwaliteit en de ervaringen van andere consumenten

16+ Producten vergeleken

20+  Ervaringen gecheckt

8+ uur onderzoek


Wat is de beste Pre Workout?

Goed, zoals eerder aangegeven, hebben wij een uitgebreide pre-workout test gedaan. Hierbij hebben we alle bekende pre-workouts die te koop zijn vergeleken op verschillende criteria.

In totaal zijn er meer dan 10 verschillende pre-workouts vergeleken waarbij we hebben gekeken naar:

 • De prijs die je betaalt per scoop
 • De ingrediënten van de pre-workouts
 • De smaken die verkrijgbaar zijn en hoe lekker deze smaken
 • Hoe de pre-workouts ervaringen zijn met deze producten

Op basis hiervan hebben we vervolgens een top-5 samengesteld waarbij we alleen de allerbeste pre-workouts hebben geselecteerd. Kortom, dit zijn wat ons betreft de beste pre-workouts van 2023. 

1. ABE Pre Workout

ABE Pre Workout
Onze Score
9.5

Prijs / kwaliteit

SMAAK

EFFECT

De ABE Pre Workout is volgens ons de beste pre workout van dit moment. Deze pre workout beschikt namelijk over de beste prijs-/kwaliteitsverhouding. Zo bevat iedere scoop 200 mg cafeïne, 3250 mg creatine en 2000 mg beta-alanine. Hiervoor betaal je slechts €0,86 euro per scoop, waardoor deze pre workout momenteel één van de voordeligste opties is. Een relatief goedkope pre-workout dus, dit terwijl dit wel een van de sterkste pre workout van Nederland is op het moment.

Andere actieve ingrediënten waarover de ABE Pre Workout beschikt zijn:

 • 4000 mg L-cirtulline malate
 • 200 mg Taurine
 • 100 mg TheaCrine
 • 80 mg Vitamine B3

Een ander voordeel van de ABE Pre Workout is dat je kunt kiezen uit wel 10 verschillende smakenzoals: Bubblegum Crush, Candy Ice Blast, Cherry Cola, Energy Drink, Fruit Punch, Gin & Tonic, Icy Blue Raspberry, Sour Apple, Gummybear en Tropical.

De ABE Pre Workout is dus een explosieve pre workout die je de energie geeft om alles uit je training te halen. Daarnaast kies je gemakkelijk een lekkere smaak door het ruime aanbod aan verschillende smaken. 

Nog niet overtuigt? Wij schreven ook een ABE pre-workout review, hier kun je meer lezen over deze pre-workout. 

Voordelen ABE PRE WORKOUT

 • Bevat creatine monohydraat waardoor je het niet nog los hoeft aan te schaffen
 • Eén van de goedkoopste pre workouts
 • 10 verschillende smaken

Nadelen ABE PRE WORKOUT

 • Cafeïne gehalte kan voor sommige niet genoeg zijn

2. XXL Nutrition Black Label - Pre Workout

XXL Nutrition Black Label - Pre Workout
Onze Score
9.3

Prijs / kwaliteit

SMAAK 

EFFECT

De XXL Nutrition Black Label - Pre Workout zorgt voor een explosieve kracht waardoor je alles uit je training kunt halen. Dankzij de ultieme formule kun je tijdens je training grenzen verleggen als nooit tevoren. De mix van aminozuren, cafeïne en vitamines zorgt er voor dat je kunt knallen in de sportschool.

De XXL Nutrition Black Label - Pre Workout hebben we daarom verkozen tot beste pre workout voor bodybuilding. Zo bevat de XXL Nutrition Black Label - Pre Workout 330 mg Cafeïne, 2500 mg Beta Alanine en 1000 mg Tyrosine. Deze doseringen zijn perfect ten opzichte van de scherpe prijs waarvoor de pre workout aangeboden wordt.

Voor één scoop van de XXL Nutrition Black Label - Pre Workout betaal je namelijk slechts € 1,17 cent wat in tegenstelling tot veel andere pre workouts enorm weinig is. 

Bij de XXL Nutrition Black Label - Pre Workout kies je ook nog eens uit allerlei lekkere smaken zoals Orange Fruit, Red Fruit, Yellow Fruit en meer!

Voordelen XXL Nutrition Black Label - Pre Workout

 • Exclusieve pre workout die beschikt over een zeer hoge kwaliteit
 • De XXL Nutrition Black Label - Pre Workout is een van de goedkoopste pre's van dit moment
 • In wel 6 smaken verkrijgbaar waarvan 1 cafeïnevrij

Nadelen XXL Nutrition Black Label - Pre Workout

 • Beschikt niet over de allerhoogste doseringen

3. 5150 Pre Workout

5150 Pre Workout
Onze Score
9.4

Prijs / kwaliteit

SMAAK

EFFECT

Ben je op zoek naar een pre workout met een enorm hoog cafeïne gehalte? Dan is de 5150 Pre Workout de ideale pre workout voor jou. Deze pre workout bevat namelijk per scoop 470 mg cafeïne wat je alertheid en uithoudingsvermogen aanzienlijk verbetert.

Verder heeft de 5150 Pre Workout ook andere hoge waarden zoals 2500 mg beta-alanine, 2000 mg taurine en 4000 mg Citrulline malaat.

De 5150 Pre workout is een populaire pre workout die geschikt is voor iedere gymrat die helemaal los wilt gaan in de sportschool. Dankzij de hoge dosering cafeïne en effectieve ingrediënten is het een van de beste pre workouts van dit moment.

Tip: Lees ook onze 5150 pre-workout review!

Voordelen 5150 PRE WORKOUT

 • Dankzij de hoge doseringen kun je halve scoops nemen waardoor hij erg goedkoop kan zijn
 • Beschikt over een zeer hoge dosis cafeïne voor een enorme energieboost
 • Hoge gehalten beta-alanine, taurine en L-citrulline

Nadelen 5150 PRE WORKOUT

 • Wanneer je volle scoops neemt is de prijs van deze pre workout een stuk hoger

4. Jack3d Advanced

Jack3d Advanced
Onze Score
9.2

Prijs / kwaliteit

SMAAK

EFFECT

Op de vierde plaats in onze top 5 is de Jack3d Advanced geëindigd. Deze pre workout is namelijk de goedkoopste pre workout van dit moment. Zo betaal je per scoop maar €0,55 cent. Ideaal voor iedereen die op zoek is naar een pre workout, maar liever niet te veel geld wilt uitgeven. Dit maakt de Jack3d Advanced de ideale vervanging van de C4 Original Pre Workout.

Een scoop Jack3d Advanced bevat 135 mg cafeïne en ook bevat hij citrulline malaat, beta-alanine, creatine monohydraat en tyrosine. Verder is hij ultra geconcentreed en is hij in zes verschillende smaken verkrijgbaar.

De Jack3d Advanved pre workout krijgt van consumenten een 4,5 op een schaal van 5. Lees hier onze Jack3D review!

Voordelen JACK3D ADVANCED

 • Een scoop van de Jack3d Advanved bevat niet meer dan de aanbevolen dosering
 • Een unieke pre workout dankzij de mix van verschillende actieve ingrediënten
 • Jack3d Advanced is een van de goedkoopste pre workout boosters

Nadelen JACK3D ADVANCED

 • Het cafeïne gehalte is voor sommige sporters te laag

5. Redqon1 Total War

Redqon1 Total War
Onze Score
9.0

Prijs / kwaliteit

SMAAK

EFFECT

Als laatste hebben we de Redqon1 Total War opgenomen in onze top 5. Bij aanschaf van deze pre workout kun je namelijk uit wel 12 verschillende smaken kiezen. Hierdoor zit er gegarandeerd voor iedereen een geschikte smaak tussen.

Zo kies je bij de Redqon1 Total War uit meer smaken dan de welbekende gold standard pre workout en ripped pre workout. Dit terwijl hij alsnog over de hoge doseringen beschikt die je verwacht van een goede pre workout.

De Redqon1 Total War beschikt namelijk over 325 mg cafeïne per dosering. Verder beschikt hij over 3200 mg beta-alanine, 1000 mg taurine en wel 6000 mg citrulline malaat. Dit maakt de Redqon1 Total War een van de beste pre workouts van dit moment.

Voordelen REDQON1 TOTAL WAR

 • Hoger gedoseerd dan de C4 Original Pre Workout en Gold Standard Pre Workout
 • Bevat hogere doseringen dan vergelijkbare pre workouts uit deze prijsklassen
 • 12 verschillende smaken

Nadelen REDQON1 TOTAL WAR

 • Relatief duur

Pre-workouts vergelijken

Bovenstaande top 5 is natuurlijk gebaseerd op harde cijfers. Om te bepalen welke pre-workout het beste is hebben we met ons data team een uitgebreid onderzoek gedaan. 

In de tabel hieronder is te zien hoe de verschillende prijzen van pre-workouts zich verhouden tegenover de ingrediënten etc. Het vergelijken van pre-workouts wordt een fluitje van een cent met deze tabel.

Wij doen ons best deze tabel 1x per week up te daten zodat je altijd beschikt over actuele informatie. 

Actieve bestandsdelen

1 gummy

Vitamine C

40 mg 

Vitamine E

6.7 mg a-TE

Pantotheenzuur

1.5 mg 

Vitamine B6

0.5 mg 

Vitamine A

300 µg RE 

Foliumzuur

120 µg 

Biotine

30 µg 

Jodium

20 µg 

Inositol

10 µg

Vitamine D

5 µg 

Vitamine B12

2 µg 

Zink

1.5 µg 


Waar moet je op letten bij het kopen van Pre Workout?

Wil je pre workout kopen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Geen zorgen! Wij van Fitcode helpen je bij het maken van de beste keuze. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende pre workouts wat het lastig maakt om de beste optie in huis te halen.

Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten voor het aanschaffen van een goede pre workout. Wij raden daarom sterk aan om deze criteria goed door te lezen.

Op die manier kom je er gemakkelijk achter welke pre workout het beste bij je past en welke pre workouts je absoluut NIET moet aanschaffen.

Meest voorkomende ingrediënten

Zoals we eerder al aangegeven hebben is het belangrijk om te weten welke ingrediënten er in een pre workout zitten. Pre workouts bestaan namelijk uit allerlei verschillende soorten ingrediënten die de werking van een pre workout supplement bepalen. Hieronder hebben we de meest voorkomende ingrediënten voor je op een rijtje gezet.

 • Cafeïne
 • Taurine
 • Tyrosine
 • Arginine
 • Beta-alanine
 • Creatine monohydraat
 • Citrulline malaat
 • Vitamine C
 • Groene thee extract
 • L-tyrosine
 • BCAA's (branched chain amino acids)

Hoe hoog zijn de doseringen?

Naast dat je nu weet welke ingrediënten er in een pre workout moeten zitten, is het ook belangrijk om te weten hoe hoog de dosering van deze ingrediënten in de pre workout is.

Fabrikanten stoppen namelijk vaak genoeg een te lage dosering van een bepaald ingrediënt in een pre workout waardoor het wel op het label staat, maar de werking eigenlijk bijna niets doet.

Het is daarom belangrijk dat je niet alleen kijkt naar welke ingrediënten er in een pre workout zitten, maar je ook goed kijkt naar hoeveel er van een bepaald ingrediënt in zit. Bekijk daarom altijd goed het label van een pre workout voordat je hem zomaar aanschaft.

Wanneer pre workout innemen?

Een veel gestelde vraag is: Wanneer kun je het beste pre workout innemen?. Hier worden vaak verschillende antwoorden op gegeven. Wij raden aan om 30 tot 60 minuten voor je training pre workout in te nemen.

Het hoofdbestanddeel van pre workout is cafeïne dat ongeveer 30 minuten nodig heeft voor hij volledig werkt. Neem daarom minimaal 30 minuten voor je training pre workout om de pre workout optimaal te benutten. Daarnaast is het handig om niet te vol, maar ook niet te hongerig te zijn wanneer je pre workout neemt.

Veiligheid

Sommige pre workouts bevatten hoge doseringen die een negatieve invloed kunnen hebben op je focus of slaap. Wanneer je veel cafeïne binnenkrijgt kan dit namelijk urenlang effect hebben.

Ga daarom nooit zomaar voor een pre workout met een hoog cafeïne gehalte als je dit niet gewend bent. Begin met een lage dosering of zorg er voor dat je halve scoops neemt.

Een ander puntje om op te letten, is dat pre workout nooit een vervanging mag zijn van jouw huidige voedingspatroon. Eet en leef gezond en laat pre workout een aanvulling zijn op jouw supplementen inname.


Wat is een pre workout?

Zoals de naam al doet vermoeden is een pre-workout shake een drankje dat je voor het trainen neemt. De beste pre-workouts bestaan uit verschillende ingrediënten, vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat je een flinke energie boost krijgt voor je training. Het doel van een pre-workout is om meer energie, focus en kracht tijdens het trainen te hebben.

Pre-workout supplementen komen vaak voor in een poedervorm die je vervolgens moet mengen met water. Elk merk heeft zijn eigen ingrediënten alleen is het zo dat de meeste ingrediënten bestaan uit cafeïne, beta-alanine, creatine en verschillende vitamines.

Goed, kijkend naar de voordelen van een pre-workout dan is het dus zo dat deze shakes ervoor zullen zorgen dat je meer kracht, focus en energie hebt in de sportschool. Als jij regelmatig in de sportschool te vinden bent dan heb je vast wel eens dagen dat je iets minder zin of energie hebt. Juist op dit soort dagen kunnen de populairste pre-workouts een ideale oplossing zijn. Door simpelweg een shake te nemen zul je een hoop extra energie hebben.


Welke pre workout voor afvallen?

Pre-workout supplementen worden in veel gevallen niet direct gebruikt om gewicht te verliezen. Indirect kunnen pre-workout supplementen echter wel ervoor zorgen dat je gaat afvallen.

Dankzij de meeste pre workouts ga je namelijk aanzienlijk harder trainen waardoor je meer calorieën gaat verbranden tijdens je training.

Ook zitten de meeste pre-workout supplementen vol met cafeïne waardoor hartslag om hoog zal gaan. Ook dit zorgt er weer voor dat je uiteindelijk meer kcal zal gaan verbranden en dus meer gewicht zal gaan verliezen.

Kleine kanttekening hierop is uiteraard wel dat je een pre-workout shake in de basis niet gebruikt om af te vallen maar om meer uit je trainingen te halen. Pre-workouts dragen dus indirect bij aan het verliezen van gewicht.

Het maakt niet heel veel uit welke pre workout je gebruik om af te vallen. Alle pre-workouts uit deze lijst voldoen aan de eisen die nodig zijn om meer uit je training te halen.


Zijn pre workouts gevaarlijk?

Wanneer je pre-workouts of pre-workout boosters op een veilige en normale manier gebruikt, zouden ze niet gevaarlijk moeten zijn. Het enige probleem? Veel sporters gebruiken de pre-workout shakes bijna elke dag en hebben hierdoor ook steeds meer nodig om iets te merken van de pre-workout. Voor de lange termijn is dit natuurlijk een gevaar aangezien het ervoor zorgt dat je afhankelijk wordt van de verschillende pre workouts.

Het placebo-effect speelt hier ook een rol in. Vaak denk je dat je lekkerder traint puur door het innemen van de pre-workout. Of dit daadwerkelijk komt door je pre-workout of juist je mindset dat weet je natuurlijk niet.

Strekking van het verhaal: een pre-workout kan gevaarlijk zijn wanneer je gaat voor buitensporig gebruik. Gebruik je de pre-workout op een normale manier? Dan is er niet zo veel aan de hand.


Werkt pre workout echt?

Veel mensen trainen natuurlijk in de avond. Dit is fijn aangezien je dan vaak de meeste tijd hebt. Het enige probleem?

Wanneer je in de avond traint betekent dat je een paar uur later in je bed ligt. Om deze reden wil je het liefst niet te veel simulanten binnenkrijgen zoals cafeïne. Cafeïne en slapen is natuurlijk geen goede combi en om deze reden zijn er tegenwoordig steeds meer pre-workouts zonder cafeïne.

Het voordeel van een pre-workout zonder cafeïne? Je kunt deze veilig in de avond nemen zonder dat het je slaap op een negatieve manier beïnvloedt.

Om deze reden zijn wij zeker fan van deze pre-workouts. Wij schreven eerder een specifiek artikel over dit onderwerp. Mocht je deze willen lezen dan kan dat door op de link te klikken.


Hoe kies je de beste pre-workout?

Het kopen van een goede pre-workout is lastiger dan je zou denken. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het kopen van een keuken weegschaal. In onze top 5 beste pre-workout vind je een koopgids waarin we je precies vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een pre-workout.


Hoe is deze top-5 samengesteld?

Om de beste pre-workout te vinden hebben wij een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij we de meerdere keukenweegschalen hebben vergeleken op meerdere criteria. Denk hierbij aan de prijs / kwaliteit, online populariteit en natuurlijk de reviews van andere consumenten. 

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

 • Die 5150 is goeie, hè. Gebruik die altijd. Alleen op ochtend en middag trainingen wel.

 • Prima artikel, doorgestuurd naar vrienden. Kan mezelf hier erg in vinden en de info klopt. Wel handig die uitleg bij de 5150, is niet echt voor beginners volgens mij.

 • Hi Roos,

  Thanks! De 5150 pre-workout is inderdaad best heftig, komt voornamelijk door de hoge dosis cafeine. Het kopen van een geschikte pre-workout blijft natuurlijk persoonlijk, wat voor de ene persoon goed kan werken, werkt voor de ander juist niet.

  Groet,

  Sam

 • De 5150 pre ooit eens gebrobeerd, was voor mij iets te heftig kwa doseringen. Nu gebruik ik de pre van Xxl en de pre van Myprotein. Soms halve doseringen en soms hele. De Alpha Pre is ook aan te raden. Groetjes Rosa.

 • Al lang fan van de 5150 Pre Workout en nu weer een nieuwe gekocht, ik kan de plus en min punten bevestigen. Hoog in cafeïne, maar het is het zeker waard. (als beginner is dit voor mijn gevoel niet aan te raden).

 • Ik heb de ABE Pre maar eens gekocht na het lezen van dit artikel, ben zeer tevreden. Bedankt.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >