Dr. Leon Kortewaard

We krijgen vaak de vraag: "Wat is de beste pre-workout?", om deze reden leek het ons een goed idee om een overzicht voor jullie te maken met onze favoriete pre-workout boosters!

Waar moet ik op letten? Welke ingrediënten zijn belangrijk? Is een PWO-supplement de moeite waard? In dit artikel vind je onze top-7 beste pre-workout boosters van 2021!

Pre-workout boosters zijn tegenwoordig ontzettend populair. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een supplement dat je voor een training neemt waardoor je net even iets meer kan geven tijdens de training.

Deze supplementen staan erom bekend om te zorgen voor meer focus, kracht en energie. Daarnaast is het ook zo dat ze kunnen zorgen voor een beter doorbloeding. 

Geen tijd? 

Heb jij geen zin of niet de tijd het hele artikel te lezen? Check hieronder snel de 3 beste pre workouts:

1. C4 Original Pre-workout
2. Kill It Pre-Workout
3.  Assault Energy

Wat is een pre-workout?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een pre-workout eigenlijk? Zoals de naam al doet vermoeden is een pre-workout shake een drankje dat je voor het trainen neemt. De beste pre-workouts bestaan uit verschillende ingrediënten, vitamines & mineralen die ervoor zorgen dat je een flinke energie boost krijgt voor je training. Het doel van een pre-workout is om meer energie, focus en kracht tijdens het trainen te hebben.

Pre-workout supplementen komen vaak voor in een poedervorm die je vervolgens moet mengen met water. Elk merk heeft z'n eigen ingrediënten alleen is het zo dat de meeste ingrediënten bestaan uit cafeïne, beta-alanine, creatine en verschillende vitamines.

Goed, kijkend naar de voordelen van een pre-workout dan is het dus zo dat deze shakes ervoor zullen zorgen dat je meer kracht, focus en energie hebt in de sportschool. Als jij regelmatig in de sportschool te vinden bent dan heb je vast wel eens dagen dat je iets minder zin of energie hebt. Juist op dit soort dagen kunnen pre-workouts een ideale oplossing zijn. Door simpelweg een shake te nemen zul je een hoop extra energie hebben.

Wat is de beste pre-workout?

Als jij op zoek bent naar een goede pre-workout dan kan je middels bovenstaande top-7 op een snelle manier zien welke pre-workout de beste prijs en kwaliteitsverhouding heeft. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende pre-workout supplementen op de markt, hierdoor is het soms nog wel eens lastig aangezien je niet precies weet welke proteïne reep het beste is. 

Toch vinden wij het lastig om een concreet antwoord te geven op deze vraag. In onze ogen is er namelijk niet zo iets als de "beste pre-workout". Waarom niet? Elk persoon is verschillend en reageert anders op bepaalde ingrediënten. Hierdoor is er niet zo iets als een 'beste keuze'. Zo zijn sommige mensen gevoelig voor cafeïne waardoor ze beter een cafeïne vrije pre-workout kunnen nemen, andere mensen zijn weer totaal geen fan van het tintelend effect van beta-alanine.     

Ben je op zoek naar de beste prijs/kwaliteit? Kies dan altijd voor huismerken, deze zijn vaak aantrekkelijk geprijsd, redelijk van smaak en prima kwa voedingswaarden. Vind je het juist belangrijk dat je pre-workout ontzettend lekker is? Kies dan voor de iets duurdere 'fancy' variant en je zult zeker een lekkere smaak krijgen.

In onderstaand overzicht zie je de beste pre-workouts. Hierbij hebben we gekeken naar de prijs/kwaliteit, ingrediënten, prijs, smaak en het daadwerkelijke effect. 

1. C4 Original Pre-workout

#1
Beoordeling: 

C4 Original Pre-workout is dé pre workout booster die we zelf al jaren gebruiken.


Waarom? Simpelweg omdat dit in onze ogen de beste pre-workout shake is die momenteel op de markt te krijgen is. Zo zorgt deze shake voor een flinke boost en is de smaak daarnaast ook top.


Deze pwo shake bevat verder zo'n 150 mg cafeïne per dosering, 1600 mg beta-alanine en 1500 mg creatine. Dit is best indrukwekkend aangezien de prijs slecht €0,83 euro per shake is.

Kenmerken

 • De beste pre-workout voor iedere training!
 • Krachtig supplement voor een geweldige training
 • De sterkste creatine: gepatenteerd Creatine Nitraat!
 • Goed mix baar en heerlijk van smaak

2. Kill It Pre-Workout

#2
Beoordeling: 

Op nummer twee van deze lijst met beste pre workout shakes vinden we de 5150 pre workout shake van Rich Piana.  Dit pre workout supplement genaamd kill it is één van de meest besproken supplementen in Amerika en is sinds een tijdje ook in Nederland te krijgen.


De ingrediënten van deze booster zijn indrukwekkend zo levert één serving je maar liefst 470 mg en 2500 mg beta-alanine op. Hiermee is het de pre workout met de meeste cafeïne in deze lijst. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan want per serving betaal je zo'n €1,05 waardoor het gelijk de duurste pre workout shake is.Kenmerken

 • Creatine MagnaPower®
 • (Magnesium Creatine Chelate)
 • L-CitrulineCarnoSyn® (Beta Alanine)
 • L-Taurine
 • COPMax™ (Creatinol-O-Phosphate)

3.  Assault Energy

#3
Beoordeling: 

Op nummer 3 van de beste pre-workout lijst vinden we Assault van Musclepharm. Deze krachtige pre-wokout zorgt voor een goede boost en is daarnaast voorzien van een flinke dosis goede ingrediënten.


 Zo bevat één dosering maar liefst 200 mg cafeïne en 2700 mg creatine. Dit zijn best indrukwekkende hoeveelheden aangezien je maar €0,83 cent per shake betaald. Met de prijs/kwaliteitsverhouding van deze shake zit het dus wel prima!

Kenmerken

 • Je blijft jezelf elke workout verbazen
 • Zonder onnodige calorieën
 • Bevat o.a. creatine monohydraat, taurine, glycine en cafeïne
 • Vitamine C helpt om de vermoeidheid te verminderen
 • Smaken: Blueberry Raspberry, Fruit Punch, Green Apple, Strawberry Ice Cream

4. Gold Standard Pre-Workout

#4
Beoordeling: 

Op nummer 4 van deze lijst is de pre-workout booster van Optimum nutrition te vinden. Dit supplementen bedrijf is ontzettend populair in Amerika en ook in Nederland merk je dat steeds meer mensen supplementen van dit merk kopen.


Kwa smaak vinden we dit één van de lekkerste boosters van dit overzicht echter is dit wellicht persoonlijk en kan het uiteraard verschillen.


Wanneer we kijken naar de prijs dan betaal je per dosering zo’n €0,73  euro en hier krijg je maar liefst 175 mg cafeine, 3400 mg creatine en 1500 mg beta-alanine voor terug. Al met al een prima booster die zeker het testen waard is.

Kenmerken

 • Gecertificeerd Informed SportsVrij van "banned substances"
 • 175 mg cafeïne uit natuurlijke bronnen
 • 1.5 g Carnosyn
 • Beta-Alanine3 g Creapure
 • Creatine Monohydrate

5. Crazy Pre-workout

#5
Beoordeling: 

Op nummer 5 van het overzicht met de beste pre workout vinden we Crazy Pre Workout terug van het huismerk van Body&fitshop. Het idee achter deze booster is dat het een simpele pre-workout is zonder te veel poespas.


Wanneer we kijken naar de prijs/kwaliteit dan valt ons gelijk op dat dit de goedkoopste pre workout is van dit overzicht.


Zo betaal je voor één dosering slechts €0,43 cent. Dit is heel goedkoop, helemaal als je de ingredienten ziet: 250 mg cafeine, 1319 mg creatine en 500 mg beta-alanine.


Als jij op zoek bent naar een simpele pre-workout shake zonder te veel gekkigheid is deze shake zeker iets voor jou!

Kenmerken

 • Werkt in 15 minuten!Perfect voor krachtsport en bodybuilding
 • De 6 top pre-workout ingrediënten
 • Geen aspartaam
 • 37 knaltrainingen per verpakking

6.  N.O.-XPLODE® 3.0

#5
Beoordeling: 

N.O.-XPLODE® 3.0 is een supplement dat al sinds 2004 op de markt is en hiermee het allereerste volledige pre-workout supplement was.


Zelf hebben we deze pre-workout al een aantal keer getest en we ervaren wisselende resultaten. Zo merken we dat we de ene training super lekker gaan en echt het gevoel hebben dat de booster iets toevoegt en merken we er de andere keer niet heel veel van.


Daarnaast ervaren we redelijk vaak een crash van deze pre-workout en vinden we de smaak niet echt geweldig.


Per shake betaal je zo’n €0,74 en hiervoor krijg je 150 mg cafeine, 1500 mg creatine en 1300 mg beta-alanine. Zeker wel een goede pre-workout maar niet de beste.

Kenmerken

 • Legendarische pre-workout
 • 75% vindt NO Xplode de ultieme pre-workout
 • Ervaar No Xplode 3.0 zelf en begrijp waarom BSN de marktleider is
 • Kwaliteit van het topmerk BSN

7. The Pre (My Protein)

#5
Beoordeling: 

Op nummer 7 van deze lijst The Pre van MyProtein. Het merk MyProtein is binnen een aantal jaar ontzettend populair geworden in Nederland en we zien steeds vaker mensen die supplementen van dit bedrijf kopen.


Zelf zijn we fan van MyProtein omdat alle producten die ze aanbieden over het algemeen goed zijn. Echter vinden we de pre-workout van Myprotein een beetje tegenvallen. We hebben deze shake meerdere malen geprobeerd en hebben niet echt het gevoel gehad dat deze shake een verschil maakt. Dit kan uiteraard per persoon verschillen, wij delen slechts onze ervaring.


Bovendien is deze shake redelijk aan de prijs aangezien je zo’n €1,03 betaald per shake. De shake bevat wel redelijk veel cafeine (200 mg).

Kenmerken

 • Creatine verbetert fysieke prestaties
 • Cafeïne verhoogt het uithoudingsvermogen
 • Vitamine B6 helpt om vermoeidheid tegen te gaan
 • Bevat AstraGin®, BioPerine®, Capsimax®, en TeaCrine®

Pre-workouts vergelijken Tabel

Hieronder vind je een vergelijking van de beste pre-workouts in een overzichtelijke tabel.

Product Naam

Prijs Per dosering

Cafeïne 

Creatine

Beta-alanine

€0,83

150 mg

500 mg

500 mg

€1,06

470 mg

Geen

2500 mg

€0,83

200 mg

2700 mg

Geen

€0,73

175 mg

3400 mg

1500 mg

€0,43

250 mg

1319 mg

500 mg

€1,03

200 mg

2000 mg

1600 mg

€0,74

150 mg

1500 mg

1300 mg


About the Author Dr. Leon Kortewaard


Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

>