100% natuurlijke sapkuur volgen? Lees dit voordat je begint

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 100% natuurlijke sapkuur volgen? Lees dit voordat je begint

Sapreinigingen of sapontgiftingsprogramma’s klinken misschien gezond omdat ze gemaakt zijn van vers fruit en groenten. En veel mensen die een 100% natuurlijke sapkuur hebben ondergaan, zeggen dat ze een paar kilo zijn afgevallen. Hoewel het belangrijk is om uw inname van deze natuurlijke bronnen van vitamines, mineralen en fytochemicaliën te verhogen, is er zeer weinig wetenschappelijk bewijs dat sapzuiveringen u helpen gewicht te verliezen en op gewicht te blijven of uw lichaam te ontgiften.

Alternatieve gezondheidswerkers en de raw food-beweging bevelen al jaren sap aan voor de gezondheid en het ontgiften van het lichaam. De overtuiging is dat sap meer vitamines en mineralen uit fruit en groenten haalt dan je krijgt door ze te eten. De theorie is dat dit het voor je spijsverteringsenzymen gemakkelijker maakt om hun werk te doen. Voorstanders beweren dat dit een opgeblazen gevoel verlicht, ontstekingen vermindert en je lichaam helpt beter te werken.

Een sapkuur werkt voor veel mensen om snel gewicht te verliezen. Maar er zijn wel enkele gezondheidsrisico’s die je in gedachte moet houden voordat je begint met een sappenkuur.

Laten we eens kijken hoe een sapreiniging werkt:

Er zijn verschillende soorten sapreinigingen, maar ze beperken je allemaal van het eten van suiker, cafeïne, bewerkte voedingsmiddelen en de meeste vaste voedingsmiddelen.

Je drinkt alleen verse sappen gemaakt van fruit en groenten en heldere vloeistoffen gedurende een bepaalde tijd. Met sommige sapzuiveringen kun je eenmaal per dag een groene smoothie nemen, bladgroenten eten of kleine veganistische maaltijden of snacks.

Hoe lang duurt een sapreiniging?

Sapreinigingen variëren van één tot tien dagen (hoewel het gemiddelde drie dagen tot één week is) of zelfs langer, afhankelijk van het schema dat je gebruikt.

Er zijn verschillende soorten sapreinigings- of ontgiftingsprogramma’s. Sommige staan alleen het drinken van groente- en vruchtensappen en andere vloeistoffen toe. Anderen willen dat je de sappen drinkt en voedingssupplementen neemt. Sommigen willen dat je alleen bepaalde (meestal gekochte en koudgeperste) sappen drinkt in een op tijd gebaseerde of specifieke volgorde. Anderen willen dat je sappen drinkt en een dubbele puntreiniging doet tijdens je sapzuivering. 

Je kunt koudgeperste sappen kopen, of je kunt het thuis zelf doen met een blender of sapcentrifuge.

Raadpleeg je huisarts of specialist voordat je begint

Sappen bevatten zelden vezels en bevatten meestal veel fructose, een vorm van suiker. Hoge fructose verhoogt aanvankelijk de bloedsuikerspiegel en verlaagt deze vervolgens sneller dan normaal, wat een probleem kan zijn voor mensen die vatbaar zijn voor een lage bloedsuikerspiegel, vooral als ze pre-diabetisch zijn. Enkele van de symptomen van een lage bloedsuikerspiegel zijn uitdroging, hoofdpijn, honger, prikkelbaarheid (sommige mensen noemen dit “hangry”), laag energieniveau, zwakte en flauwvallen. Op de website van Happy Juicy staat ook duidelijk aangegeven dat een sappenkuur niet geschikt is voor iedereen. Daarom is het verstandig om bij twijfel eerst je huisarts te raadplegen. Die weet namelijk meer over jouw fysieke gezondheid. 

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>