Dr. Leon Kortewaard

Vitamines zijn belang voor een normale groei en gezonde ontwikkeling van het lichaam. Het zijn essentiële voedingsstoffen die je lichaam meestal niet goed, of helemaal niet zelf aan kan maken. Je hebt deze voedingsstoffen dus nodig uit voeding of door gebruik te maken van vitaminetabletten of vitamine dranken.


Speciaal voor de hardwerkende man, of de man op leeftijd, zijn er speciaal geselecteerde vitamines voor allerlei soorten mannen. De vitamines zorgen voor een goede toevoeging op een gebalanceerd dieet. Ook werken de vitamines ter ondersteuning voor een goed spier herstel en behoud van de botten.


Lees meer over multivitamine voor mannen en het specifieke gebruik voor mannen en kom meer te weten over het nut en de diverse varianten.


Bekijk daarnaast de selectie aan beste multivitamine voor mannen voor een overzicht aan hoogwaardige en streng geteste multivitamine. 

Waarom multivitamine voor mannen?

Soms kan je lichaam wel wat extra’s gebruikt. Met name voor bepaalde groepen kunnen vitamine extra van belang zijn. Ook verschilt de samenstelling qua vitamines enorm.


Zo is er verschil tussen vitamines voor mannen en vrouwen. Mannen verbruiken meer energie dan vrouwen, dat is genetisch bepaald en kan natuurlijk sterk onderling verschillen.


Hierdoor hebben mannen over het algemeen meer behoefte aan bepaalde type vitamines en mineralen.

Met name de vitamine A, B2, B3, E en K zijn belangrijke vitamines voor mannen.


Daarnaast hebben mannen vaak meer behoeften aan bepaalde soorten mineralen, zoals chroom, magnesium, kalium en seleen.  Deze samenstelling aan mineralen is van belang voor een gezond behoud van botten en spieren.


Een goede samenstelling aan deze vitamines en mineralen wordt vaak samengesteld in de vorm van ene multivitamine dosering.  Waarmee je in een klap alle waardevolle vitamines en mineralen tegelijkertijd binnenkrijgt.


Daarnaast is de vitamine behoefte afhankelijk van de leeftijd en huidskleur. Mannen boven de 50 worden aanbevolen extra vitamine D te nemen, voor een verminderde kans op botbreuken.


Ook mannen met een getinte of donkere huidskleur (van alle leeftijden) hebben vaak meer behoefte aan vitamine D.


Waar moet je op letten bij het kopen van multivitamine voor mannen?

Bij het vergelijken van multivitamine voor mannen zijn er een aantal zaken waar je als koper op kunt letten. Zo verschillen de samenstellingen vaak aan suikergehalte, vetgehalte en hebben ze elk een andere samentelling aan vitamines.


Bekijk welke vitamines voor jou leeftijd en huidtype het meest van belang zijn en ga voor de juiste toevoeging op een gebalanceerd dieet.


Daarnaast zijn er nog diverse andere aspecten waar je bij het kopen op kunt letten, zoals de tablet vorm, de prijs, en de verschillende smaken en ingrediënten.


Welke multivitamine voor mannen zijn er zoal?

Er zijn verschillende type multivitamines. Zo zijn er speciale samenstellingen voor de sportende man, de oudere man of vitamines speciaal voor vegetariërs en veganisten.


Ben je een intensieve sporter? Bekijk dan de verschillende multivitamine voor mannen met een juiste dosis aan mineralen en vitamines voor het optimaal herstel en opbouw van spieren. Bij intense trainingen kun je vaak wel wat extra’s gebruiken en komen de speciale multivitamine voor sporters ideaal van pas.


Ook voor de oudere man is er een speciale samenstelling aan vitamines. Oudere mannen hebben vaak behoefte aan belangrijke mineralen voor een goed behoud van de botten. Bekijk daarom voor de beste multivitamine man 50+ de verschillende soorten samengestelde multivitamines.


Wil je de beste multivitamine voor mannen kopen? Bekijk dan onderstaande selectie aan hoogwaardige en essentiële samenstellingen van multivitamine voor de man. 

De top 5 multivitamine voor mannen van 2021

1. ADAM (Now Foods) - Beste geteste multivitamine overall

adam

De ADAM is de beste multivitamine voor mannen 2021. De multivitamine van het merk Now Foods is een samenstelling aan diverse essentiële voedingsstoffen, zoals carotenoïden en Inositol hexanicotinaat voor vitamine B-3.


De speciale selectie aan vitamines en mineralen is speciaal samengesteld voor mannen en biedt de juiste aanvulling voor een gebalanceerde voeding.


De multivitamine ADAM is verpakt met 60 tabletten en biedt voldoende tabletten voor 2 maanden


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Ideaal voor de actieve man vanwege ZMA, een zink supplement

Nadelen

 • Minder geschikt voor oudere mannen

2. ANIMAL PAK (Universal) - Beste Premium keuze

ANIMAL PAK

De multivitamine voor mannen ANIMAL PAK van het merk UNIVERSAL zorgen voor een goede aanvulling voor de voeding van de sportieve man. De samenstelling bevat een hoge dosis aan body-building supplementen voor een effectieve spieropbouw en spierondersteuning.


De verpakking van ANIMAL PAK bestaat uit 11 tabletten, en vormt de perfect uitgebalanceerde dosis voor het lichaam die uitstekende kan worden opgenomen.


Zorg ervoor dat je de vitamines na de maaltijd en voor de training inneemt met voldoende water, voor een zo efficiënt mogelijke opname door het lichaam. 


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Alles in één product
 • Speciaal voor sporters

Nadelen

 • Zeer prijzig 

3. MULTI MEN (Body&Fit) - Beste Budget optie

MULTI MEN

De Multi Men vitamine van het merk BODY & FIT is een multivitamine speciaal voor mannen. De vitamines en mineralen zijn goed opneembaar en zorgen voro een belangrijke toevoeging op je voeding.


De Multi Men vitamine bevatten speciale Super Fruits en Green blends voor essentiële vitamines. Ook bevatten de multivitamine belangrijke mineralen zoals Zinc, Calcium, Magnesium en Lycopeen.


De tabletten van het merk zijn zeer goedkoop en worden geleverd in doosjes van 30 tabletten. Neem de tabletten bij voorkeur tijdens de maaltijd en voor dat je een intense inspanning gaat leveren. 


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Zeer goedkoop

Nadelen

 • De tabletten zijn redelijk groot

4. . OPTI-MEN (Optimum Nutrition) 

OPTI-MEN

De Opti-Men multivitamines van het merk OPTIMUM NUTRITION zorgen voor een belangrijke bijdragen aan waardevolle vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden. Met de dosering van Opti-Men zorg je dat je alles uit je zelf kunt halen.


De Opti-Men tabletten zijn ideaal voor sporters, vanwege het hoge aandeel aan calcium en magnesium, voor het behouden van sterke spieren. Daarnaast bevatten de tabletten vitamine B6 en B8 voor het optimaal bevorderen de energiestofwisseling.


__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Vegetarisch en vegan

Nadelen

 • 3 tabletten per dag in te nemen 

5. VEGAN MULTI (Body&Fit) - Beste Vegan optie

body&fit vegan multi

De VEGAN MULTI vitamines van het merk BODY & FIT bevatten vele hoogwaardige ingrediënten en bieden een complete toevoeging aan je dieet. Daarnaast zijn de tabletten volledig plantaardig en bevatten de Vegan Multi speciale enzymen en antioxidanten.


De tabletten zijn aan te raden voor intensieve sporters. Ook zijn de tabletten te gebruiken voor mannen die veel inspanningen leveren, een drukke baan hebben of veel activiteiten ondernemen. Slechts 1 tablet is voldoende per dag.


De VEGAN MULTI is ook geschikt voor vrouwen biedt essentiële extracten van groente kruiden, superfood en fruit. Daarnaast bevatten de tabletten groene thee, gember, aloe vera en brocolli, voor een totale en goed gebalanceerde voeding het hele jaar door.__CONFIG_local_colors __ {"colours": {"830fc": "Background", "dc94f": "Border", "c7e19": "Column Background", "f6fc3": "Column Title Background", "a975c": "Pros Color "," 7d8e7 ":" Kolomtitelpictogram "," 7d992 ":" Cons Color "}," gradients ": {}} __ CONFIG_local_colors__

Voordelen

 • Vegetarisch en vegan
 • Ook geschikt voor vrouwen

Nadelen

 • De tabletten zijn redelijk groot

Veelgestelde vragen

Wat is een multivitamine?

Vitaminen zijn micronutriënten, mineralen vallen ook onder deze categorie. Er bestaat geen wettelijke definitie van wat een multivitamine is, maar volgens de gangbare normen moet een multivitaminen drie of meer vitaminen en één mineraal bevatten.


De meeste multivitaminen supplementen omvatten over het algemeen negen of meer van de 13 essentiële vitaminen: die welke oplosbaar zijn in vet—vitaminen A, D ,E en K—en in water oplosbare—vitaminen C en B-complex.


Dit supplement wordt in de regel gebruikt om tekorten te compenseren. Bovendien worden multivitaminen ingezet voor het behandelen van bepaalde vitaminetekorten die veroorzaakt worden door slechte voeding, ziekte, spijsverteringstoornissen en andere aandoeningen.


Heb ik een multivitamine nodig?

Heb je eigenlijk een multivitamine nodig? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Ben je benieuwd naar het antwoord? Lees dan even verder.


Om ons lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk dat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Er zijn ontzettend veel verschillende vitaminen en mineralen waarbij elke soort weer goed is voor andere dingen.

Elke vitamine of mineraal heeft een unieke rol in de ondersteuning van je lichaam. In principe is het zo dat je al deze vitaminen en mineralen uit je voeding kan halen. Het probleem is echter dat dit in de realiteit bijna nooit gebeurd, de meeste mensen halen onvoldoende essentiële voedingstoffen uit hun voeding. Om deze reden is er een groot gedeelte van de bevolking die een tekort heeft vitamine- en mineralen.

In onze ogen moet je het als volgt zien:


Multivitamines zijn absoluut geen wondermiddel en kunnen een gebalanceerd voedingspatroon nooit vervangen. Je voedingspatroon is de basis en veruit het belangrijkste. Deze tabletten moet je zien als aanvulling op je dieet en voedingspatroon.


Zo bieden deze pillen een handige manier om verschillende essentiële vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Overigens is het wel goed om te vermelden dat het in sommige gevallen beter is om voor losse supplementen te kiezen.


Heb jij bijvoorbeeld een magnesium tekort? Koop dan magnesium pillen, deze bevatten een veel hogere concentratie dan multivitamine pillen.


Waarom een multivitamine kopen speciaal voor mannen?

Hoewel er een heleboel uitstekende gezinsvriendelijke multivitaminen op de markt zijn, hebben mannen en vrouwen natuurlijk verschillende voedingsbehoeften.


Gender specifieke multivitaminen zijn speciaal geformuleerd om te voldoen aan deze unieke fysiologische behoeften. De multivitamine vrouw hebben zo vaak een andere samenstelling dan die van mannen.


Multivitamine voor mannen bevatten doorgaans hogere concentraties van ingrediënten die het mannelijke reproductieve systeem ondersteunen en blijk geven van belofte in het voorkomen van prostaat-en hartziekten.


Meestal, bevatten  mannen multivitaminen hogere percentages van zink, seleen, foliumzuur, lycopeen, en vitamine a, vitamine b2, vitamine b6, vitamine b, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B12, vitamine C, vitamine K en e Vitamine die allemaal belangrijk zijn voor de mannelijke reproductieve en hormonale gezondheid.


Voordelen van multivitamine voor mannen

Als je een stiekem vermoeden hebt dat je een tekort hebt, maar je kunt er niet helemaal de vinger op leggen, dan kan een dit preies zijn wat je nodig hebt.

 

Voel je je een beetje terughoudend om op de trein van één tablet per dag te springen? Bekijk deze voordelen om erachter te komen of het nemen van een dagelijks vitaminesupplement alles is waar het om draait.


Verhoog de immuniteit:

Vitaminetekorten kunnen rechtstreeks worden gekoppeld aan verhoogde ziektegevallen. Het nemen van een deze supplementen helpt ervoor te zorgen dat u uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid immuunversterkende vitamines krijgt, zoals vitamine C, vitamine D en vitamine E.


Verhoogde energie:

Als je je lichaam gewoon de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om goed te functioneren, kan dit resulteren in verbeterde energieniveaus.


Het toevoegen van de verschillende leden van de vitamine B-familie (thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, biotine, foliumzuur en B12) kan je gevoel van vitaliteit echter sterk verbeteren. B-vitamines ondersteunen niet alleen het hele systeem door voedsel om te zetten in brandstof, maar spelen ook een belangrijke rol bij het behoud van de zenuwgezondheid en de bescherming van rode bloedcellen.


Geheugen verbeteren:

Van onder andere omega-3-vetzuren, vitamine B12 en vitamine E is bekend dat ze een gezonde hersenfunctie ondersteunen. In feite kunnen veel gevallen van geheugenverlies door voedingsstoffen worden toegeschreven aan onvoldoende inname van vitamine B12.


Stemmingsverbetering:

Sommige onderzoeken geven aan dat bepaalde vitamines de natuurlijke productie van feel good hormonen actief stimuleren. In het bijzonder is aangetoond dat vitamines B12, B6 en foliumzuur een gezonde serotonine productie ondersteunen.


Naast B-vitamines zijn ook gezonde doses omega-3-vetzuren en vitamine D nuttig gebleken bij het bestrijden van de negatieve effecten van stress en angst.


Bestrijd de effecten van veroudering:

Hoewel multivitaminen voor mannen verre van een wonder tegen veroudering zijn, bevatten ze een groot aantal vitamines die essentieel zijn voor de gezondheid van cellen, organen en weefsels.


Het is bekend dat antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en bètacaroteen vrije radicalen bestrijden en celregeneratie bevorderen.


Soorten multivitamine voor mannen

Multivitaminen voor mannen zijn er in vele vormen, die allemaal kunnen worden gecategoriseerd als synthetisch of op basis van hele voedingsmiddelen / planten.


Synthetische vitamines

Synthetische vitamines zijn verreweg het meest voorkomende voedingssupplement dat op de huidige markt verkrijgbaar is. Deze vitamines zijn in laboratoria ontwikkeld om chemisch identiek te zijn aan natuurlijke voedingsstoffen. Omdat de productiekosten van synthetische multivitaminen relatief laag zijn, zijn deze vitamines meestal het meest betaalbaar.


Natuurlijke vitamines

Zoals de naam al doet vermoeden zijn natuurlijke vitamines gebaseerd op stoffen die normaal gesproken in de natuur voorkomen. Vaak zijn deze stoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong.


Multivitamines voor sportende mannen

Mannen die vaak aan zware lichamelijke inspanning doen, hebben vaak een verhoogde voedingsbehoefte. Om dit te compenseren, zitten veel multivitaminen voor actieve mannen vol met extra ingrediënten zoals vertakte aminozuren (BCAA) voor spierherstel, en sommige bevatten zelfs gepatenteerde mengsels van metabolisme en energie verhogende kruiden.


De meeste formuleringen hebben ook de neiging om meer geconcentreerd te zijn om de uitputting van essentiële voedingsstoffen tegen te gaan.


Multivitamines voor senioren / 55+ mannen

Naarmate we ouder worden, veranderen onze voedingsbehoeften. Multivitaminen voor mannen van 50 jaar en ouder zijn speciaal samengesteld om aan de behoeften van volwassen individuen te voldoen.


Hoewel gepatenteerde melanges variëren, bieden de multivitaminen van de meeste oudere mannen hogere doses vitamine B12 (die niet zo gemakkelijk worden geabsorbeerd na een bepaalde leeftijd) en hogere niveaus van vitamine D (die een duik kunnen nemen als gevolg van verminderde blootstelling aan de zon en onvoldoende voeding).


Veel multivitaminen voor oudere mannen bevatten ook extra omega-3-vetzuren om de gezondheid van de gewrichten en de hersenfunctie te ondersteunen.


Wat is het beste moment om je multivitamine te nemen?

Dit hangt sterk af van het type dat je gebruikt, evenals persoonlijke voorkeur. Hoewel de algemene consensus vroeg in de ochtend is, varieert de juiste tijd om een multivitamine te nemen van blend tot blend en van persoon tot persoon.


Sommige multivitaminen moeten met voedsel worden ingenomen en als je geen ochtend mens bent, werken middagen of avonden misschien beter voor u. Als je echter een energie verhogend supplement met veel B-vitamines gebruikt, is het het goed om je dosis zo vroeg mogelijk in te nemen.

About the Author Dr. Leon Kortewaard


Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

>