Blessures bij krachttraining voorkomen: 4 belangrijke tips

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blessures bij krachttraining voorkomen: 4 belangrijke tips

Iedereen weet dat lichaamsbeweging belangrijk is voor een goede gezondheid, toch heb je met sporten altijd kans op blessures. Natuurlijk erg vervelend omdat je misschien je training moet aanpassen of helemaal moet stoppen met trainen. Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we je in dit artikel 4 belangrijke tips om blessures te voorkomen.

Een chronische of een acute blessure

Als er iets misgaat in de sport, loop je het risico een sportblessure op te lopen. Een sportblessure kan acuut of  chronisch zijn. Acute blessures zijn plotselinge blessures. Denk bijvoorbeeld aan een arm die uit de kom gaat tijdens voetballen. Chronische blessures zijn langzaam groeiende blessures. Een voorbeeld hiervan is schouderpijn die langzaam verschijnt en niet zomaar weggaat. 

Tip 1: zorg dat je voor de training goed warm bent

Je hoort het coaches en trainers vaak zeggen: “Warm goed op.” Dit doen ze niet voor niets. Naarmate je lichaamstemperatuur stijgt, verbetert de bloedstroom. Op deze manier bereid je lichaam zich als het ware voor op beweging. Dit maakt dat het lichaam beter bestand is tegen de activiteit die uitgevoerd gaat worden.

Tip 2: werk met een personal trainer

Krachttraining lijkt in de basis erg simpel. Toch kan het best snel fout gaan als je geen goede techniek of trainingsschema gebruikt. We raden daarom ook aan, als je gaat starten met krachttrainingen, samen te werken met een personal trainer. Dit is een expert op het gebied van training en kan je daarom goed begeleiding zodat je je resultaten behaalt, maar ook geen blessures krijgt. Een personal trainer die je goed kan begeleiden is Fit Met Elkaar – personal trainer Enschede.

Tip 3: neem af en toe een sportmassage

Als je veel en zwaar traint dan kan het verstandig zijn om eens langs een sportmasseur te gaan. Deze kan de spieren losmaken. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en sneller herstel. Esther van Massage Enschede is een voorbeeld van iemand die stevige, maar functionele sportmassages geeft. Je ziet ook dat topsporters soms wel een keer per maand naar een sportmasseur gaan omdat ze merken dat het de prestaties en het herstel flink verbeterd.

Tip 4: wat te doen als je een blessure hebt

Als je al een blessure hebt dan raden we altijd aan om er naar te laten kijken door een goede fysiotherapeut. Een behandeling wordt vaak door de verzekering vergoed en het kan nooit kwaad om er naar te laten kijken. Een goede fysiotherapeut is Fysio EnschedeZij geven vrijblijvend advies over je blessure en helpen om zo snel mogelijk te herstellen.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>