De voordelen van een koude douche

Heerlijk toch, een warme douche na het sporten? Na het sporten even genieten van een warme douche of een warm bad. Toch kun je die warme douche beter overslaan, want er zijn betere alternatieven. Door je te douchen met lauwwarm of zelfs koud water herstelt jouw lichaam zich sneller. Je zult merken dat jouw vermoeide spieren sneller herstellen. Naast een sneller herstel heeft een koude douche nog veel meer voordelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Waarom een koude douche?

Een bad vullen met water en ijsblokjes is een hoop gedoe. Je hebt dit misschien wel eens overwogen na een zweterige training in de zomer. In ieder geval zul je in de warme zomer eerder verlangen naar een bad met ijsklontjes. Wij hebben goed nieuws voor je: een koude douche is een prima alternatief. Een koude douche geeft niet geheel hetzelfde effect als onderdompelen in een koud bad. Toch heeft een koude douche wel degelijk een goede invloed op zowel spierherstel als prestatievermogen.

Een koude douche nemen voor de training

Een koude douche voor een training kan wonderen doen. Helemaal wanneer je tijdens de warme zomerdagen gaat sporten. Door een koude douche begin je je training met een lagere lichaamstemperatuur. Hierdoor wordt jouw lichaamstemperatuur niet te hoog tijdens het trainen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een koude douche voor de training veilig is en het de prestaties van jouw training verbetert.

De voordelen van een koude douche na het trainen

Waarschijnlijk zul je eerder een koude douche nemen na het spoten. Een koude douche na de training kan pijn en ontstekingen in je lichaam verzachten. Zo’n beetje je gehele lichaam krijgt een boost door het koude water. Daarom is het een goed idee om na het trainen een koude douche te nemen. Hoe sneller jouw lichaamstemperatuur op peil komt, hoe sneller jouw lichaam zal herstellen.

Dit heeft te maken met de verdeling van het bloed in je lichaam. Wanneer jij je inspant tijdens een training wordt jouw bloed verdeeld over de huid, je spieren en het hart. Door de koude douche koelt jouw huid af. Hierdoor komt er meer bloed beschikbaar voor belangrijke lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering. De opname van vocht en voedingsstoffen verloopt beter door een koude huid. Je zult merken dat je minder snel vermoeid raakt.

Tot slot leidt het koude water tot vasoconstrictie. Door het koude water vernauwen je bloedvaten. Hierdoor moeten je bloedvaten en het hart harder werken om te zorgen voor een goede doorbloeding. Je hart en bloedvaten zullen op termijn versterken, wat zorgt voor een betere doorbloeding. De verbeterde bloedcirculatie bevordert de algehele gezondheid, prestaties en spierherstel. Essentiële voedingsstoffen komen sneller bij de spieren terecht, terwijl afvalstoffen efficiënter uit je lichaam worden verwijderd.

Zwemmen in koud water

Tegenwoordig zien steeds meer mensen de voordelen van een koud water douche in. Sommigen gaan nog een stapje verder en nemen een duik in een koud meer. Ook een duik in een koud meer heeft een hoop voordelen. Wij hebben de voordelen van koudwater zwemmen op een rij gezet. Zo zul je merken dat het zwemmen in koud water zeker de moeite waard is. Probeer het zelf een keer en stap buiten je comfortzone. Je zult uiteindelijk zelf de voordelen van koud water ondervinden.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>