Wat zijn gezonden recepten?

Op deze pagina vind je allerlei gezonde en lekkere recepten. Het internet barst van de recepten echter merken we vaak dat het gros van deze recepten ontzettend moeilijk te bereiden zijn. Dit is natuurlijk niet heel erg praktisch en gaat je ontzettend veel tijd kosten.

Om die reden geven we bij fitcode de voorkeur aan recepten die simpel, snel en gemakkelijk te bereiden zijn. Zo zijn al onze recepten binnen 30 minuten te bereiden en wordt er rekening gehouden met de keuze van ingrediënten.

Gezonde recepten bevatten over het algemeen weinig bewerkte producten. Om die reden hebben we ervoor gekozen om de recepten samen te stellen met ingrediënten die weinig toegevoegde suikers, zout en verzadigde vetten bevatten.

Ook proberen we in onze recepten veel te variëren met groente, fruit, noten, zuivel en koolhydraat bronnen. Dit om een zo compleet mogelijk eetpatroon te realiseren.

Gezonde ontbijrecepten

Je ontbijt is een ontzettend belangrijke maaltijd, tenminste dat wordt gezegd. Weet jij echter waar een gezond ontbijt aan moet voldoen?

Een gezond ontbijt:

 • Bevat veel vitamines, mineralen en vezels
 • Geeft langdurig energie zodat je de ochtend goed doorkomt
 • Bevat een juiste samenstelling macronutriënten: Eiwitten, Koolhydraten en vetten.
 • Zorgt voor verzadiging.

Gezonde lunchrecepten

Wat zijn gezonde keuze’s tijdens de lunch? Deze vraag zien we vaak terug komen en om die reden geven we je hieronder wat gezonde opties:

Brood

Helaas bestaan er veel fabeltjes omtrent het eten van brood zo wordt er vaak geclaimd dat dit ongezond zou zijn. In de realiteit ligt dit echter net even wat anders. Brood is namelijk een prima keuze als lunchrecept.

Naast het feit dat het ontzettend gemakkelijk is om een broodje te beleggen en mee te nemen is brood ook voedzaam en bevat het complexe koolhydraten, veel mineralen, vitamines, vezels en eiwitten.

Probeer trouwens altijd voor volkorenbrood of bruinbrood te gaan. Deze bevatten namelijk meer vezels dan witbrood.

Gezonde salade

Als je een keertje geen trek hebt in brood is het ook prima om te kiezen voor een gezonde salade. Salade’s zijn lekker, makkelijk te bereiden en bevatten vaak weinig kcal. Let wel op met dressings en sausjes aangezien deze veel extra calorieën kunnen opleveren.

Gezonde recepten voor het avondeten

Tijdens het avondeten is het altijd belangrijk dat je maaltijd voldoende groenten, vezels, eiwitten en complexe koolhydraten bevat. Hieronder een simpel stappenplan om een gezonde avondmaaltijd samen te stellen

 • Stap 1: Selecteer een groente (vers of diepvries), de richtlijn is 250 gram groente op een dag.
 • Stap 2: Kies je koolhydraat bron, ga voor vezelrijke producten als Zilvervliesrijst of volkoren pasta.
 • Stap 3: Eiwitbron, ga hiervoor het liefst voor een mager product als kip, mager gehakt, vis of iets vegetarisch. Rond de 75 tot 100 gram is voldoende.
 • Stap 4: Kies je saus, in de regel bevatten rode sauzen vaak minder calorieën dan witte sauzen.

Gezonde recepten snacks en tussendoortjes

Een lekkere snack op z’n tijd is niemand vies van echter moet je hier wel verstandig mee omgaan. Een snicker barst bijvoorbeeld van de calorieën en geeft je weinig verzadiging.

Op zoek naar gezonde snack recepten? Check dit artikel waarin 39 foodbloggers hun favoriete recepten delen!

Gezonde recepten met weinig calorieën om mee af te vallen

Als jij graag wilt afvallen is het belangrijk dat je de juiste voedingskeuzes maakt.  Ga bijvoorbeeld voor maaltijden die rijk zijn aan vezels, veel groenten bevatten en voldoende eiwitten.

Het gebruik van groente is hierbij essentieel. Met groente kan je namelijk ontzettend veel extra volume creëren tegenover weinig kcal. Ideaal als je wilt afvallen!

Gezonde Smoothie recepten

Smoothies zijn top! Het is in onze ogen een van de makkelijkste en snelste manieren om een goede dosis vitaminen, mineralen en eiwitten binnen te krijgen.

Hieronder vind je 6 stappen voor de perfecte smoothie:

 • Stap 1: Zorg voor een goede Blender
 • Stap 2: Kies een vloeibaar ingrediënt
 • Stap 3: Kies een eiwitrijk product
 • Stap 4: Kies een groenten soort uit
 • Stap 5: Kies een fruitsoort uit
 • Stap 6: Extra toevoegingen
>