20 Foodbloggers delen hun favoriete gezonde snacks en tussendoortjes!

Gezonde snacks of tussendoortjes kunnen nog wel eens lastig te vinden zijn. Veel repen of tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten namelijk alsnog vaak veel calorieën en suikers. Bovendien zijn de snacks ook vaak redelijk duur, niet echt fijn voor de portemonnee dus. 

Wat je beter kan doen? Zelf je eigen gezonde snacks maken! We merken echter dat vele sporters het nog wel eens lastig vinden om deze gezonde recepten te vinden. Om die reden kwamen begin januari met een leuk idee.

Aangezien we zelf al tijden merken dat veel sporters het dus lastig vinden om lekkere gezonde tussendoortjes te vinden kwamen we op het idee om dit artikel te gaan schrijven. De insteek van dit artikel zou echter anders worden.

Voor dit artikel hebben we namelijk 17 verschillende foodbloggers gevraagd naar hun favorieten gezonde snacks of tussendoortjes. Al deze recepten hebben we vervolgens gebundeld tot dit artikel. We hopen jullie op deze manier weer wat nieuwe inspiratie te geven voor nieuwe snacks en tussendoortjes!:)

1. Vegan Fudge Sweet Potato Brownies

Ben jij dol op zoete aardappel en op chocolade? Dan is het recept van @bylulumay zeker iets voor jou! Het klinkt misschien als een gekke combinatie maar deze heerlijke brownies zijn zeker het proberen waard.

Ingrediënten:

  • 350 gram zoete aardappel 
  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram  tarwebloem
  • 8 gram  bakpoeder
  • 50 gram  cacao
  • 150 gram medjoul dadels
  • 120ml kokosmelk
  • 2tl kaneel
  • 50 gram walnoten
  • eventueel 2el ahorn siroop
  • eventueel wat gesneden pure chocolade 

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Stap 2: Schil de zoete aardappels, snijd ze in kleine stukjes en kook ze voor 10 minuutjes totdat ze zacht zijn. 
Stap 3: Week de ontpitte dadels voor 5 minuutjes door ze in een kommetje met heet water te doen en snijd de alvast walnoten grof. 
Stap 4: Doe de zoete aardappel samen met de dadels in een kom en pureer dit tot een geheel (ik gebruik een staafmixer, maar als je een keukenmachine hebt doe je alles hier in). 
Stap 5: Voeg vervolgens het meel, de bloem, de kaneel, het cacao, het bakpoeder en de melk met kleine scheutjes toe en mix alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de walnootjes toe en eventueel nog wat ahorn siroop/chocolade als je het wat zoeter wilt hebben. 
Stap 6: Plaats de mix in een ingevette brownie vorm. Doe er eventueel nog wat kokosvlokken of walnoten op. Bak dit vervolgens op de onderste tree voor ongeveer 45 minuten in de oven. 

De brownies zijn goed als ze nog een beetje zacht zijn van binnen. Laat het afkoelen en verdeel ze in stukjes

Recept door:

Mijn naam is Lulu en ik ben nu sinds een jaartje veganistisch wat inhoud dat ik helemaal geen dierlijke producten eet. Het bevalt mij onwijs goed; ik krijg er meer energie van, zit goed in mijn vel en bovendien geniet ik zoveel meer van al het lekkere eten! Mijn lievelings snack blijven toch de zoete aardappelbrownies; niet het origineelste receptje, maar wel eentje die bij iedereen in de smaak valt! Zonder geraffineerde suiker, op basis van natuurlijke materialen, helemaal vegan en gewoon mega mega mega lekker! 

2. Zelfgemaakte Havermout proteïnerepen

Zelfgemaakte havermout

Wij zijn dol op eiwitrepen. Het enige probleem is dat ze vaak redelijk prijzig zijn. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Zo zou je zelf je eiwitrepen kunnen gaan maken. In dat geval zijn deze havermout proteïne repen van @culinea.nl zeker een aanrader. 

Het leuke van deze repen is dat je ze gelijk in grote hoeveelheden kan maken. Hierdoor heb je er dus een paar dagen iets aan. Ideaal toch?!

Ingrediënten (12 repen):

  • 130 gr havermout (rolled oats)
  • 40 gr kokosrasp
  • 55 gr walnoten
  • 175 gr Medjoul dadels
  • 1 schep proteïnepoeder
  • 2 el tahin
  • 2 el honing
  • 2-3 el water

Bereidingswijze:

Stap 1: Bekleed een cakeblik met bakpapier
Stap 2: Doe de havermout, kokosrasp en walnoten in de keukenmachine en hak dit fijn.
Stap 3: Voeg nu de dadels erbij en mix dit met de rest.
Stap 4: Doe als laatste de proteïnepoeder, tahin, honing en 2 eetlepels water erbij en mix tot het een soort droog deeg wordt. Lijkt het te droog doe dan nog 1 of 2 eetlepels water erbij.
Stap 5: Stort het mengsel in het cakeblik en druk dit goed aan.
Stap 6: Laat minimaal een uur in de koelkast opstijven voordat je het in 12 repen snijdt.
Stap 7: De repen zijn zeker 1-2 weken houdbaar in de koelkast.

Culinea.nl

Recept door:

Ik ben foodblogger. Probeer gezonder te leven en te eten. Vandaar dat er wat 'gezondere' recepten op de blog komen te staan.

3. Mint Cacao Chip Smoothie Bowl

gezonde snacks healthyfoodbymila

De smoothiebowl is een van de nieuwste ontbijttrends. Het is een smoothie ​​​die zo dik is dat je hem uit een kom kan eten met een lepel. En het leuke is, je kan eindeloos variëren met toppings en een waar creatief kunstwerk maken van elk recept.

Deze smoothie bowl van @Healthyfoodbymila mocht dan ook niet ontbreken

Ingrediënten:

  • ½ avocado
  • ¼ kopje amandelmelk
  • 1 eetlepel kokosnootboter
  • 1 eetlepel eiwit poeder
  • 1 bevroren banaan

Toppings:

  • Donkere Chocolade
  • Kokosvlokken
  • Granola
  • Cacao Nibs
  • Notenboter
  • Chia zaden

Bereidingswijze:

Stap 1: Voeg in een blender alle ingrediënten toe (voeg als laatste kokosnootboter toe) en meng goed.
Stap 2: Giet het in een mooi breed schaaltje, voeg de toppings toe en geniet ervan!

Recept door:

Ik ben Milena healthy foodbloger en levensgenieter. Ik ben gek op sporten, koken en vooral op eten! Ik ben altijd op zoek naar de balans tussen gezond leven, ontspannen en genieten. Ik sta graag in de keuken om lekkere, makkelijke en gezonde recepten te maken 😋 Op mijn instagram deel ik mijn favoriete recepten&handige tips en hoop ik jou te inspireren om bewuster, gezonder en gelukkiger te gaan leven!

4. Bananabread Choco

Bananabread

Kim van @foodhealthandhappiness is gek op Bananenbrood en bakt deze dan ook bijna iedere week! Ze vindt het heerlijk om te variëren met allerlei soorten fruit, stukjes chocolade, noten of appelmoes….

Dit bananenbrood is dan ook zeker een aanrader!

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout
  • 100 gram speltmeel
  • 3 bananen (plus 1 extra voor bovenop)
  • 150 milliliter Hazelnut & Cacao Drink (andere drink of melk kan natuurlijk ook)
  • 125 gram dadels
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel Pumpkin Spice kruiden van Green Gypsy (of kaneel)
  • 2 theelepels citroen extract
  • snufje zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Voeg alle ingrediënten (behalve de rozijnen en 1 banaan) toe aan de keukenmachine en laat draaien tot je een egaal mengsel hebt. Voeg dan de rozijnen toe en mix deze met een lepel door het beslag.
Stap 3: Voeg het beslag toe aan een cakevorm. Pel de achtergehouden banaan en halveer deze in de lengte. Leg bovenop het beslag.
Stap 4: Bak het Banananbread af in de oven in zo’n 60 minuten.
Stap 5: Laat hem daarna even afkoelen en je kunt weer een hele week vooruit met dit lekkere tussendoortje of ontbijtje!

Foodhappiness

Recept door:

Mijn naam is Kim, founder van de blog Food Health and Happiness! Dit Bananabread-Choco is mijn favo gezonde tussendoortje omdat het lekker zoet is door de Banaan samen met de Dadels en Rozijnen en de Cacaodrink erin maakt het af! Een plakje vult goed als 11 uur tussendoortje!

5. Hüttenkäse mix met Amandel en Mango

Gezond Tussedoortje met ananas

Ken je dat gevoel dat je de koelkast moet leegmaken en allerlei restjes moet opmaken? Precies op die manier is dit recept van @vitanutritio ontstaan.

Dit maakt het echter niet minder lekker want deze combinatie is een waar geschenk uit de hemel!

Ingrediënten (1 portie):

  • 150 gram Hüttenkäse 
  • 25 gram amandelen
  • 50 gram ananas
  • Snufje peper

Bereidingswijze:

Stap 1: Snij de ananas in stukjes en doe dit samen met de Hüttenkäse , amandelen en peper in een bakje
Stap 2: Het lekkerst om even te laten staan zodat het vocht van de ananas door de Hüttenkäse trekt.

Vitanutritio

Recept door:

Hoi allemaal! Mijn naam is Davien. De afgelopen jaren heb ik een passie ontwikkeld voor gezonde voeding en sport. Deze passie is uitgedraaid op een opleiding tot voedingsdeskundige. Ik heb dit recept gekozen omdat het een typische fitnesssnack is. 

6. Vietnamese Kipsalade

Vietnamese kipsalade

Evie van @eviekookt houdt ontzettend veel van de Aziatische keuken. Frisse, zoute, zure en zoute smaken in een perfecte balans. Met een beetje pit natuurlijk. De Vietnamese keuken is hier een mooi voorbeeld van. Een goede combinatie van pittige pepers, zoutige vissaus met een heerlijke umami smaak, het zoete van palmsuiker en het frisse van limoen 

Deze smaken gaan heerlijk bij een frisse salade van pure ingrediënten waar weinig mee is gedaan. Puur en vers. Een heerlijke knapperige Chinese kool met de zachte noedels en de malse kip. Door de kip alleen te koken in het eigen kookvocht en wat zout, blijft de heerlijke smaak van de kip behouden. Gewoon simpel en lekker, zoals kip hoort te smaken.

Deze kipsalade is ideaal als tussendoortje maar kan ook als lunch. Makkelijk te bewaren!

Ingrediënten (4 personen):

Salade:

  • 4 kippendijen
  • 0,5 chinese kool 
  • 1 winterpeen 
  • 1 komkommer 
  • 250 gram cherrytomaatjes 
  • 250 gram taugé 
  • 400 gram dunne rijstnoedels handjevol gezouten pinda's en cashewnoten verse munt

Dressing:

  • 6 el vissaus
  • 2 el limoensap 
  • 1 el palmsuiker of bruine basterdsuiker 
  • 2 el rijstazijn 
  • 1 teentjes knoflook 
  • 1 stukje gember
  •  1 rode peper

Bereidingswijze:

Stap 1: Kook de kippendijen ongeveer 15 minuten in gezouten water en trek met 2 vorken uit elkaar.
Stap 2: Snijd ondertussen de kool in dunne reepjes, de cherrytomaatjes in vieren, de komkommer in stukjes en rasp de wortel.
Stap 3: Bereid de dunne rijstnoedels zoals op de verpakking aangegeven in het water waarin je ook de kip hebt gekookt.
Stap 4: Maak de gember en de knoflook schoon, rasp ze vervolgens voor de dressing. Maak de rode peper schoon en snijd deze fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de dressing door elkaar.
Stap 5: Verdeel de rijstnoedels over 4 kommen. Schep hier de groenten en de kip op. Verdeel de dressing over de kommen en garneer met de munt en gezouten pinda's en cashewnoten.

eviekookt

Recept door:

Ik ben Evie en ik houd heel erg van koken. Dus toen ik van baan switchte, heb ik mijn site opgezet en ben ik meer met eigen recepten gaan doen. Deze Vietnamese kipsalade is daar een mooi voorbeeld van. Ik kook namelijk met name Mediterraans en Aziatisch. Deze Vietnamese salade ziet er prachtig kleurrijk uit en de smaken hebben een mooie balans tussen zout, zoet en zuur. Een gerecht wat je makkelijk van tevoren kunt maken, bijvoorbeeld voor een lekkere lunch na het sporten.

7. Mueslirepen met chocolade

Deze repen van @lovetocookhealthy worden gezoet met bananen en ze hebben dan ook een beetje de smaak van bananenbrood. Ik maakte deze repen met melkchocolade, maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om pure of witte chocolade te gebruiken. Ze hoeven maar 20 minuten in de oven en dan zijn ze al klaar.

Ingrediënten (10 repen):

  •  Twee rijpe bananen
  • 175 gram havermout
  • 35 gram ongezouten en ongebrande noten
  • Snufje zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 75 gram melkchocolade
  • Beetje beter of olie

Bereidingswijze:

Stap 1: Hak de nootjes klein en zet deze vervolgens even weg.
Stap 2: Verwarm de oven voor op 200 graden en stel in op 20 minuten.
Stap 3: Prak de bananen in een kom en voeg vervolgens alle ingrediënten, behalve de chocolade, toe. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
Stap 4: Vet een kleine ovenschaal in met wat boter en stort het beslag in de schaal. Strijk het beslag glad en gelijk in de schaal en schuif de schaal in de oven. Bak het beslag 20 minuten in de oven, totdat de randjes beginnen te kleuren. De repen blijven zacht aan de binnenkant.
Stap 5: Haal dan de schaal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Stort de repen op een snijplank, draai om en snijd in repen.
Stap 6: Smelt nu de chocolade in een pan en schep in een boterhamzakje. Knip het puntje van het zakje en versier de repen met de chocolade. Laat volledig drogen en bewaar de repen in een afgesloten bak. Eet smakelijk!

Recept door:

Ik ben Nicole en ik woon in de Randstad. Ik deel gezonde recepten op mijn site en af toe ook een cheat recept, omdat ik geloof in het 80/20 principe.Dit recept helpt je de middag doorkomen of is een lekkere snack na een intense workout.

8. Pindakaas Brownie taart

Cakepinda

Wauw, dat is het eerste wat we dachten toen we dit recept van @tishiiiii in onze mailbox ontvingen. Deze taart ziet er niet alleen super mooi uit. Hij is ook nog eens super lekker! Als jij een echte pindakaas lover bent mag je deze taart niet missen!

Ingrediënten:

  • 1 blik zwarte bonen 
  • 2 rijpe bananen 
  • 50 gram kokosyoghurt (dairy free) 
  • 50 gram kokosbloem 
  • 50 gram cacaopoeder 
  • 1 tl bakpoeder (10g) 
  • 50 gram gedroogde dadels 
  • Een scheutje amandelmelk 
  • 30 gram pindakaas 100% naturel 

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: Doe de zwarte bonen in een zeef en spoel overvloedig met water. Laat vervolgens uitlekken.
Stap 3: Laat de dadels weken in een kom warm water voor minstens 1/2 uur.
Stap 4: Prak de bananen. 
Stap 5: Meng de bananen met de kokosyoghurt. Doe dit samen met de bonen en dadels in een stevige keukenmachine. Terwijl het geheel blend, voeg je een scheutje amandelmelk toe wat het proces zal vergemakkelijken.
Stap 6: Als laatste voeg je de bloem samen met het cacao- en bakpoeder toe. Ook hier is misschien wat amandelmelk nodig. Blend lang genoeg tot er geen stukjes meer zijn. 
Stap 7: Giet het geheel in een springvorm (diameter 23 cm) die vooraf is bekleed met bakpapier. Maak bovenaan 'een swirl' van pindakaas.
Stap 8: Bak vervolgens 40 minuten in de oven op 180 graden

Recept door:

Toen FITCODE.NL me vroeg of ik graag met hen zou willen samenwerken, twijfelde ik geen seconde. Hun instagramfeed staat gevuld met de meest leuke inspo over alles wat gaat over fitness en voeding. Op hun website vind je nog meer informatie terug. Dit is hét platform om je kennis te verruimen op vlak van gezondheid. Fitness en voeding: euhm, dubbelcheck mijn dagelijkse bezigheid? Als ik niet te vinden ben in de sportschool, dan wel in de keuken of je betrapt me op het eten van iets lekkers. Ik ben dan ook als een gek aan de slag gegaan met de vraag naar het uitwerken van een gezond tussendoortje, wat uiteindelijk deze pindakaas brownietaart werd.

9. Healthy Chocolate Balls

Healthy chocolate balls

Een tussendoortje of een gezonde snack hoort in onze ogen gewoon lekker te zijn. Gelukkig dacht @happyhealthylieke daar hetzelfde over.

Deze heerlijke chocolade balletjes laten je het gevoel geven dat je aan het cheaten bent terwijl ze gewoon super gezond zijn! Bovendien zijn deze Chocolate balls ook nog eens Vegan & Glutenvrij!

Ingrediënten:

  • 400 gram dadels
  • 120 gram hazelnoten, wit raw 
  • 30 gram amandelmeel 
  • 1 tl vanille poeder 
  • 2 flinke el cacaopoeder (raw) 
  • Eventueel een scheutje water als het niet goed mengt

Bereidingswijze:

Stap 1: Doe de hazelnoten en dadels in een keukenmachine en mix dit tot een beslag.
Stap 2: Voeg de amandelmeel, vanille poeder en cacao toe aan het beslag en mix dit opnieuw.
Stap 3:  Mocht het niet goed mengen, dan kun je er voorzichtig een scheutje water aan toevoegen.
Stap 4: Maak je handen een beetje vochtig met water en rol het beslag tot balletjes.
Stap 5: Strooi de kokosrasp en de kleuren op bordjes en rol de balletjes hier in.
Stap 6: Zet ze even in de koelkast.
Stap 7: Nu mag je ze eten. Eet smakelijk en vergeet niet om er een foto van te maken en deze met mij te delen!

Heb je geen keukenmachine? Geen probleem! De noten kun je van te voren tussen een theedoek met een deegroller kapot slaan. Vervolgens kneed je de dadels fijn met je handen en meng je alles er doorheen.

happyhealthyleake

Recept door:

Mijn naam is Lieke van het instagram account happyhealthylieke. Inmiddels ben ik al een aantal jaartjes bezig met een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Op mijn account deel ik graag mijn passie voor (gezond) eten en lekkere recepten. De gezonde chocolade balletjes is een van mijn all time favorites als het gaat om gezonde snacks. Het is 100% natuurlijk, vegan en voedzaam. Dit recept deel ik dan ook graag met jullie! 

10. Banaan Rozijnen Cake

Deze banaan-rozijnencake van @ashleyrijnsburger is een voorbeeld van een ideaal tussendoortje. Het bevat zoveel goodness! Je kan meteen een voorraad maken en invriezen en het is super handig om mee te nemen! Anywhere & anytime wat mij betreft!

Ingrediënten (1cake = 10 plakjes):

  • 200 gram volkoren speltmeel 
  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 100 ml amandelmelk
  • 25 gram rozijnen
  • 1 serving Whey Proteïne (23 gram) (Ik heb de Whey Perfection van Body & Fit gebruikt)
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Stap 2: Doe alle ingrediënten (behalve de rozijnen) in een grote kom.
Stap 3:  Mix alles tot een glad beslag.
Stap 4: Voeg de rozijnen door het beslag en meng het goed door elkaar.
Stap 5: Vet een cakeblik in en doe het beslag in de vorm.
Stap 6: Bak de banaan-rozijnencake in ongeveer 40-45 minuten gaar.

ashleyrijnsburger

Recept door:

Hi! Ik ben Ashley Rijnsburger, 24 jaar en sinds 2017 afgestudeerd als diëtiste. Voeding en levensstijl hebben altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Al van kleins af aan heb ik veel gesport. Ongeveer tien jaar lang heb ik op hoog niveau Atletiek gedaan. Tot op heden ben ik nog regelmatig in de sportschool te vinden. Ik doe hier een combinatie van krachttraining en cardio. De trainingen hebben pas optimaal effect als er ook op de voeding wordt gelet. Een belangrijk onderdeel zijn de tussendoortjes. Gezonde tussendoortjes bevatten relatief weinig calorieën, maar wel veel goede voedingsstoffen (eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitaminen en mineralen).

11. Wortel Kokos Curry Soep

Een soepje is in onze ogen ook een prima gezonde tussendoortje. Hellen van het Instagram account @Hungryforhealth_dietiste dacht daar precies het zelfde over! 

Ingrediënten (1cake = 10 plakjes):

  • 150 gram prei
  • 1 grote ui
  • 1 kg wortel
  • 1,5 tot 2 liter water
  • 1 bouillonblokje
  • 150 ml kokosmelk
  • 3 el olijfolie
  • kruiden: curry, peper, zout

Bereidingswijze:

Stap 1:  Snijd de ui, prei in grove stukken.
Stap 2: Schil de wortel en snijd in grote stukken.
Stap 3:  Verwarm de olie en stoof eerst de ui en prei aan. Voeg na 5 minuten de wortelen toe en kruid met curry.
Stap 4: Overgiet de groenten met 1,5 liter water en voeg een bouillonblokje toe.
Stap 5: Mix de soep fijn en voeg nog water toe tot de gewenste dikte.
Stap 6: Kruid af met peper, zout en curry.
Stap 7: Voeg als laatste de kokosmelk naar smaak toe.

Hungryforhealth dietist

Recept door:

Hi, Ik ben Hellen, 26 jaar en eigenaar van Hungry for Health. Als diëtiste begeleid ik mensen naar een gezondere versie van zichzelf. Hierbij is een gezonde levensstijl die je levenslang kan volhouden het uitgangspunt. Zelf eet ik graag soep als tussendoortje omdat dit boordevol vitaminen zit en weinig calorieën levert. In deze soep heb ik kokosmelk gebruikt om een extra romig gevoel te geven daarnaast zorgt dit mee voor een verzadigd gevoel. be hungry, eat healthy, enjoy food ;). Liefs Hellen

12. Gezonde Pindakaas Wafels

Gezonde pindakaaswafels

Ben jij een echte Pindakaas fan maar kan je een wafel op z'n tijd ook wel waarderen? Dit je geluksdag! Deze Pindakaas wafels van @leukerecepten_nl MOET je proberen! Makkelijk te maken, mee te nemen en ontzettend lekker!

Ingrediënten (6 stuks):

  • 2 Bananen
  • 3 Eetlepels Pindakaas
  • 2 Eieren
  • 125 ml (amandel) melk
  • 150 gram speltmeel

Bereidingswijze:

Stap 1:  Doe de bananen in een keukenmachine en mix fijn samen met de eieren, pindakaas en melk. Mix dan nog kort het speltmeel en bakpoeder er door.
Stap 2: Verhit een wafelijzer en smeer in met een beetje olie of boter.
Stap 3:  Verwarm de olie en stoof eerst de ui en prei aan. Voeg na 5 minuten de wortelen toe en kruid met curry.
Stap 4: Schep wat van het beslag er in en bak in ca 4 minuten gaar. Lekker met nog wat extra warme pindakaas er over en/of plakjes banaan.

Heb je geen keukenmachine? Prak dan de bananen heel fijn met een vork en mix met een mixer of garde met de rest van de ingredienten.

leukerecepten

Recept door:

Mijn naam is Sandra van LeukeRecepten.nl en ik ben 32 jaar en woon in Eindhoven. Deze pindakaas wafels zijn voor mij een ideale snack want ik ben dol op pindakaas en ze vullen goed. Je kunt ze een aantal dagen bewaren en ook beleggen met bijvoorbeeld yoghurt en plakjes banaan. 

13. Perencake met speculaaskruiden en pecannoten

Perencake pecannoten

Deze cake van @feelgoodbyfood is een van de lekkerste cakes die ik tot nu gemaakt heb! Zowel de structuur als de smaak.

De cake heeft een heerlijke, smeuïge structuur door de combinatie van spelt- en amandelmeel. De peer maak de cake cake zoet en smaakvol. De pecannoten zorgen voor een lekkere bite.

Wat dacht je van een wandeling op zondag en dan thuiskomen en genieten van een kop koffie of thee, mét een dikke plak van deze perencake?

Ingrediënten (1 cake):

  • 100 gram volkoren speltmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 50 gram roomboter (of kokosolie)
  • 120 ml plantaardige melk
  • 1 peer
  • 1 Eetlepel speculaaskruiden
  • 1 zakje baking soda
  • Sap van kwart citroen
  • Snufje zout
  • 50 gram pecannoten

Bereidingswijze:

Stap 1:  Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef het meel. Meng in een kom het meel, speculaaskruiden en zout. Meng in een andere kom de eieren luchtig en meng met een garde de boter en melk erdoor.
Stap 2: Roer vervolgens voorzichtig de baking soda en citroensap erdoor. Giet de inhoud bij de kom met meel en meng met een garde tot een beslag. Spatel nu de pecannoten door het beslag.
Stap 3:  Schil de peer en snijd in dunne plakken.door het beslag. Vet een cakeblik in met boter of kokosolie en giet hier het beslag in. Verdeel de plakken peer verticaal in het deeg.
Stap 4: Zet de cake in het midden van de oven en bak in ongeveer 45 minuten gaar. Laat de cake goed afkoelen.

Recept door:

Ik ben Chantal, blogger van de gezonde en vegetarische foodblog Feelgoodbyfood. Een lekkere en gezonde foodblog met artikelen, hotspots, tips én makkelijke, lekkere en gezonde(re) recepten. Ik hou van tussendoortjes! Vooral wanneer je ze zelf maakt. Deze perencake past helemaal bij deze tijd van het jaar. Een heerlijke smeuïge cake met plakken peer, pecannoten en speculaaskruiden. Een geweldige combinatie! En de cake is ook nog eens heel makkelijk om te maken. Lekker bij een kop koffie of thee op een koude regenachtige dag. En je huis gaat er zo lekker van ruiken…

14. Pompoencake

pompoencake

Deze cake van @salt_and_orange is een heerlijk tussendoortje. Liefst nog iets warm. Pompoen is dan misschien wel iets meer voor de herfst, maar past wat mij ook betreft prima bij de winter. En gezien ik nog een pompoen had liggen besloot ik een cake te maken.

Deze cake is nog gezond ook. Geen extra suiker toegevoegd. Al denk ik dat het wel heerlijk smaakt als je wat vanillesuiker toevoegd. Maar die keuze kan je zelf maken.

Ingrediënten (12 plakjes):

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 400 gram pompoen (blokjes)
  • 4 kleine eieren
  • 1 kopje blanke rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 flinke theelepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • roomkaas naturel
  • scheut honing
  • Snufje zout
  • gehakte hazelnootjes

Bereidingswijze:

Stap 1:  Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de stukjes pompoen tot ze zacht zijn. Laat de pompoen afkoelen en pureer ze dan. Ik hield ze iets grof.
Stap 2: Mix dan alle ingrediënten (behalve de ingrediënten voor de topping) door elkaar tot een beslag. De rozijnen spatel je erop als laatste doorheen.
Stap 3:  Doe het beslag in een cakeblik en bak de cake in ongeveer 45 minuten af.
Stap 4: Laat de cake afkoelen.
Stap 5: Meng de roomkaas met een scheut honing.
Stap 6: Als de cake is afgekoeld smeer je een laagje roomkaas/honing erop en maak het af met gehakte nootjes.

salt_and_orange

Recept door:

Ik ben Tamara, mijn grote passies zijn reizen, fotografie en koken. Omdat ik een fit lichaam belangrijk vind, probeer ik zo vaak mogelijk gezond te eten. Dit recept bevat een heerlijk tussendoortje en vult goed. Zodat je er weer even tegenaan kunt.

15.Boerenkool-salade met appel, rozijnen en fetakaas

homemadechefsnl

Op zoek naar een lekkere winterse salade als tussendoortje? Deze frisse boerenkoolsalade van @homemadechefs.nl mag je dan absoluut niet missen!

Ingrediënten (4 personen):

  • 70 gram rozijnen
  • 1 flesje bier
  • 50 gram suiker
  • 300 gram boerenkool (gewassen)
  • 2 appels ( in blokjes)
  • 50 gram pecannoten (gehalveerd) 
  • 1 sinaasappel 
  • 1 eetl honing 
  • 2 eetl olijfolie 
  • Peper en zout (Naar smaak)
  • Zonnebloemolie
  • 4 Eetlepels fetakaas

Bereidingswijze:

Stap 1:  Kook de rozijnen in het bier en de suiker, tot het geheel wat stroperig wordt. Laat daarna afkoelen.
Stap 2: Houdt 2 handjes boerenkool apart, de rest van de boerenkool blancheer je in ruim kokend water met voldoende zout. Als de kool zacht word kun je hem afgieten en afspoelen met koud water. Laat heel goed uitlekken.
Stap 3:  Pers de sinaasappel uit. Kook het sap met de honing kort op. Laat dit weer koelen. Maak er een dressing van door er 2 eetlepels olijfolie en peper en zout doorheen te kloppen.
Stap 4: Frituur de boerenkool die je achtergehouden had in zonnebloemolie op 170’C. Dit zorgt voor een lekker krokant contrast in de salade. Als de boerenkool niet meer bruist en donkergroen kleurt kun je hem uit de olie halen en laten uitlekken en na zouten. Dit duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut.

Homemadechefs

Recept door:

@homemadechefs.nl

Home Made Chefs (HMC) is een nieuwe foodportal met alleen kwaliteitcontent. Elke dag leuke nieuwe recepten met voor ieder wat wils. Leuke tips, filmpjes en recepten. Dit recept is een heerlijk recept, zonder vlees maar in de hoofdrol boerenkool. Deze kool wordt op een andere manier gebruikt als je zou verwachten. 

16.Homemade Granola Bars

granola bars

Ben jij dol op granola bars? Deze heerlijke huisgemaakte granola bars van @pauline_fitcuisine moet je zeker proberen!

Ingrediënten:

  • 250 gram havermout. 
  • 150 gram noten en zaden 
  • 150 gram dadels. 
  • citroen schil 
  • 1,5 eetlepels kaneel 
  • 100 gram honing 
  • 4 eetlepels water.
  • 4 eetlepels kokosolie 

Bereidingswijze:

Stap 1:  Meng alle ingrediënten en spreid het uit op een bakplaat
Stap 2:  Bak ongeveer 45 minuten op 175 ° C en snijdt in mooie repen.
Stap 3: Houd ze tijdens het bakken goed in de gaten, wanneer je oven een beetje heter is dan de mijne, zullen ze verbranden.

pauline

Recept door:

Al jaren worstel ik met mijn prikkelbare darm. Ik kwam tot de ontdekking dat ik enorm veel producten niet kan handelen. Inmiddels heb ik hier mijn volledige levensstijl op ingericht. Ik heb een enorme liefde ontwikkeld voor koken en bakken en deel mijn visie en recepten nu op Instagram. 

17.Mini kersenkwarktaartjes!

Deze Mini kersenkwarktaartjes van @healthyfoodie_manon zien er niet alleen heerlijk uit, ze zijn het ook!:) 

Ingrediënten:

  • 6 glutenvrije haverkoekjes (Albert Heijn)
  • 1 EL kokosolie, gesmolten
  • 240 gram Go on plantaardige kwark (Alpro)
  • 10 kersen, ik gebruikte bevroren kersen die ik eerst heb laten ontdooien maar verse kun je uiteraard ook gebruiken
  • 3 gelatine blaadjes

Bereidingswijze:

Stap 1:  Maal de koekjes bijna helemaal fijn in een een keukenmachine of blender. Roer er de gesmolten kokosolie doorheen en verdeel het mengsel over de bodems van de muffinvorm. Druk goed aan en zet de vorm in de koelkast zodat de bodempjes hard kunnen worden.
Stap 2:  Pureer met een staafmixer 6 kersen met een heel klein scheutje water.
Stap 3: Week je de gelatine blaadjes 5 minuten in koud water en verwarm ondertussen de kwark al roerende in een steelpannetje. Let op! Niet laten koken!
Stap 4: Knijp de gelatine blaadjes uit en voeg toe aan de warme kwark en roer goed tot de gelatine helemaal is opgelost. Verdeel de kwark over de vormpjes
Stap 5: Schep in elk vormpje een lepeltje gepureerde kersen en roer het er een beetje doorheen. Druk in elk vormpje nog een kers. Zet de vorm terug in de koelkast en laat de taartjes minstens 2 uur opstijven.
Stap 6: Als het goed is kun je ze nu voorzichtig uit de siliconen vormpjes wippen of ga eerst nog even voorzichtig met een mesje langs de rand.

Recept door:

Ik ben Manon, 33 jaar (thirtylicious).en sinds een aantal jaar een beetje een healthfreak. Daarom ben ik maart 2015 een eigen blog te begonnen. De recepten die ik post zijn uit eigen hand. Of ergens anders gevonden maar waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Meestal omdat ik of niet alles in huis heb of omdat ik het zelf anders lekkerder vind. Daarnaast houd ik van variatie én staat mijn brein nooit stil als het om eten gaat!

18. Skinny Chocolade Cake

Skinny Chocolade Cake

We all love chocolate! Maar niet van de enorme hoeveelheid calorieën die daarin zit. Deze cake van @zonderfratsen smaakt naar chocolade, is voedzaam doordat de basis bestaat uit cannellinibonen. Dit zijn witte kidneybonen die in elke bekende supermarkt verkrijgbaar zijn. Ik gebruik de cannellinibonen van Jumbo eigenmerk, die hebben heel fijne voedingswaarde. De cake is lekker luchtig, maar toch ook smeuïg. Ideaal als je cravings hebt naar chocolade. Nog beter met een beetje pindakaas erop, want chocolade en pindakaas maken het leven beter. Belangrijk is ook te vermelden dat de voedingswaarde top zijn, kijk maar….

 Voedingswaarde voor de hele cake:626 kcal, 11 g vet, 38 g koolhydraten, 25 g vezels, 81 g eiwit.

Ingrediënten:

  • 1 blik Cannellinibonen van 420 g
  • 4 Eiwitten (140 g)
  • 125 ml Magere melk
  • 50 g Eiwitpoeder met chocolade- of vanillesmaak
  • 30 g Cacao
  • 30 g Steviala Ery-Pure of een beetje van een ander zoetmiddel
  • 3 g Bakpoeder

Bereidingswijze:

Stap 1:  Bekleed een cakevorm met bakpapier. Dit recept bevat nauwelijks vet. Wanneer je er voor kiest de cakevorm in te vetten in plaats van bakpapier te gebruiken is de kans groot dat de cake moeilijk uit het bakblik komt. Bakpapier heeft dus zeker de voorkeur.
Stap 2:  Verwarm de oven voor op 175 graden.
Stap 3: Kiep het blikje cannellinibonen leeg in een zeef en spoel de bonen goed af met koud water. Laat even uitlekken en doe ze in de keukenmachine met alle overige ingrediënten. Maal dit alles tot een glad geheel en schenk het in de cakevorm.
Stap 4: Bak de cake in het midden van de oven op een rooster in +/- 30 minuten gaar. Iedere oven is anders, dat maakt het lastig de baktijd aan te geven. De cake is gaar wanneer deze aan de bovenzijde begint te scheuren.
Stap 5: Laat de cake buiten de oven afkoelen voor je hem aansnijdt.

zonderfratsen

Recept door:

Hoi! Mijn naam is Emily, 36 jaar oud (ja, best oud al!) en ik houd van bakken en koken. Dit is mijn werk, mijn hobby, mijn passie! Omdat ik een echte smulpaap ben en van veel eten houdt, maar wel in shape wil blijven, ontwikkel ik recepten die allemaal lekker, simpel en verantwoord zijn. Dit recept is typisch een Zonder Fratsen recept. Makkelijk om te maken, heel fijne voedingswaarde en erg lekker!

19. Pumpkin Spice Bars

Raw Vegan Pumpkin Spice bars

Deze 'Pumpkin Spice Bars' van @anne_travel_foodie zijn de perfecte snack voor tijdens de herfst of wintermaanden. Het mooie van deze snack is dat je ze in grote hoeveelheden kan bereiden. Vervolgens snijd je deze repen in kleine stukjes waardoor je er meerdere dagen plezier van kan hebben! Bovendien zijn deze repen onzettend makkelijk en snel bereiden. Ohja, ze zijn natuurlijk ook super lekker!:)

Ingrediënten:

  • 10 Dadels
  • 30 gram Amandelen
  • 50 gram Pecannoten
  • 2 el koek- en Speculaaskruiden
  • Drupje vanille extract

Bereidingswijze:

Stap 1:  Mix alle ingrediënten in een keukenmachine totdat je fijne kruimels hebt.
Stap 2:  Druk het mengsel in een ijsklontjesvorm om vierkantjes te krijgen. Je kunt natuurlijk ook een cakeblik of ander bakblik gebruiken als je een andere vorm wil. Je maakt ongeveer 8 blokjes van dit recept.
Stap 3: Stop de speculaasblokjes ongeveer twee uur in de koelkast. Daarna kan je ze in een bakje meenemen voor onderweg. 

annetravelfoodie

Recept door:

Anne deelt graag gezonde, vegetarische recepten. Al haar snacks zijn suikervrij en vele zijn ook vegan. Deze Speculaas bites zijn ook helemaal vegan. 

20. Havermout Kwarkbolletjes

Havermoutkwarkbolletjes

Dit is een recept waar @foodaholicnl en wij heel blij mij zijn! Deze bolletjes zijn dan ideaal om mee te nemen als extra tussendoortje en daarnaast zijn ze gewoon super lekker. Ze vullen goed en zijn ook nog eens gezond. Als je ze maakt blijven ze ongeveer 4 dagen lekker in de koelkast, maar ik vries ze zelf altijd in en haal ze dan de avond ervoor uit de vriezer. Dat gaat ook erg goed!

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 gram rozijnen
  • 1 eetlepel bakpoeder 
  • 250 gram vanillekwark 
  • Snufje zout
  • 250 gram havermout
  • Halve eetlepel kaneel
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Stap 1:  Verwarm de oven voor op 180 graden
Stap 2: Wel de rozijnen zo’n 10 minuten in water.
Stap 3: Doe alle ingrediënten (ook de rozijnen) in een kom en meng goed door elkaar.
Stap 4: Maak er 12 bolletjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. 
Stap 5: Bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven. 

Recept door:

Hi, ik ben Daniëlle en op mijn foodblog Foodaholic.nl deel ik mijn passie voor lekker eten. Soms gezond, soms totaal niet gezond. Deze kwarkbolletjes maak ik vaak in het weekend. Ze zijn ideaal om mee te nemen en vullen goed. Zo ga ik minder lopen snaaien. 

Dat waren ze dan! 20 super lekkere recepten voor gezonde snacks. Graag willen wij alle foodbloggers die hun recept met ons hebben gedeeld ontzettend bedanken voor deze fijne samenwerking. Zelf volgen we deze foodbloggers al langer en kunnen je zeer zeker aan raden dit ook te gaan doen!

Team Fitcode
 

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>