Is intermittent fasting geschikt voor sporters?

  • Home
  • /
  • Voeding
  • /
  • Is intermittent fasting geschikt voor sporters?

Intermittent fasting is een dieet waarbij je afwisselend eet en vast. Het idee is om perioden van vasten af te wisselen met periodes waarin je wel eet. Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting toe te passen, maar de meest voorkomende zijn het 16/8-dieet, waarbij je gedurende 16 uur vast en 8 uur eet, en het 5:2-dieet, waarbij je gedurende twee dagen in de week vast en de overige vijf dagen normaal eet.

Hoe zit het met sporters?

Voor sporters kan intermittent fasting zeker geschikt zijn. Er zijn studies die aantonen dat intermittent fasting de vetverbranding en insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat bijdraagt aan het verminderen van lichaamsvet. Ook kan intermittent fasting leiden tot spiergroei en verbeterde sportprestaties, doordat het de aanmaak van het menselijk groeihormoon stimuleert. Welke is het afhankelijk van het type sport dat je beoefent. Wanneer je voornemens bent om een ‘PR’ neer te zetten, dan is het aan te raden dit niet te doen nadat je al meerdere uren niet meer hebt gegeten.

Verschillende vormen van intermittent fasting

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting, naast de 16/8 en 5:2. Een andere bekende vorm is de alternate-day fasting, waarbij je om de dag vast en op de andere dag normaal eet. Ook bestaat er de one meal a day (OMAD) dieet, waarbij je slechts één maaltijd per dag eet en de overige 23 uur vast. Het is natuurlijk volledig aan jezelf om te bepalen welke vorm het beste bij je past. Nu is het eten van één maaltijd per dag een vrij heftige om mee te beginnen. Aan te raden is dus ook om te starten met de 16/8 variant. Dat houdt in dat je 8 uur eet en 16 uur niet. De meest handige tijd om dit te doen, is tussen 12.00 en 20.00. Zo kun je het ontbijt overslaan, begin je met een lunch, kun je tegen de klok van 15.00 nog een snack nemen en eet je om 18.00 uur warm. Mocht je dan nog trek hebben, dan heb je nog 2 uur de tijd om iets (gezonds) te snoepen.

Wat zijn de effecten?

Het effect van intermittent fasting op het lichaam is afhankelijk van de manier waarop je het toepast. Over het algemeen kan intermittent fasting bijdragen aan gewichtsverlies, betere insulinegevoeligheid en een verbeterde vetverbranding. Het kan ook leiden tot verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon, waardoor spiergroei en verbeterde sportprestaties mogelijk zijn. Echter, intermittent fasting kan ook leiden tot vermoeidheid en honger tijdens de vastenperiodes, vooral in het begin van het dieet. Het is daarom belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en voldoende te blijven eten tijdens de eet periodes.

Tot slot

De conclusie is dat intermittent fasting een effectieve manier kan zijn om gewicht te verliezen, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de sportprestaties te verhogen. Er zijn verschillende manieren om intermittent fasting toe te passen en het effect op het lichaam kan variëren afhankelijk van de persoon en de manier waarop het dieet wordt toegepast. Als je geïnteresseerd bent in intermittent fasting, is het raadzaam om advies te vragen aan een deskundige voordat je begint met het dieet.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>