Wat te doen bij letselschade in sport- en spelsituaties?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat te doen bij letselschade in sport- en spelsituaties?

Bij het sporten zijn er regelmatig blessures en verwondingen veroorzaakt tijdens het spel. De ene blessure is onschuldig, maar het kan ook anders uitpakken. Sporten is echter niet zonder risico.

Iemand die deelneemt aan wedstrijden weet dat er een bepaald risico is op blessures. Toch kan er sprake zijn van aansprakelijkheid. 

Gedrag

Bij het oplopen van schade veroorzaakt door een blessure is het lastig om hiervoor de aansprakelijkheid bij een ander te leggen. Aangetoond moet worden dat de veroorzaker ernstig onsportief gedrag heeft getoond.

Dit kan zijn het opzettelijk natrapen tijdens een voetbalwedstrijd zonder dat er sprake is van een tackle of een wielrenner die een tegenstander van zijn fiets duwt waardoor er een ernstige valpartij volgt. 

Onrechtmatig

Niet elke letsel waarvoor een sporter aansprakelijk wordt gesteld wordt vergoed door een verzekeraar.

Een onrechtmatige daad is bijvoorbeeld extreem gedrag wat niet strookt met sport. Wordt iemand voor zo’n gedrag aansprakelijk gesteld, dan dient diegene zelf de kosten te vergoeden aan de gedupeerde.

Letsel

Letsel betekent een lichamelijke of psychische affectie of klacht. Het maakt niet uit of het een lichte blessure is of een ernstige aandoening. Een tijdelijke klacht kan schade opleveren voor het slachtoffer.

Het spreekt voor zich dat een blijvende invaliditeit leidt tot een andere schadevergoeding. De materiële en immateriële schade is in feite het verschil tussen wat iemand kon voor het ongeval en wat hij of zij nog kan na het ongeval. 

Bewijsvoering

Bij letselschade gaat het om de bewijslast. Enerzijds dient de schade direct gerelateerd te zijn aan het ongeval. Het causaal verband is een belangrijke voorwaarde voor de schadeprocedure.

Verder dient iemand aansprakelijk te worden gesteld. Wordt er voldaan aan deze criteria dan dient vervolgens het schadebedrag worden vastgesteld. Voor een leek is dit niet eenvoudig omdat er meerdere zaken spelen. Zeker in gecompliceerde situaties waarbij sprake is van een blijvend letsel is een bekende letselschade advocaat in feite noodzakelijk. Een expert heeft de juridische kennis en heeft de nodige ervaring in soortgelijke gerechtelijke procedures. 

Veel letselschade is in veel gevallen niet ingewikkeld en kan snel opgelost worden in een concrete letselschade bedrag. Wordt een onderbouwd schadebedrag gevraagd dan zal dat in de regel gehonoreerd worden. Uit de praktijk blijkt dat met name verzekeringsmaatschappijen dikwijls kritisch zijn. Het is prettig om dan de juiste juridische bijstand te hebben.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>