Niet alle suikers zijn ongezond

Als je gezond wilt eten dan wordt er altijd gewaarschuwd voor vetten en voor suikers. Die moet je zo min mogelijk binnen krijgen.

Dus eet vooral groenten en fruit, en vermijd snacks, snoep en gebak. Natuurlijk is dat een prima advies. Door gezond en vooral gevarieerd te eten val je af of blijf je op je gewenste gewicht en zorg je ervoor dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten, problemen met andere organen en een aantal vormen van kanker.

Maar let op: je kunt niet helemaal zonder suikers en vetten. Je lichaam heeft ze nodig om goed te kunnen functioneren. En er zijn ook gezonde voedingsmiddelen die wel degelijk suiker bevatten. Deze suiker heet fructose en is een belangrijke voedingsstof voor je lichaam

Suiker en groente en fruit

Van fruit wist je het misschien al. In een appel of een peer zit natuurlijke suiker. Maar wist je dat diezelfde stof, fructose dus, ook in groenten zit zoals prei, asperges en ui. Ook wordt fructose door de industrie gebruikt als vervanger van suiker (glucose).

Omdat dit de laatste decennia steeds meer gebeurt krijgen we nu meer fructose binnen dan vroeger. Als een fles frisdrank ‘geen suiker’ bevat dan is de drank vaak gevoed met fructosestroop. Hierdoor bevat het drankje aanzienlijk minder calorieën.

De opname van natuurlijke suiker door ons lichaam

Ons lichaam is in staat om fructose op te nemen in het lichaam en te gebruiken als ‘brandstof’. Dit in tegenstelling tot een hieraan verwante stof, namelijk fructanen. Die kunnen de maag en darmen niet verwerken. Fructanen verlaten daardoor via de ontlasting ons lichaam weer.

Fructanen komen vaak voor in producten die ook gluten bevatten, zoals brood, koekjes en andere graanproducten. Als iemand allergisch reageert op granen dan wordt vaak meteen gedacht aan een glutenallergie. Maar het kan ook heel goed dat het lichaam niet goed reageert op de fructanen in deze graanproducten. Door middel van een allergietest kan worden uitgezocht of de klachten die de patiënt heeft met gluten of met fructanen te maken hebben.

Een evenwichtige inname van suiker

Matig zijn met suiker en dus met koolhydraten is altijd een goed streven. Hiermee voorkom of verminder je overgewicht en dat heeft natuurlijk een heleboel voordelen, daarover is geen discussie. Als je een dieet volgt onder leiding van een diëtist dan zal dit vrijwel altijd een dieet zijn dat weinig suikers en koolhydraten bevat.

Daarnaast worden er producten gekozen met weinig verzadigde vetten, die zijn namelijk ongezonder dan onverzadigd vet. Uiteraard moet de hoeveelheid vet die wordt geconsumeerd sowieso worden gematigd als je wilt afvallen. Helemaal zonder vet kan je lichaam echter niet, zoals dat voor vrijwel alle voedingsstoffen geldt. Als je gevarieerd eet heb je al veel gewonnen. De gulden regel van 2 ons groente per dag en 2 stuks fruit die het Voedingscentrum adviseert is ook een prima leefregel om in acht te nemen.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>