Op gewicht blijven tijdens de feestdagen

We kijken er ieder jaar weer naar uit: de feestdagen. Een tijd waarin je met familie samenkomt, cadeautjes uitgewisseld worden en heerlijke maaltijden geserveerd worden. De kilootjes die we hierdoor aankomen, zijn natuurlijk minder fijn. En toch, je wil ook niet een glaasje wijn of een overheerlijk dessert overslaan. Met een aantal simpele tips houd je echter je gewicht constant tijdens de feestdagen.

Geniet van elke hap

Bij kerstdiners staat er flink wat eten op tafel en het liefst wil je overal wel iets van proberen. Dat mag, maar je moet wel met je volle aandacht eten. Dit houdt in dat je langzaam moet eten en je voldoende moet kauwen. Als je dat namelijk doet, wordt in de hersenen histamine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een gevoel van verzadigdheid krijgt. Zo schep je minder snel een tweede bord op, omdat je vlugger genoeg hebt gehad.

Eet bewust

Met kerst eet je vaker zaken als brood, frieten en aardappelkroketten, maar dit is eigenlijk niet slim. In deze producten zitten veel koolhydraten, die het lichaam moeilijk kan opslaan. Een teveel aan koolhydraten leidt dan ook tot gewichtstoename. Dit houdt niet in dat je deze gerechten helemaal moet overslaan. Balans is het kernwoord. Zorg dat ongeveer de helft van je bord uit groentes bestaat.

Pas op met tussendoortjes

De tussendoortjes zijn vaak cruciaal in gewichtstoename tijdens de feestdagen. Dit komt doordat je deze vaak eet zonder echt honger te hebben. Tijdens de feestdagen eet je vaak kleine hapjes en tegelijkertijd beweeg je minder. Een stuk fruit, groentes of een lekkere smoothie zijn goede plaatsvervangers en daarbij zijn ze caloriearm.

Kijk uit voor sauzen

Sauzen zijn heerlijk bij het kerstdiner, borrelhapjes en de gourmet, maar sauzen bevatten veel vetten. Een roomsaus bijvoorbeeld past bij bijna iedere maaltijd en is eenvoudig te bereiden. Room bevat echter veel vet. Je kunt veel sauzen vervangen door de minder vettige sauzen met zuivelroom of yoghurt.

Neem een klein bord

Dit klinkt wellicht als een cliché, maar het is wel waar. Wanneer je een kleiner bord pakt, kun je ook minder opscheppen. Proef daarnaast met mate. Natuurlijk wil je alles proeven, maar schep dan kleine beetjes op. Wil je nog een keer opscheppen, dan pak je de echt lekkere dingen nogmaals.

Drink bij ieder glas alcohol, een glas water

Op een dag moet je genoeg water drinken, maar dat wordt toch vaak vergeten. Drink je echter alcohol bij je maaltijd, dan vul je voor ieder glas met drank een glas water. Water hydrateert het lichaam en vult de maag, waardoor je minder honger hebt. Je drinkt met deze tip minder alcohol en je eet minder.

Let op de hoeveelheid alcohol en frisdrank

Je mag tijdens de kerst zeker een glaasje wijn drinken of een glas champagne met Oudejaarsavond. Let wel op de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Niet alleen voel je je de dag erna beter, maar ook bevat alcohol veel suikers en calorieën. Ditzelfde geldt ook voor frisdrank. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je meer honger krijgt en dat je nachtrust verstoord wordt.

Slaap genoeg

Wanneer je goed en genoeg slaapt, heeft dit uitwerking op je stofwisseling. Slaap je te weinig, dan wordt de stofwisseling bijvoorbeeld verstoord. Dit heeft ook invloed op de productie van eetlust regulerende hormonen. Hierdoor ben je minder snel verzadigd en heb je sneller honger na een slechte nachtrust. Zorg ervoor dat je minstens acht uur slaap hebt.

Maak een winterwandeling

Het is lastig tijdens de feestdagen, maar wanneer je bezoek krijgt kun je ook aan je gasten vragen of ze zin hebben om een winterwandeling te maken. Een frisse neus halen is altijd goed en de extra beweging helpt zeker je gewicht op peil te houden. Bewegen stimuleert namelijk je metabolisme. Hoe hoger je metabolisme is, hoe makkelijker je op gewicht blijft.

Tussen feestdagen gezond eten

Tussen kerstmis en oudejaarsavond/nieuwjaar zit bijna een week. Tijdens deze normale dagen kun je gemakkelijk je alledaagse, gezondere maaltijden serveren en de alcohol laten staan. Het is moeilijk om de lekkere dingen in de supermarkt het hoofd te bieden, maar zo kun je je op de daadwerkelijke feestdagen wel een verzetje gunnen. Wil je weten wat je mag eten en wanneer, vraag dan een persoonlijk voedingsschema aan volledig op maat gemaakt.

Sla geen maaltijd over

Veel mensen willen de overvloed aan avondeten compenseren door bijvoorbeeld het ontbijt of de lunch over te slaan. Het ontbijt is echter de belangrijkste maaltijd van de dag en het is dus niet raadzaam deze zomaar over te slaan. Als je maaltijden overslaat, kan dit niet alleen leiden tot hoofdpijn en een flauw gevoel, maar ook leiden tot extreme eetbuien tijdens het diner en een ontwrichting van je spijsverteringsstelsel. Wel kun je je ontbijt en/of lunch gezond houden met bijvoorbeeld fruit en havermout.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>