Geen schaamte meer over schurft! Het taboe moet worden doorbroken

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Geen schaamte meer over schurft! Het taboe moet worden doorbroken

In de studentenhuizen barst het van de gezelligheid. Feestjes, borrels, etentjes; de studenten doen er alles aan om het maximale uit hun studentenperiode te halen. Helaas heeft elke medaille ook een keerzijde. Het grote aantal schurftgevallen onder studenten zal je vast niet ontgaan zijn. Sterre (21) kreeg het drie maanden geleden, nadat ze samen met een vriendin in hetzelfde bed had geslapen. “Het idee dat er honderden beestjes gangetjes door je huid graven is niet fijn, maar hoe vertel je dit aan je huisgenoten?”.

Vriendin met schurft

Drie maanden geleden kwam Sterre na een avondje stappen thuis met een vriendin. “We hadden van tevoren afgesproken dat ze bij mij zou blijven slapen, omdat ze anders nog een halfuur alleen naar huis moest fietsen.” Er was niets aan de hand, tot Sterre drie dagen later een appje kreeg van haar vriendin: “ik heb schurft en jij moet je zo snel mogelijk gaan behandelen.” Halsoverkop fietste ze naar de apotheek om crème te halen, maar helaas mocht het niet baten en kreeg ook Sterre een week later last van jeukende bultjes.

‘Ik schaamde me dood’

Ze haalde alles in huis om zo snel mogelijk van de schurft af te komen, maar ze moest het ook nog tegen haar huisgenoten vertellen. “Ik schaamde me dood. Mensen krijgen spontaan jeuk wanneer het over schurft gaat en vinden het vies”, vertelt ze.

Het gevolg hiervan is dat mensen vaak geen hulp durven te zoeken bij hun huisarts en anderen hierdoor besmetten. Het is belangrijk om te beseffen dat schurft goed kan worden behandeld als je het op de juiste manier doet en dat het hebben van schurft geen teken is van slechte hygiëne. Het is een veel voorkomende huidziekte die iedereen kan treffen, maar het is gewoon pech als je het krijgt.

Om het taboe rondom schurft te doorbreken, is het belangrijk om open te zijn over de huidziekte en te praten over hoe het kan worden behandeld en voorkomen. Door schurft te gaan zien als een ‘normale’ huidziekte, die goed kan worden behandeld, kan het taboe worden verminderd en zullen mensen zich meer op hun gemak voelen om hulp te zoeken als dat nodig is.

Voorkomen

‘Voorkomen is beter dan genezen’, daar is iedereen het wel over eens, maar wat moet je nou precies doen wanneer jouw huisgenoot schurft heeft? Wij leggen jou al het fijne ervan uit!

Om alle misverstanden uit de weg te ruimen; je kunt pas besmet raken wanneer je 15 minuten huid-op-huid contact hebt en het bed, kleding en knuffels deelt met iemand die schurft heeft. Daarom is het niet nodig om afstand te houden van een besmet persoon. Wel is het dus van belang om geen beddengoed en kleding uit te wisselen omdat de schurftmijten hierin blijven zitten.

Daarnaast kan de schurftmijt ook op andere stoffen gaan zitten, zoals banken en stoelen. Wanneer iemand die besmet is, met blote huid op de bank gaat zitten en jij vervolgens ook met blote huid op de bank gaat zitten, kun jij besmet raken. Communiceer dus altijd goed met je huisgenoten waar je wel en niet kunt gaan zitten wanneer je besmet bent.

Tenslotte, maar niet geheel onbelangrijk, is het belangrijk dat alle huisgenoten zich tegelijkertijd insmeren met de crème. Zeker in grote studentenhuizen kan dit soms lastig zijn omdat iedereen vaak een andere huisarts heeft. Echter is het wel nodig, want alleen op deze manier is het mogelijk om verdere besmettingen te voorkomen.  

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>