Vitamine B11 foliumzeer kennen de meesten vooral als een supplement voor zwangere vrouwen. Vergis je niet. Foliumzuur is veel meer dan dat. Het is een essentiële vitamine voor je lichaam en dat betekent dat foliumzuur onmisbaar is.

Vitamine B11 is onder andere nodig voor groei, helpt bij het immuunsysteem en is goed voor het geheugen. Foliumzuur ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen en verkleint de kans op geboorteafwijkingen. 

Wat is vitamine B11?

Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur of folaat genoemd. Vitamine B11 is een water oplosbare vitamine. Foliumzuur heeft diverse taken in je lichaam en is dus belangrijk voor je algehele gezondheid. Omdat je lichaam zelf geen vitamine B11 kan aanmaken, moet je deze vitamine uit je voeding halen of elke dag een foliumzuurtabletje slikken. 

Waar is vitamine B11 goed voor?

Vitamine B11 moet in je lichaam diverse functies verrichten. De bekendste taak is bij te dragen aan de groei van de ongeboren baby tijdens de zwangerschap en aangeboren afwijkingen te voorkomen. Foliumzuur draagt ook bij tot de vorming van de placenta. Daarnaast is het nodig bij de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes en helpt het bij de celdeling. 

Bovendien ondersteunt vitamine B11 de afweer van je lichaam en helpt het bij moeheid en vermoeidheid. Vitamine B11 heeft ook een psychologische functie. Het is goed voor het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen. Tevens draagt het bij aan je weerstand tegen stress. Bovendien kan vitamine B11 worden voorgeschreven bij bloedarmoede en de stofwisselingsziekte homocystinurie. 

Waar zit vitamine B11 in?

Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf aanmaken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen of via voedingssupplementen. Vitamine B11 zit vooral in bladgroenten (onder andere  spinazie, boerenkool en rucola), volkorenproducten, vlees en zuivel. Andere voedingsbronnen zijn: peulvruchten, aardbeien, citrusvruchten en zonnebloempitten.  

Voor wie is vitamine B11 belangrijk? 

Iedereen heeft dagelijks voldoende foliumzuur nodig, maar foliumzuur is vooral van belang voor vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn. Dit verkleint het risico op een open ruggetje (spina bifida), vroeggeboorte of een laag geboortegewicht bij de baby en mogelijk ook op schisis (gespleten lip, kaak en /of gehemelte). 

Foliumzuur  is essentieel bij de vorming van het zenuwstelsel van een embryo. Bij voldoende inname ervan is er minder kans op het neurale buisdefect. Hierbij gaat de aanleg van het centrale zenuwstelsel niet goed. De baby wordt dan bijvoorbeeld geboren met een open ruggetje of een open schedel of overlijdt nog voor de geboorte. 

Hoeveel vitamine B11 neem je per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B11 is 300 microgram (mcg) voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassen mannen en vrouwen. De Gezondheidsraad raadt vrouwen die zwanger zijn of willen worden aan een supplement met 400 mcg foliumzuur per dag te gebruiken vanaf ten minste vier weken voorafgaand aan de conceptie en tijdens de eerste tien weken  van de zwangerschap. Dit staat los van de hoeveelheid foliumzuur die uit voedingsmiddelen wordt gehaald. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben dagelijks 400 mcg foliumzuur nodig om gezond te blijven. Je moet niet meer dan 1000 mcg vitamine B11 per dag binnenkrijgen. 

Wat gebeurd er bij een tekort aan vitamine B11

Een tekort aan vitamine B11 kan zorgen voor bloedarmoede, vermoeidheid, darmklachten en geboorteafwijkingen. 

Zwangere vrouwen kunnen snel een tekort aan foliumzuur hebben. Zij hebben dagelijks meer vitamine B11 nodig dan andere volwassenen. Omdat zij dit niet alleen uit voeding kunnen halen, wordt er aangeraden een supplement te slikken. Veel vrouwen doen dit ook. Uit onderzoek blijkt echter wel dat veel vrouwen te laat beginnen met het innemen van foliumzuur. Bovendien wordt nog wel eens te vroeg (voor de tiende week) gestopt met de inname van foliumzuurtabletjes.  

Ook door het gebruik van alcohol en roken kun je meer foliumzuur nodig hebben. Geneesmiddelen kunnen eveneens zorgen voor een tekort. 

Supplementen met vitamine B11

Orthokliniek Ootmarsum heeft verschillende soorten voedingssupplementen met vitamine B11 in haar assortiment. Verkrijgbaar zijn onder andere een hoog gedoseerd vitamine B11 supplement van Biotics, dat is aangevuld met vitamine B12 en een erwtenmengsel. Ook aan de vitamine B11 van VitOrtho is vitamine B12 toegevoegd. Deze twee werken nauw samen. Beide hebben elkaar bijvoorbeeld nodig bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Tevens bevat het foliumzuur van VitOrtho de biologisch actieve vormen zodat het supplement direct beschikbaar is voor je lichaam.

Foliumzuur wordt daarnaast toegevoegd aan multivitaminen of een vitamine B-complex. 

Ook worden supplementen verkocht speciaal voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Zo is er bijvoorbeeld Vitals Elke Dag Mama, een speciaal ontwikkelde multivitamine voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen met een zwangerschapswens. Met één tabletje per dag krijg je alles binnen wat je nodig hebt in deze bijzondere periode. 

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>