Wat is het effect van stress op je lichaam?

Stress, we hebben er allemaal weleens last van. Maar wat doet stress nu precies met ons lichaam? Wat vooral belangrijk is om te weten, is dat we verschillende vormen van stress kennen. Zo is het helemaal niet erg om af en toe eens het gevoel te hebben dat iets echt moet of de spanning die je voelt op het moment dat je een presentatie moet geven voor een grote groep. Sterker nog, dit is voor de meesten juist alleen maar fijn en zorgt ervoor dat het allemaal net even wat beter gaat, doordat ze volledig zijn gefocust op hetgeen wat ze doen. Toch kent stress ook een negatieve kant en dat is wanneer je dag in dag uit het gevoel hebt dat de druk op je werk bijvoorbeeld veel te hoog is. Omdat de effecten niet alleen mentaal zijn, maar ook kunnen uitslaan op je lichaam, is het goed te weten wat deze effecten precies zijn. Stel dat je ze dan herkent, dan kan het zomaar zijn dat je ongemerkt te maken hebt met stress.

Lichamelijke gevolgen van stress

Stress heeft directe invloed op ons lichaam en kan zowel kortstondige als langdurige effecten hebben. Het begint vaak met een verhoogde hartslag en ademhaling, wat normaal is bij een stressreactie. Maar wanneer stress aanhoudt, kan het leiden tot ernstige fysieke klachten. Zo zien we vooral dat we last krijgen van spierspanning, wat betekent dat onze nek en schouderbladen vast gaan zitten. We hoeven je dan natuurlijk niet uit te leggen wat het effect op lange termijn kan zijn. Ook zien we dat het immuunsysteem minder wordt en we dus sneller vatbaar zijn voor ziektes.

Psychologische impact van stress

Niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest wordt beïnvloed door stress. Onderzoek toont aan dat langdurige stress kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen zoals angststoornissen en depressie. Daarnaast kan stress ook cognitieve functies aantasten, zoals concentratie, geheugen en besluitvorming. Een ander effect van stress is slaapproblemen. Wanneer we gestrest zijn, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen of door te slapen. Dit zorgt ervoor dat we een stuk vermoeider zijn, waardoor de klachten alleen maar erger zullen worden. Nu hoef je je echt niet meteen zorgen te maken wanneer je bijvoorbeeld nacht minder slaapt. Zo kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld midden in een spannend potje poker in een van de top online casinos op je telefoon zit, waardoor je de tijd vergeet. Vaak voel je je de volgende dag dan alleen wat minder fit, maar gaat dat vanzelf weer over. 

De spijsvetering

Je zult vast denken, wat heeft stress nu te maken met onze spijsvetering? Nou heel veel kunnen we je vertellen. Het spijsverteringsstelsel is namelijk ook gevoelig voor stress. Veel mensen ervaren maag- en darmproblemen tijdens periodes van stress, zoals buikpijn, misselijkheid en diarree. Dit komt doordat stress de normale werking van het spijsverteringsstelsel verstoort. Daarnaast heeft stress ook invloed op ons eetgedrag. Sommige mensen hebben de neiging om meer te eten wanneer ze gestrest zijn, terwijl anderen juist hun eetlust verliezen. Beide situaties kunnen leiden tot schommelingen in het gewicht en problemen met de balans in ons voedingspatroon.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>