oktober 15

0 reacties

Alles over de zorgverzekering; hoe zit dat nou?

oktober 15, 2020


In Nederland is het hebben van een zorgverzekering (in principe) verplicht. Maar hoe werkt het stelsel van verzekeringen en hoe kies je de beste zorgverzekering?

Verzekeringsplicht

In principe is dus iedereen verplicht zich te verzekeren voor zorgkosten. Alleen millitairen in actieve dienst en gemoedsbezwaarden zijn hiervan vrijgesteld. Gemoedsbezwaarden zijn mensen die principiële bezwaren hebben tegen verzekeren op grond van hun levensbeschouwing. Als je geen gemoedsbezwaard bent moet je dus een zorgverzekering kiezen.

Vrije markt

De zorgverzekeringen in Nederland zijn georganiseerd via een semi-commercieel systeem. Commerciële bedrijven bieden een basisverzekering en aanvullende verzekeringen aan.

Volgens de overheid zorgt dit ervoor dat de zorg betaalbaar blijft. Door de concurrentie tussen verschillende aanbieders van zorgverzekeringen zou de kwaliteit ook beter moeten zijn.

Basis en aanvullend

Als eerste moeten we een onderscheid maken tussen een basis en een aanvullende verzekering. Een basisverzekering is voor iedereen verplicht. Wat allemaal wel en niet wordt vergoed door deze basisverzekering is vastgesteld door de overheid en bij iedere aanbieder hetzelfde. De prijs voor deze verzekering kan wel per aanbieder verschillen.

Het grote verschil in al die aanbieders zit echter in de aanvullende verzekeringen. Met een aanvullende verzekering wordt bepaalde zorg, die met een basisverzekering niet vergoed wordt, wel vergoed. Daarbij moet je denken aan orthopedogie, tandartskosten, fysiotherapie maar ook bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen.

Hier betaal je natuurlijk wel een extra maandelijkse premie voor. Wat allemaal wel en niet wordt vergoed in deze aanvullende verzekeringen wordt door de verzekeraars zelf vastgesteld en verschilt dus ook per aanbieder.

Het beste kan je hiervoor op de sites van de verschillende verzekeraars kijken.

Jongerenverzekering

Sommige verzekeraars bieden een goedkope jongeren zorgverzekering aan. Dit is een aanvullende verzekering voor een betrekkelijk laag bedrag waarin bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapie en condooms worden vergoed.

Vaak is dit goedkoper dan een vergelijkbare aanvullende verzekering die niet specifiek voor jongeren aangeboden wordt.

Vrije artsenkeuze

Een ander belangrijk verschil tussen verzekeringen is de vrije artsen keuze. Sommige verzekeraars bieden een zorgverzekering met vrije artsen keuze aan. Dat betekent dat je zelf mag bepalen naar welke zorgaanbieder je gaat.

In principe geld dit voor iedere verzekering. Echter mogen aanbieders van verzekeringen een eigen vergoeding vragen.

Hierdoor heb je in de praktijk goedkopere verzekeringen waarbij de zorgverzekeraar bepaald naar welke zorgaanbieder je gaat en duurdere verzekeringen waarbij je dit helemaal zelf mag bepalen, zonder extra kosten.

Conclusie

Resumerend moet iedereen in Nederland dus verzekerd zijn. Er is een systeem met verschillende aanbieders. De basisverzekering is voor iedereen hetzelfde en verplicht. Aanvullend kan je een extra aanvullende verzekering nemen. Deze aanvullende verzekering vergoed bijvoorbeeld tandartskosten.

Voor jongeren zijn er speciale aanvullende verzekeringen die goedkoper zijn. In principe is er een vrije artsen keuze maar bij sommige zorgverzekeringen moet je hiervoor een vergoeding betalen. Bij andere, duurdere, verzekeringen is deze vergoeding er niet en heb je dus de volledige vrijheid om je zorgaanbieder te kiezen.


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>