9 tips voor een gezonder leven!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 9 tips voor een gezonder leven!

Ken je dat? Toen het nieuwe jaar begon ben je vol goede moed aan je dieet begonnen, maar na een paar maanden kwam de klad erin. Een verjaardag hier, een etentje daar en voor je het weet zijn de kilo’s die je kwijt was weer terug. Geen zorgen, we hebben dat zo’n beetje allemaal wel eens meegemaakt. En het goede nieuws is: er is een andere manier. Je kan gezond leven, lekker eten én afslanken. Dit zijn 9 tips waarmee jij eindeloos jojoën achter je laat en kiest voor een gezonder leven.

1. Eet regelmatig

Onregelmatig eten is een veel voorkomend probleem. Ons drukke leven maakt het moeilijk om een ritme vol te houden. En als we af willen vallen wordt het nog verleidelijker om een maaltijd over te slaan. Minder eten betekent minder calorieën en minder calorieën betekent afslanken toch? Niets is minder waar. Minder eten staat namelijk niet gelijk aan minder calorieën binnen krijgen. Door het hongergevoel dat ontstaat wanneer je een maaltijd overslaat wordt de kans groter dat je valt voor verleidingen: een stroopwafel die op tafel ligt of een appelpunt op een verjaardag bijvoorbeeld.

En belangrijker nog: je stofwisseling kan vertragen. En dat is nou net niet wat je wilt. Je wilt je stofwisseling constant aan de gang houden. Want een lichaam dat aan de gang blijft verbrandt vet. En vet verbranden is voorwaardelijk voor afslanken. Dus: je eet regelmatig door te kiezen voor 6 eetmomenten. Oftewel, je eet elke 2 tot 2,5 uur. Zo houd je de stofwisseling aan de gang, heb je gemakkelijker een verzadigd gevoel en zijn verleidingen makkelijker te weerstaan. Je voelt je bovendien gezonder en je eet gezellig de maaltijden met je partner of gezin mee.

2. Zorg voor voldoende voedingsstoffen

Instinctief klinkt het misschien als een goed idee: je wilt gewicht verliezen, dus eet je minder. Toch werkt het zo niet helemaal. Je kan een kortstondig ‘schrikeffect’ krijgen waardoor je wat gewicht kwijt raakt, maar daar blijft het vaak bij. Dat komt, omdat we vaak vrij rigoureus te werk gaan als we minder eten. Zonder pardon worden belangrijke voedingsbronnen uit ons menu geschrapt, omdat ze te vet zijn of teveel koolhydraten bevatten bijvoorbeeld. De kans is groot dat er daardoor tekorten ontstaan aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.

En dat heeft vervelende gevolgen. Door een gebrek aan vezels kan je spijsvertering vastlopen bijvoorbeeld, terwijl een gebrek aan eiwitten tot spierafbraak kan leiden. Dit alles zorgt voor een ommekeer van dat eerste schrikeffect en het afvallen komt tot een halt. Dat terwijl je voor je gevoel zoveel offers brengt. Het is dus belangrijk om niet zomaar te gaan schrappen, maar om na te denken over je dagelijkse menu. Je zorgt daarbij te allen tijde voor een gezonde mix aan vezels, eiwitten, noten, zaden, vis en vlees of vleesvervangers zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

3. Gebruik supplementen

Toch is het lastig om te zorgen dat je van alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnen krijgt, terwijl je ook minder calorieën binnen wilt krijgen. Supplementen zijn dan ook aan te bevelen wanneer je wilt afvallen en een gezondere leefstijl nastreeft. Zo kunnen supplementen met aminozuren een eventueel eiwittekort voorkomen of compenseren en kunnen vitaminesupplementen tekorten aan vitamines en mineralen voorkomen. Onthoud echter wel: een supplement is een supplement en geen vervanger van gezonde maaltijden. Gebruik het dus ook als zodanig.

4. Kies voor een appeldag

Een appeldag is exact wat de naam al doet vermoeden: een dag vol met appels. Je zou het kunnen zien als een eendaagse detoxkuur. Wanneer je vet verbrandt komen er afvalstoffen vrij uit de vetcellen. Als er teveel van die afvalstoffen vrijkomen kun je ziek worden en dus beschermt je lichaam je hiertegen door het vetverbanden te stoppen. Het gevolg: je valt niet meer af. Op een appeldag eet je gedurende de dag 5 groene appels en als avondeten zo’n 100 gram vlees of vis met onbeperkt groenten. Daarnaast drink je 2 liter water. De groene appels hebben een aantal belangrijke voordelen. Ze stabiliseren de bloedsuikerspiegel, waardoor je minder honger krijgt, en ze jagen de stofwisseling aan: minder (slecht) eten en meer verbranden dus. Tel uit je winst.

5. Doe een detox

We blijven in de detox sferen. Want een appeldag zou je een eendaagse detox kuur kunnen noemen, maar er zijn meer manieren om te ‘ontgiften’. Zo moet je de detox ook met name inzetten: bij de start van een dieet of bijvoorbeeld na een periode waarin je wat meer gezondigd hebt, zoals een vakantie of een weekendje weg. Door de detox reinig je het lichaam van afvalstoffen en maak je het weer klaar om af te vallen. Een detox doe je niet voor het afvallen zelf. Wekenlang achter elkaar op sapjes leven is dus niet aan te bevelen. Welke detox je dan kiest maakt minder uit, zolang het maar verantwoord is. Bovendien moet de kuur niet te lang duren. Liefst maximaal één of enkele strenge dagen, al dan niet opgevolgd met mildere dagen. De kans is anders klein dat het goed vol te houden is.

6. Weeg jezelf elke dag

De weegschaal is voor velen van ons toch een beetje een vriend en een vijand tegelijkertijd. Hij kan je blij maken op dagen dat het gelukt is om goed af te vallen, of je confronteren wanneer dat helemaal niet gelukt is. Vaak kiezen we er dan voor om één vast weegmoment in de week te kiezen.

Maar, het kan verleidelijk zijn om die dag centraal te stellen in je dieet. Weeg je bijvoorbeeld op woensdag, dan ben je maandag en dinsdag erg gefocust op het weegmoment, maar op donderdag en vrijdag laat je jezelf weer gemakkelijker gaan. Het resultaat van deze compensatie is dat het weegmoment keer op keer tegenvalt. Weeg daarom niet één keer per week, maar gewoon elke dag. Je confronteert jezelf elke dag met je gewicht. Zo werk je niet om een weegmoment heen en zie je elke dag de consequenties van je leefstijl. En hoewel één dag, waarop je door talloze redenen weer net anders kan wegen dan de dag ervoor, niet veel zegt over hoe je het doet, helpt het wel om een gezonde leefstijl vast te houden en zo op langere termijn gezonder te worden en te blijven.

7. Sporten in een warmte- of vacuümcabine

Sporten is gezond. Echter, om heel specifiek probleemzones aan te pakken is gewoon sporten vaak niet voldoende. In een warmtecabine pak je wél specifieke probleemzones aan: je valt af op de buik, billen en benen, precies daar waar je ook af wilt vallen. Dat alles gebeurt onder een temperatuur van 37 graden, met infrarood.

Sporten in een warmtecabine is ideaal voor vrouwen die over hele lichaam willen afvallen, maar met een nadruk op probleemzones. Voor alle vrouwen met een slank bovenlichaam, maar brede heupen is er andere oplossing. Dan bereik je het beste resultaat met vacuümtraining. Herken je dat? Je hebt dikke benen en billen, maar een slanke taille. Heel vervelend ook als je gaat shoppen; voor een broek heb je maat 42 nodig, maar voor een shirt maat 38. Sporten in een vacuümcabine zorgt voor meer plaatselijk vetverbranding op de billen en benen.

Wil je dus afvallen op specifieke probleemzones, zoek dan naar een sportschool of kliniek die sporten met warmtecabines of vacuümcabines aanbiedt.

8. Plan je maaltijden

Eten op de bonnefooi is geen goed idee als je wilt afvallen of als je er een gezonde leefstijl op na wilt houden. Een keer kan natuurlijk best, maar altijd maar ongepland eten gaat op de lange termijn waarschijnlijk tot slechte eetgewoontes leiden. Zonder planning is de kans bijvoorbeeld groot dat je met honger boodschappen gaat doen, waarbij je allerlei slechte dingen in de wagen gooit.

Maar ook is de kans kleiner dat je een goed uitgebalanceerd dieet hebt. Er is immers niet lang nagedacht over de verschillende maaltijden door de week heen. Plan dus bijvoorbeeld elke zondag de aankomende week. Zo kan je zorgen voor een uitgekiend dieet met voldoende voedingsstoffen, doe je maar één of twee keer boodschappen en kan je zelfs af en toe wat lekkers inplannen.

9 . Skip niet wat je lekker vindt

En dat lekkers heb je toch nodig, want het leven moet ook een beetje leuk blijven. Je kan jezelf wel alles ontzeggen, maar door datgene wat je écht lekker vindt in het vooruitzicht te stellen heb je ook een stimulans om door te gaan. Zo wordt de kans kleiner dat je tussendoor in de verleiding komt en werk je met een beloningssysteem voor jezelf. Geloof het maar, die ene guilty pleasure heeft nog nooit zo lekker gesmaakt als wanneer je er een week naar uitgekeken hebt. Je zal er daarna weer een hele tijd tegenaan kunnen.

Over de auteur Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>