Anne Schenkel

Gezond eten kan duur zijn, maar een goede gezondheid is echt onbetaalbaar. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk gezond te eten, zelfs als je budget maar beperkt is.

Daarom hebben we een aantal tips die kunnen helpen om voor zo weinig mogelijk geld toch gezond te eten. Hiervoor moet je vaak wel wat beter plannen, vaker thuis eten en slimme keuzes maken. Het is in ieder geval het proberen waard.


  1. Plannen is belangrijk

Als je vooraf bepaalt wat je eet, kan dat enorm veel geld schelen. Het is nu eenmaal algemeen bekend dat als je te vaak naar de supermarkt gaat, je regelmatig sneuvelt voor producten waar je op dat moment trek in hebt.

Met de maaltijden plannen en eventueel vast voorbereiden, bespaar je niet alleen bereidingstijd, maar ook veel geld. Minder impulsieve inkopen en ook groter inkopen, kan namelijk veel geld besparen. Maak ook een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat en hou je hieraan.

  1. Zeg ‘ja’ tegen de folders

Hou natuurlijk de folders van de supermarkten in de gaten. Zie je bijvoorbeeld in de Albert Heijn folder staan dat de visfilet of de tomaten in de aanbieding zijn? Koop hier dan gelijk meer van en vries de vis bijvoorbeeld in en maak van de tomaten een paar porties heerlijke saus voor de pasta.

Dat scheelt de volgende keer weer bij de boodschappen en je hebt er nog gemak van ook. Als je met producten uit de aanbieding maaltijden kunt maken en die kunt invriezen, scheelt je dat heel veel geld.

  1. Kijk verder dan alleen recht vooruit

Als je in de supermarkt bent, is het verstandig om ook eens omhoog of naar beneden te kijken. De duurste artikelen staan namelijk meestal op ooghoogte. Vermijd zoveel mogelijk de middenpaden, hier staan meestal de ongezondere producten.

Meer bespaartips kun je vinden op bespaargelijk.nl

  1. Eet zoveel mogelijk thuis

Uit eten gaan is gezellig maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Kies wat vaker ervoor om met een groep vrienden thuis te eten en laat bijvoorbeeld iedereen een gerechtje maken. Het is voor jezelf misschien ook prettig als je bepaalde gezonde gerechten in een wat grotere portie bereid en een deel daarvan in porties invriest.

Op de dagen dat je geen zin hebt om te koken, dan hoef je alleen maar wat uit de vriezer te grijpen en is fastfood niet het enige alternatief om makkelijk te eten.

Buiten de deur eten is lekker en gezellig, maar als je geld wil besparen houdt je dit beperkt tot speciale gelegenheden.
  1. Wees niet te gemakzuchtig

Koop geen voorgesneden groenten of geraspte kaas. Een hele bloemkool is net zoals een blok kaas goedkoper dan een zakje bloemkoolroosjes of bewerkte kaas. Ingeblikte groenten zijn vaak ook weer duurder dan die uit de diepvries. Volle granen zijn meestal voordeliger dan bewerkte granen én gezonder.

Het geldt trouwens voor veel producten dat ze onbewerkt goedkoper zijn dan bewerkt. Mede omdat je vaak ook een grotere hoeveelheid per portie ervan koopt.

  1. Wees creatief

Vlees kan behoorlijk prijzig zijn, dus als je geld wilt besparen is het verstandig om wat minder vlees te eten. Vervang het vlees gewoon eens wat vaker door andere eiwitten. Eigenlijk is drie keer vlees in de week voldoende. Andere eiwitbronnen kunnen zijn: ingeblikte vis, eieren, peulvruchten of hennepzaden.

  1. Volg het seizoen

Als je kiest voor lokale producten van het seizoen, dan ben je meestal goedkoper uit dan wanneer deze producten uit verre landen moeten komen. Ook de smaak is dan vaak veel beter. Koop wederom grotere hoeveelheden en vries wat je over hebt in.

Vers fruit kan zeker prijzig zijn als het niet in de aanbieding is. Overweeg daarom ook eens diepgevroren producten. Dit is net zo voedzaam, een stuk goedkoper en het is het hele jaar door verkrijgbaar.

About the Author Anne Schenkel


Mijn naam is Anne Schenkel, voedingsdeskundige en diëtiste. Voeding en de invloed hiervan op het lichaam heeft mij altijd geïnteresseerd. Op het internet staan zoveel onwaarheden dat ik het als mijn persoonlijke missie zie om deze valse mythes weg te nemen en men van handige tips en betrouwbare informatie te voorzien.

>