Je pannen zijn een van de belangrijkste dingen in je keuken. Ze helpen je iedere dag om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Daarom wil je een pan die niet aanbakt en makkelijk te reinigen is. Daarnaast wil je dat je pannen lang meegaan en niet te snel verslijten. Maar welke pannen gaan nu echt het langste mee, zijn van goede kwaliteit en bevatten geen schadelijke stoffen? We zetten de beste pannen voor je op een rij. 

Het probleem met de anti-aanbaklaag

Pannen met een anti-aanbaklaag zijn waarschijnlijk niet zo goed voor je gezondheid. Wat de effecten op je gezondheid zijn daar zijn deskundigen het nog niet over eens. De anti-aanbaklaag van oudere pannen bevat namelijk Teflon. Teflon bevat de stof PFOA en werd vanaf 2015 verboden. De anti-aanbaklaag laat vaak snel los en daarom worden deze pannen vaak al snel weer weggegooid. 

Gietijzeren pannen

De meest duurzame pannen zijn gemaakt van gietijzer. Deze pannen zijn eigenlijk niet kapot te krijgen en hebben prima eigenschappen om mee te bakken. Gietijzeren pannen hebben aan de binnenkant een laag van emaille die bijna niet te verslijten is. Roerbakken of het bakken van vlees of vis gaat uitstekend. Een voordeel van een gietijzeren pan is dat deze ook in de vaatwasser kan. Het risico bestaat wel dat delen die niet met emaille zijn bekleed kunnen gaan roesten. Een nadeel van een gietijzeren pan is dat ze erg zwaar zijn. Laat je ze vallen dan loop je de kans dat ze breken. 

Pannen van roestvrij staal

RVS is een erg duurzaam materiaal dat niet slijt. Als je kiest voor een basis pannenset van RVS dan heb je eigenlijk een goede basis in je keuken. Als je nieuwe pannen gaat kopen is het belangrijk om op de handgrepen en de deksel te letten. Let ook op of de handgrepen ook van RVS zijn. Bij kunststof handgrepen heb je meer kans dat de steel kapot gaat terwijl de pan zelf nog prima is. Let ook op de deksel. Het meest duurzaam is het als de deksel ook van RVS is. Glazen deksels hebben vaak een greep van kunststof, hierdoor slijt de pan sneller en wordt de levensduur verkort. Een ander voordeel is ook dat RVS-pannen ook prima in de vaatwasser kunnen.

Geanodiseerde aluminium pannen

Als je graag de voordelen van gietijzer wilt combineren met het gemak van aluminium dan is een geanodiseerde aluminium pan iets voor jou. Deze pan is door een speciaal productieproces gegaan, waardoor het aluminium volledig non-poreus is. Hierdoor kan je eten niet aanbakken. In een pan met een anti-aanbaklaag is het bijna niet mogelijk om voedsel te karameliseren, maar met deze pannen is dat geen probleem. Je kunt de pannen met een schuurspons schoonmaken. Deze pannen kun je beter niet in de vaatwasser doen, want dat kan ten koste gaan van de levensduur.

Inductiepannen

Kook je op inductie dan heb je heb je speciale pannen nodig die magnetiseerbaar en geleidend zijn, met een bodem die vlak is. Pannen met een dikke bodem en die zijn opgebouwd uit verschillende lagen trekken niet zo snel krom, daarom zijn deze het beste te gebruiken voor inductie. Een van de beste pannen die gebruikt kan worden op inductie maar ook op een elektrische kookplaat of op gas is de BK Profiline Steelpan aldus Chefo.nl.

Pannen met een keramische thermolon laag

De nieuwste generatie anti-aanbakpannen bevatten een keramische thermolon laag. Dit materiaal heeft dezelfde werking als teflon, maar dan zonder de schadelijke stoffen PFOA en PFAS. Hierdoor heb je geen last van schadelijke gassen tijdens het koken. Daarnaast is er bij de productie van deze pannen gedacht aan de CO2-uitstoot. Deze wordt zo’n 60% verminderd in vergelijking met de productie van andere pannen. 

Van alle pannen die we hieronder hebben besproken is de gietijzeren pan de meest duurzame keuze. Het is ook gelijk de duurste variant. Ook pannen van RVS gaan een leven lang mee. Heb je een inductieplaat dan heb je het meeste aan een pan die bestaat uit verschillende lagen. Gebruik je vaak een koekenpan met een anti-aanbaklaag, denk er dan eens aan om deze te vervangen voor een ‘gezondere’ variant met een keramische thermolon laag. Sommige pannen zijn geschikt voor zowel koken op een inductieplaat, gas of een elektrische kookplaat.

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>