Bokszak ophangen aan de muur of plafond? Hier moet je op letten!

Wil jij een bokszak ophangen maar twijfel je wat de beste manieren zijn? Geen zorgen!


In dit artikel leggen wij je precies uit hoe je een bokszak moet ophangen in je huis, welke verschillende manieren er zijn en wat voor alternatieve mogelijkheden er zijn.


Kortom aan het eind van dit artikel weet jij precies wat je nodig hebt om te beginnen met boksen in je eigen huis!


Stap 1 bij het ophangen van je bokszak? Bepalen waar je de zak komt te hangen!

Bokszakken zijn prachtige hulpmiddelen om kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Je hoeft natuurlijk geen professioneel bokser te zijn om een bokszak te bevestigen. Besef wél dat een bokszak 100% veilig moet hangen. Een betrouwbare en robuuste hangconstructie is noodzakelijk.


Daarnaast hebben jij en je bokszak behoorlijk wat ruimte nodig. Per slot van rekening vereist een training de nodige bewegingsvrijheid rondom de bokszak.


Ga na of jouw zolderetage voldoet aan deze eisen. Een ruime werk- of slaapkamer kan ook geschikt zijn. Misschien heb je een schuurtje, garage of kelder tot je beschikking?


Bokszak ophangen aan de muur

Wil je jouw bokszak aan een muur monteren? Dit kan met behulp van een speciale muurbeugel. Bedenk dat je bij deze montage niet volkomen vrij bent in je bewegingen.


Je kunt je, tijdens het sporten, niet onbelemmerd verplaatsen rondom de zak. Ook kan de bokszak aanzienlijk heen en weer bewegen.

Bij aankoop van de muurbeugel in een betere sportzaak, worden de overige benodigdheden vaak meegeleverd. Een bokszak ophangen aan de muur is alleen uitvoerbaar bij stenen muren. Voorkom ernstige beschadigingen en controleer eerst of jouw muur wel echt een stenen muur is.

Hieronder vind je een goede muurbeugel voor het ophangen van je bokszak. Met deze muurbeugel weet je zeker dat je goed zit. 

Tunturi Extra zware muurbeugel Bokszak

 • Zeer stevige bokszak muurbeugel voor professioneel gebruik
 • Gemakkelijk aan de muur te bevestigen met de meegeleverde montageset
 • Ideaal voor thuis of in de sportschool

Bokszak ophangen aan het plafond

Veel mensen kiezen voor meer bewegingsvrijheid en geven de voorkeur aan het plafond. Als je dat doet, maak dan altijd gebruik van een stevige balk.

Je huis kan enorme schade oplopen als je een bokszak op het verkeerde punt ophangt. Ook kan je zelf gewond raken.

Een stevige steunbalk kan de bokszak dragen én de uitwerking van de zwaaibewegingen.


Hoe weet je waar die steunbalken zich bevinden? Gebruik een detectieapparaat of klop lichtjes op het plafond. Een hol geluid wil zeggen dat er geen steunbalk achter zit. Een dof geluid wil zeggen dat er wél sprake is van een steunbalk.

Stappenplan Bokszak ophangen aan het plafond:

 • Pak een stift om de betreffende plek op de steunbalk te markeren.
 • Bekijk de grootte van de oogbout die je wilt gebruiken.
 • Boor een overeenkomstig gat in de gemarkeerde steunbalk.
 • Draai, met je hand, de oogbout in het gat.
 • Gebruik vervolgens een moersleutel om de bout stevig te bevestigen.
 • Hang de bijgeleverde S-haak in het oogje van de oogbout.
 • Bevestig de bijgeleverde kettingen aan alle hoeken van de bokszak.
 • Hang de kettingen (en de zak) op aan de S-haak.
 • Check de veiligheid van de bokszak door er flink tegen te slaan.

Je bokszak ophangen aan het plafond is niet moeilijk, maar maak altijd gebruik van een echte oogbout en niet van een simpele haak. Met een eenvoudige haak loop je het gevaar dat de zak van de haak afschiet. De kop van een oogbout is een klein oogje. Als je de S-haak in het oog van de oogbout hangt, creëer je een veilige hangconstructie.

Ter vervanging van een oogbout en een S-haak, zou je kunnen kiezen voor een plafondbeugel. Deze speciale beugels zijn online verkrijgbaar en bij de betere sportzaak. Bevestig de beugel altijd in het midden van de balk. De bokszak komt te hangen aan deze plafondbeugel.


Een bokszak of een boksbal?

In plaats van een bokszak, zou je ook een boksbal kunnen ophangen. Een boksbal heeft een veer en is daardoor een energieke en pittige tegenspeler.


Je kunt een boksbal ophangen of neerzetten. Gebruik een boksbal om behendigheid en snelheid te oefenen. Zo´n boksbal geeft weinig weerstand en is hét hulpmiddel om je vuistslagen snel en goed te oefenen.

Een boksbal bevestigen is simpel. Hij hangt tussen twee gespannen elastieken of staat op een stevige standaard. Wil je jouw boksbal bevestigen aan het plafond? Het ophangen van een boksbal verschilt niet van het ophangen van een zak. Gebruik de bovenstaande informatie.


Een bokszak kun je ook ophangen of neerzetten, maar een bokszak is veel logger dan een dynamische boksbal. Een bokszak geeft meer weerstand. Gebruik een bokszak om slagkracht en bewegingen te trainen.

Beste Bokszak

Hanumat Bokszak

Beste Boksbal

NextGen Fitness - Boksbal op voet


Een zware of lichte bokszak?

De bokszak én de boksbal worden gemaakt van degelijke materialen. Boksballen en bokszakken zijn beschikbaar in verschillende modellen. Wil je vooral trappen of stoten oefenen? De kleinere bokszak wordt gebruikt om stoten te trainen. Met een grotere bokszak kun je stoten én trappen trainen.

Let bij de aanschaf van een bokszak ook op het gewicht en de vulling. Een lange bokszak is uiteraard zwaarder dan een korter exemplaar. De zwaardere zakken zijn stabieler en zwaaien minder.


Wil je voornamelijk werken aan je kracht? Dan doe je er goed aan om een lange en zware zak aan te schaffen. Een zware zak heeft een zware vulling. Denk aan zand of leersnippers.


Wist je dat er ook zakken bestaan die gevuld zijn met, bijvoorbeeld, zaagsel of schuimrubber? Wil je werken aan je conditie? Dan kun je beter voor een licht exemplaar gaan. Een lichte bokszak maakt meer zwaaibewegingen.

Lees tip: Op zoek naar de beste bokszak? Klik hier voor onze Top 5 favoriete bokszakken en boksballen!


Wil je een bokszak met veer?

Het is ook mogelijk om een bokszak op te hangen mét toevoeging van een geluiddempende veer. Er zijn veren in de handel die de zwaarste schokken op kunnen vangen. Dit is gunstig voor jouw plafondhaak of muurbeugel.


Kies je een hangende bokszak of een staande bokszak?

Een staande bokszak wordt ook wel een bokspaal genoemd. Heeft jouw huis geen geschikte plek voor een hangende bokszak? Wellicht is een bokspaal dan dé oplossing voor jou.


Sommige mensen zouden thuis best een hangende bokszak kunnen bevestigen, maar geven de voorkeur aan een bokspaal.


Bekijk hieronder de noemenswaardige voordelen van de staande bokszak:

 1. Een hangende bokszak moet voldoen aan allerlei eisen en de hangconstructie moet veilig zijn. Voor een bokspaal heb je geen extra bevestigingsmaterialen en kettingen nodig. Je zet de bokspaal in elkaar en je kunt beginnen met je training.
 2. Een hangende bokszak zwaait alle kanten op en kan een gevaar vormen voor de overige spullen in die ruimte. Een bokspaal blijft, min of meer, op zijn eigen plek.
 3. Een hangende bokszak heeft ruimte nodig en kan best in de weg hangen. Een bokspaal is eenvoudig verplaatsbaar en daardoor praktisch in gebruik. Klaar met de training? Je zet de bokspaal gewoon in een hoekje van de kamer.

Wil je buiten trainen?

Heb je buitenshuis best wat ruimte om te trainen? Geweldig! Bedenk wel dat een bokszak niet dag en nacht buiten kan blijven. Een bokszak ophangen is nu niet ideaal.


Een staande bokszak of bokspaal is wel een geschikte optie. Na een training in de frisse buitenlucht, zet je jouw bokspaal makkelijk en snel weer binnen. Sommige bokspalen zijn zelfs voorzien van handige wieltjes.


Kies een weerbestendige bokszak met een bekleding van bisonyl. Bisonyl beschermt de buitenkant van je boksbal tegen vocht, maar helaas niet de binnenkant. Breng je staande bokszak dus altijd weer naar binnen.

Over de schrijver Remco Hazenwerf

Mijn naam is Remco Hazenwerf, 24 jaar en auteur op Fitcode.nl. In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een personal trainers bedrijf. Je kan van mij artikelen verwachten over alles wat met fitness en fitness artikelen te maken heeft. Heb je een vraag of feedback over mijn content? Dan kan je mij een berichtje sturen op mijn Linkedin profiel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>