De waarheid over Creatine Gebruik: 7 Verrassende voordelen!

Creatine gebruik is iets waar helaas veel fabeltjes over bestaan. Dit is zonde aangezien het een enorm effectief supplement kan zijn.

Creatine is een natuurlijk supplement dat gebruikt wordt om sportieve prestaties te verbeteren. 

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat Creatine een van de beste supplementen ter wereld is voor het opbouwen van spiermassa en kracht.

Ondanks de vele fabels over creatine, is creatine juist een enorm veilig supplement om te gebruiken en kan het zelfs positieve invloeden hebben bij mensen met neurologische ziekten.

Daarnaast zijn er meer dan 500 verschillende onderzoeken die aan tonen dat creatine echt veilig is en kan bijdragen aan extra spierkracht en spiermassa in de sportschool.

In dit artikel gaan wij 7 wetenschappelijk bewezen redenen om creatine te gebruiken voor jullie uiteenzetten. Lets go!

1.  Helpt de spieren meer energie te produceren

Man, Jongen, Een Persoon, Jonge, De Spieren

Creatine gebruik zal ervoor zorgen dat de Phosphocreatine hoeveelheden in je spieren toenemen. 

Phosphocreatine is een belangrijke bron van ATP energie in spierweefsel. ATP  is de  energie die we nodig hebben om onze spieren te kunnen laten bewegen. 

Tijdens je training wordt ATP afgebroken om energie te leveren.

Door dat deze hoeveelheid ATP afneemt, neemt de mate waarin je op maximale intensiteit kan trainen ook af. Je gebruikt het ATP tijdens je training eigenlijk sneller dan dat je lichaam het op kan bouwen.

Door Creatine te gebruiken zullen de Phospocreatine hoeveelheden in je spieren toenemen waardoor je lichaam meer ATP kan produceren om je spieren te voorzien van energie tijdens hoge intensiteit trainingen. 

Conclusie: Door Creatine te gebruiken kan zorgen voor extra ATP energie waardoor je beter zal presteren tijdens hoge intensiteit trainingen.

2.  Ondersteund vele andere functies in de spieren

Zoals eerder vermeld is creatine een populair supplement voor het opbouwen van spiermassa.

Creatine kan vele cellulaire trajecten veranderen die leiden tot nieuwe spiergroei, waaronder het stimuleren van de vorming van eiwitten  die nieuwe spiervezels creëren.

Daarnaast kan creatine ook er ook voor zorgen dat je spieren meer vocht vasthouden. Dit kan resulteren in een snelle toename van de grootte van de spieren. 

Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat creatine de Myostatine waarden in het lichaam kan doen dalen. Myostatine is een lichaamseigen regulator die de groei van de spieren beperkt. Door deze waarden in het lichaam te verlagen kan je dus sneller spiermassa opbouwen. 

Samenvatting:  Creatine kan verschillende biomechanische processen stimuleren die leiden tot een toename in spiergroei en spiermassa.

3. Betere Prestaties tijdens Hoge-intensiteit trainingen

Fitness, overload, spieren

Door de directe rol die creatine speelt in het produceren van de ATP energie, kan creatine de prestaties tijdens hoge-intensiteit trainingen enorm verbeteren.

Onderzoeken tonen aan dat creatine positieve invloed heeft op tal van factoren die je helpen beter te presteren tijdens sport. Denk hierbij aan:

Bij creatine maakt het fitness niveau dat een persoon heeft niet uit, creatine kan voor elk type sporter gezondheidsvoordelen opleveren ongeacht hoelang iemand al sport. 

Een onderzoek toont aan dat creatine prestaties tijdens hoge intensiteit trainingen tot wel 15% kan verbeteren. 

Samenvatting:  Creatine is een van de meest effectieve supplementen voor hoge intensiteit sporten en heeft voordelen ongeacht je sport ervaring.

4. Versneld Spiergroei

Creatine is een van de meest effectieve supplementen voor het opbouwen van spiermassa. 

Wanneer je creatine 5 – 7 dagen achter elkaar gebruikt zal er een significante toename in spiermassa en ‘vetvrije massa’ te zien zijn.

Dit komt doordat de creatine ervoor zorgt dat je spieren meer vocht vasthouden. 

Op de lange termijn, draagt creatine ook bij aan een toename in kracht en prestaties in de sportschool.

Tijdens een onderzoek werden deelnemers gevraagd een zes week durend trainingsprogramma te volgen. Hierin gebruikte een groep wel creatine en een andere groep niet.

De groep die wel creatine gebruikte hadden aan het eind van dit programma 2 kilogram (!) meer spiermassa opgebouwd dan de groep die geen creatine gebruikte.

Daarnaast werden er tijdens dit onderzoek ook verschillende andere supplementen met elkaar vergeleken. Creatine kwam hier als de grote winnaar uit aangezien het tal van voordelen opleverden en veel goedkoper was dan de rest van de supplementen. 

Conclusie:  Creatine kan spiermassa op de korte- en lange termijn opleveren en is daarnaast een van de meest effectieve supplementen voor het opbouwen van spiermassa.

5. Kan helpen tegen vermoeidheid

Slapen, moe, rust

Creatine gebruik kan vermoeidheid verminderen.

In een onderzoek werd aangetoond dat creatine kan leiden tot een afname in vermoeidheid en een toename in de energie tijdens slaap deprivatie.

Daarnaast kan creatine ook zorgen voor een afname in de vermoeidheid van de spieren tijdens zware inspanningen.  Dit werd in een onderzoek getest tijdens een zware spinning sessie waarbij er er een groep creatine nam die minder snel vermoeid was dan de groep die het niet nam.

Conclusie:  Creatine kan de symptomen van vermoeidheid verminderen doordat creatine zorgt voor extra energie voor de hersenen.

6. Verbeterde hersenfuncties

Creatine, hersenen

Creatine monohydraat speelt een belangrijke rol in de hersenen gezondheid en functies.

Onderzoek toont aan dat de hersenen tijdens het uitvoeren van zware taken een bepaalde hoeveelheid ATP nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Creatine supplementen kunnen zorgen voor een toename van Phosphocreatine voorraden in de hersenen waardoor de hersenen meer ATP kunnen producten.

Vlees is een van de beste natuurlijke bronnen van creatine. Vegetariërs hebben vaak lage creatine waarden in hun lichaam doordat ze vlees mijden.

Hier is ooit een onderzoek naar gedaan waarbij een groep vegetariërs dagelijks 5 gram creatine kreeg. Deze groep werd aan het begin van dit experiment gevraagd een kennis test te doen.

Aan het einde van deze periode werd deze kennis test weer afgenomen, het resultaat? De scores waar 20 tot 50 % beter na de periode van dagelijks creatine gebruik.

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar de effecten van creatine gebruik voor ouderen mensen (65+). Hierbij werd geconcludeerd dat na twee weken creatine gebruik er een significante verbetering te zien was in het geheugen. 

Samen met andere onderzoeken toont dit onderzoek aan dat creatine enorme gezondheidsvoordelen voor ouderen mensen kan opleveren. Het kan helpen bij de hersen functies, neurologische ziekten en het gaat het spierverlies (door de oudere leeftijd) tegen.

Conclusie:  Door creatine te gebruiken worden je hersenen voorzien van extra energie, daarnaast heeft het positieve effecten op je geheugen en intelligentie.

7. Creatine is veilig en makkelijk te gebruiken

Naast de vele gezondheidsvoordelen die creatine opleveren is creatine ook gewoon een van de goedkoopste en veiligste supplementen die te krijgen zijn.

Creatine wordt al meer dan 200 jaar bestudeerd en tal van studies tonen aan dat creatine gewoon veilig is te gebruiken. Dit geldt voor zowel de lange als korte termijn.  

Hierbij zijn er zelfs experimenten gedaan waarbij mensen 5 jaar lang dagelijks creatine gebruikte zonder klachten te krijgen. 

Daarnaast is creatine ook makkelijk te gebruiken. Zorg dat je dagelijks 5 gram creatine monohydraat binnenkrijgt en je zit helemaal goed. 

Conclusie: Creatine is een effectief supplement met gigantisch veel voordelen voor zowel de gezondheid als sport prestaties.

Conclusie

Wanneer we al deze verrassende voordelen naast elkaar leggen kunnen we concluderen dat Creatine een enorm effectief supplement is.

Het is één van de meest onderzochte supplementen ter wereld en uit al deze onderzoeken is gebleken dat Creatine gebruik geen negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft.

Wanneer je creatine combineert met een goed trainingsschema kan je zeker sterker gaan worden. Staar je echter niet blind op training, voeding is namelijk veel belangrijker. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnen krijgt en complexe koolhydraten die je voorzien van energie.

Wanneer dit helemaal in orde is weten we zeker dat je resultaten zal gaan boeken en sterker zal gaan worden dan ooit. Die sixpack gaat er vanzelf komen:)

Team Fitcode
 

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>