Dit moet je voor en na jouw workout eten

Met een lege maag aan je workout beginnen is niet aan te raden. Logischerwijs beschik je over beduidend minder energie wanneer je nauwelijks iets gegeten hebt. Je lijf heeft echt extra energie nodig om aan een workout te beginnen. Alleen, wat kun je nu precies het beste eten? Zo weten we bijvoorbeeld van wielrenners dat zij traditiegetrouw aan de pasta’s zitten voordat zij aan een ronde beginnen. Is dat een idee voor de workout? Niet bepaald, dergelijke koolhydraten geven kortstondig een energieboost, om vervolgens een half uur later over minder energie te beschikken. Wat je het beste kunt eten voor en na je workout lees je hier.

Eten voordat je aan je workout begint

Voordat je aan je workout begint kun je het beste een half uur voor je begint wat eten nuttigen. Het is belangrijk dat je niet teveel, maar ook niet te weinig eet. Eet dus niet totdat je een vol gevoel krijgt, maar houd het portie matig. Wie immers met een volle maag gaat trainen kan hier last van krijgen in de vorm van oprispingen, een vol gevoel en brandend maagzuur. Geen pretje dus, en een belemmering voor je sportresultaten.

Wat eet ik voor een workout?

Eet geen vette voeding voordat je gaat sporten en beperk je koolhydraten inname. Zorg vooral voor eiwitrijke voeding, wat voedzaam is voor spieren en gewrichten. Dit kun je halen uit speciaal afgepaste sportvoeding. Born sportvoeding is een goede keuze bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je ook kiezen voor eiwitrijke voedingswaar, zoals:

  • Tonijn
  • Eieren, bijvoorbeeld 3 gekookte eieren voor het sporten
  • Yoghurt producten
  • Kazen
  • Kip
  • Noten & peulvruchten

De bovengenoemde ingrediënten zijn perfect samen te combineren. Zo maak je in een handomdraai een salade met ei, tonijn of kip. Meng er wat peulvruchten doorheen zoals kidneybonen of linzen. Een andere keer combineer je het met kaasstukjes. Maak het af met een dressing op azijnbasis en je hebt een heerlijke eiwitrijke maaltijd te pakken. Lekker combineren en genieten maar; zij het in een wat kleinere portie dan anders.

Wat eet ik na een workout?

Na een workout eet je niet alleen omdat je trek hebt gekregen van je inspanningen; nee, je eet eveneens om je spieren te voeden. Je spieren moeten herstellen en groeien, dat doen zij op eiwitrijke voeding. Opnieuw eet je dus eiwitrijke voeding, en bij voorkeur binnen uiterlijk een half uur na het sporten. Veel sporters nemen daarom alvast op de sportschool een proteïne shake, die ter plekke is aan te maken. Bij een specialist op gebied van sportvoeding zoals sportievevoeding.nl kun je precies het type shake bestellen wat het beste bij jouw sportactiviteiten past.

Om een proteïne shake aan te maken heb je niets meer nodig dan een shakebeker (schudbeker met deksel en dop) die je thuis al gevuld hebt met de maaltijd-poeder. Na het sporten voeg je water toe aan het geheel en is het een kwestie van even flink schudden waarna je direct je sportieve voeding kunt nuttigen.

Over de schrijver Team Fitcode

Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>