oktober 7

0 reacties

6 gezondheidsvoordelen van een relatie

oktober 7, 2020


Als het over relatief gaat verschuift het onderwerp van gesprek vaak naar het idee van een gezonde relatie. Het type relatie waarin vertrouwen in elkaar een gegeven is en de kleine frustraties van elke dag nooit de bovenhand halen.

Kortom: het modelvoorbeeld van een relatie. Maar wist je dat een relatie hebben ook gewoon letterlijk gezond kan zijn? In een relatie zitten biedt immers heel wat gezondheidsvoordelen waar je misschien niet meteen stil bij staat.


Je wordt er ouder van

Iets wat heel wat mannen en vrouwen zeker zullen beamen: van een relatie wordt je ouder. Waar de meeste mensen deze dooddoener als een grap gebruiken is het in feite realiteit. Mensen die getrouwd zijn of doorheen hun leven in een langdurige relatie hebben gezeten leven langer dan hun alleenstaande collega’s.

Waar komt die langere levensduur dan vandaan?

Dat is natuurlijk een vraag zonder definitief antwoord, maar waar wel veel redenen voor te bedenken zijn.

Zo zijn mensen in een langdurige relatie minder vatbaar voor zelfmoord en dragen ze beter zorg voor zichzelf. Dat houdt in sneller richting de dokter trekken, minder alcohol drinken en plichtsgetrouwer check-ups laten uitvoeren.

Je gaat er beter van slapen

Zo goed als alle vrouwen en ook een deel van de mannen klaagt steen en been over een snurkende partner. In tegenstelling tot wat je echter zou verwachten slapen mensen in een relatie net beter en vaster dan singles.

De reden daarvoor is dat naast een partner slapen een lager cortisolgehalte hebben. En laat een lager cortisolgehalte nu net een positief gegeven zijn voor jouw nachtrust.

De volgende keer dat je kwaad bent op jouw partner omdat hij/zij aan het woelen is kan je hen dus maar beter bedanken.

Het is goed voor het hart

In een relatie geef je elkaar jullie hart. Een enge stap maar aan het eind van de dag zorgt jouw partner beter voor dat hart dan je zelf kan. Zo overlijden mensen die getrouwd zijn of in een langdurige relatie zitten opvallend minder aan hartaanvallen.

Alleenstaanden hebben dan misschien minder aan hun hoofd, maar hebben duidelijk wel last van een zwaarder hart.

P.S. Heb jij moeite met het vinden van een relatie? Probeer dan eens Dating Guru uit.

Jouw partner geeft je minder stress

Een gezondheidsvoordeel dat misschien wel één van de oorzaken zou kunnen zijn voor het bovenstaande feit van de minder hartaanvallen: een relatie heeft door de band genomen een positief effect op jouw mentaal welzijn.

Mensen in een relatie hebben opvallend minder last van stress of depressies dan alleenstaanden. Ook dit kan wetenschappelijk worden teruggevoerd op het positief effect van een relatie op de cortisolproductie. Hoe hoger het niveau aan cortisol in jouw lichaam, hoe meer stress je voelt.

Van een relatie regenereer je

Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat je zoals Wolverine onkwetsbaar bent en gelijk van alles herstelt. Daarmee bedoelen we wel dat mensen in een relatie sneller genezen van wonden dan singles.

De reden daarvoor zou zijn dat mensen in een relatie het hormoon oxytocine in grotere mate aanmaken dan alleenstaanden. En dat hormoon heeft uiteraard een positief effect op het genezingsproces.

Het knuffelhormoon!

We hadden het net al over het hormoon oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel eens het knuffelhormoon genoemd en dat is om een goede reden. Fysiek contact tussen partners, bijvoorbeeld knuffels of seks, leidt tot een hogere aanwezigheid van oxytocine in het lichaam.

Dit hormoon heeft op zijn beurt dan weer positieve effecten op stressverlichting en de algehele gemoedstoestand. Bovendien verlaagt de aanwezigheid van dit knuffelhormoon ook de bloeddruk. Had je nog meer redenen nodig om fysiek contact leuk te vinden?


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

You might also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>