Wat is glucosamine en wat doet het voor je lichaam?

Glucosamine is een supplement dat door veel mensen in de sport- en fitnesswereld gebruikt wordt. Werkt het echt zo goed? Is het schadelijk? Waar moet ik op letten?

De voordelen, nadelen, bijwerkingen en effecten op je lichaam van glucosamine? Dit en meer lees je in ons artikel waarin we alle vragen over glucosamine supplementen beantwoorden.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een stof die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Het is een van de bouwstoffen van kraakbeen en komt in meerdere lichaamsweefsels voor. Het is mogelijk om door middel van supplementen extra glucosamine in te nemen. 

Veel supplementen bevatten naast glucosamine ook een ander middel: chondroïtine. Omdat chondroïtine en glucosamine een soortgelijke werking hebben, en beide lichaamseigen stoffen zijn worden komen deze vaak beide voor in supplementen.

Wat doet glucosamine voor je lichaam?

De werking van glucosaminge is dat het al het kraakbeen in je lichaam op een natuurlijke manier herstelt. Het antwoord op de vraag ‘wat doet glucosamine voor je lichaam?’ is dus dat het spier en gewrichtspijn tegengaat. Het middel wordt in meer dan 60 landen erkend als officieel geneesmiddel. Toch is er geen onomstotelijk bewijs dat aantoont dat glucosamine echt helpt. Wel geven de meeste gebruikers aan dat het hen goed heeft geholpen.

Het middel wordt veelal aangeraden aan de iets oudere sporter of fitnessfanaat. Dit komt mede omdat deze relatief vaker gewrichtsklachten of spierklachten hebben. Naast sporters en fitnessfanaten wordt het middel ook gebruikt door mensen met artrose.

Hoeveel glucosamine per dag?

1500mg per dag wordt aangeraden. Dit zou je kunnen verdelen in 3 keer een dosis van 500mg. Gebruik je een supplement met glucosamine en chondroïtine dan kan je hier iets onder blijven.

Let op, je lichaam maakt beide stoffen ook uit zichzelf aan. Het is absoluut niet aan te raden om de maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te overschrijden.

Wanneer glucosamine innemen?

Wanneer is het juiste moment om glucosamine in te nemen? Dat maakt niet uit. Het is niet belangrijk wanneer je glucosamine gebruikt zolang je de aanbevolen dosis niet overschrijdt. Zorg er daarnaast voor, zoals bij alle medicijnen en supplementen dat je de dosering tot je neemt samen met een glas water. Supplementen met dit middel worden altijd aangeleverd in capsules. Het prettige hiervan is dat je het overal mee naartoe kan nemen en makkelijk kan innemen.

Welke glucosamine is goed?

In principe is het antwoord op de vraag ‘welke glucosamine is goed?’ heel simpel. Glucosamine is glucosamine. In dat opzicht bestaat er geen glucosamine die niet goed is. Wat wel belangrijk is, is dat je niet voor een glucosemine supplement kiest wat ook nog andere medicijnen of toevoegingen bevat die geen goede naam hebben of waarvan de werking nog niet geheel duidelijk is.

Om je daarin te helpen hebben we 3 verschillende glucosamines voor je geselecteerd waarvan wij de ingrediënten al gelezen en onderzocht hebben.

Wat zijn de bijwerkingen van glucosamine?

Voordat je een beslissing maakt of glucosamine een goede optie is om jou te helpen met gewrichtspijnen willen we je wijzen op mogelijke bijwerkingen. Met bijwerkingen is het belangrijk dat het hierbij gaat om mogelijke bijwerkingen van glucosamine. Vaak is het slechts een heel klein deel van de mensen die de supplementen inneemt, glucosamine bijwerkingen ervaart.

Mogelijke bijwerkingen;

  • maag en/of darmklachten
  • hoofdpijn en/of vermoeidheid
  • overgevoeligheid (dit kan zich onder andere uiten in een lichte huid uitslag)

Twijfel je over dit middel, of heb je nog andere vragen? Raadpleeg dan altijd je huisarts of apotheker.

Glucosamine ervaringen

Eerder gaven we aan dat het middel in meer dan 60 landen wordt erkent als officieel en veilig medicijn. Hoewel er ook onderzoeken zijn dat het middel geen groot effect lijkt te hebben op het verminderen van spierpijn of pijn in de gewrichten, zijn de glucosamine ervaringen zeer positief. Gebruikers ervaringen van glucosamine zijn dus erg positief, maar de precieze werking is dus nog niet volledig wetenschappelijk bewezen.

Over de schrijver Leon

Ik heb verschillende medische studies afgerond en ben mij hierna gaan focussen op de supplementen industrie. Denk hierbij aan vitaminen, medicijnen maar ook aan fitness supplementen zoals creatines.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

De Slimste Persoon in je sportschool worden?
De Fitcode Nieuwsbrief is alles wat je nodig hebt! Ontvang wekelijks de beste tips, nieuwste onderzoeken en nog veel meer.

>