Team Fitcode
  • Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Hoe een kleine verslaving grote impact op je fitheid kan hebben

In Nederland zijn steeds meer mensen bezig met het onderhouden en opbouwen van een fit lichaam. Toch zijn er in Nederland ook heel veel mensen die last hebben van kleine verslavingen.

Denk hierbij aan het checken van je Instagram, het dagelijks drinken van een alcoholische versnapering of het roken van een jointje voor het slapen gaan.

In dit artikel gaan we je uitleggen waarom dit soort kleine verslavingen grote gevolgen kunnen hebben voor je algemene fitheid.

Het brein is gevoelig voor stoffen

Eens in de tijd even de teugels laten vieren: het is iets dat ieder mens nodig heeft. Een weekje naar de Costa voor een zon- zee- en strandvakantie of even lekker een avondje stappen.

Het is natuurlijk heel goed om af en toe even afleiding te zoeken en even het gezonde leventje aan de kant te zetten. Echter wordt de impact van dit soort ‘breaks’ vaak onderschat.

Zo heeft de korte periode al invloed op bijvoorbeeld je slaap, en daardoor de weerbaarheid op de dag. Bij enkel je roes uitslapen komt het brein niet in de REM-slaap wat belangrijk is om indrukken te verwerken.

Hierdoor heeft een kleine verslaving dus ‘grote’ gevolgen voor je gezondheid.

Het begint bij jezelf

Het is goed om te vermelden dat een verslaving – hoe groot of klein ook- ten alle tijden bij jezelf begint. Niemand zal ontkennen, zout, suiker en vet is lekker. Het lichaam vraagt gewoon om er meer van te pakken, en zo eet het merendeel van de mensen teveel wat als schadelijk te omschrijven is.

Er liggen ten alle tijden verleiding op de loer en het is in veel gevallen ontzettend moeilijk om niet toe te geven aan deze verleidingen.

Om ervoor te zorgen dat je minder vaak in deze verleidingen trapt kun je ervoor kiezen om een online test te doen. Bij dit soort online tests wordt duidelijk hoe het met jouw slechte eetgewoontes staat.

Door zo’n test te doen pak je het probleem aan bij de wortels. Je ontdekt namelijk waardoor het komt dat je steeds toegeeft aan de verleidingen.

Voorkom ook andere verslavingen

Uiteraard ging het bovenstaande stuk vooral over verslavingen op het gebied van voeding. Helaas zijn er nog meer slechte verslavingen. Denk hierbij aan roken, alcohol en drugsverslavingen.

Over roken is zoveel gepubliceerd dat het in deze blog geen aandacht hoeft te hebben. Op ieder pakje sigaretten staan waarschuwingen en contactgegevens om hulp te zoeken.

Een andere gevaarlijke verslaving? Partydrugs! Voortdurend komen er nieuwe middelen in de handel, en ook levert het altijd schadelijke bijwerkingen op.

Denk je dat jij hier last van hebt? Doe dan een test!

Zoals je hebt gelezen kan een kleine verslaving een grote impact hebben op je fitheid. Wil je van jezelf weten hoe het met jouw gewoontes staat, bekijk dan de website van Tacton en doe de test. Deze anonieme test is zeer betrouwbaar. Het geeft geeft goed inzicht in de mate van gebruik en gedrag. Hierbij wordt aangegeven of dit problematisch is of niet.

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>