Team Fitcode
  • Home
  • /
  • Voedingstips
  • /
  • 3 redenen waarom je eens een Italiaanse wijn zou moeten proberen

Italiaanse wijnen: van unieke druiven tot een unieke smaak

Italië is een van de oudste en grootste wijnproducenten ter wereld. Italiaanse wijn is erg populair bij wijnkenners, Naast Frankrijk staat Italië bovenaan de lijst als exportland voor wijn. De typisch Italiaanse wijn wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door drie typische kenmerken. De regionale druivensoorten, de invloed van het klimaat en de aardse smaak.

Regionale druivenrassen

Italiaanse druivenrassen zijn minder bekend dan de Franse, maar dit zegt helemaal niets over de kwaliteit ervan. Italië beschikt over een uniek en zeldzaam aanbod. De bekendste druivenrassen zijn de Corvina, de Pinot Grigio en de Sangiovese. Wat deze druivenrassen zo uniek maakt, is dat elk druivenras verbonden is aan een bepaalde regio. Hierdoor heeft elke regio zijn eigen unieke en kenmerkende wijn. De druivenrassen zijn specifiek voor elke regio en het is voor de struiken onmogelijk om op een andere plaats vruchten voort te brengen.

Een positieve invloed van het klimaat

De productie van Italiaanse wijn wordt sterk beïnvloed door het klimaat. Italië is perfect gelegen. De overvloedige Mediterraanse zon wordt verzwakt door een koele bries vanuit de bergen en de omringende zeeën. De invloed van de koudere lucht vanaf de Tyrreense, de Adriatische en de Ionische zee zorgt voor perfecte omstandigheden.

De wijnproductie wordt niet alleen klimatologisch beïnvloed. De verschillende terreinen waarop de productie plaatsvindt, hebben ook een grote invloed. Denk hierbij maar aan de kustlijn, de heuvels en de bergen. Zoals al eerder vernoemd heeft elke regio zijn druivenras. Het verschil tussen de verschillende druiven wordt voor een groot deel bepaald door de ligging en het klimaat.

De aardse smaak

Tenslotte mag de typische smaak van de Italiaanse wijn zeker niet vergeten worden. Italiaanse wijnen hebben een aardse en ingetogen smaak. In elke fles kan je als het ware het contact met de aarde ruiken en proeven. Deze kenmerkende geur en smaak maakt dat de wijn de smaak van het voedsel versterkt.

Verder heeft Italiaanse wijn een hoge zuurgraad. Ook hier is de verklaring dat wijn met een hoge zuurgraad goed bij eten past. Italiaanse wijnen worden geproduceerd om bij maaltijden genuttigd te worden, heel typerend voor de Italiaanse culinaire cultuur.

Niets beter dan een Italiaanse wijn

Italiaanse wijnen zijn uniek. Italië is het enige land waar in elke regio wijn wordt geproduceerd en dit telkens met eigen druivenrassen. Deze druivenrassen worden op hun beurt positief beïnvloed door de ligging en het klimaat. Dit alles zorgt voor de typische aardse smaak van de Italiaanse wijn. De verschillende wijnen passen perfect in de culinaire Italiaanse cultuur, de smaak van het voedsel wordt er alleen maar door versterkt. Kies voortaan dus zeker voor een typisch Italiaanse wijn bij je pasta. Salute!

About the Author Team Fitcode


Afvallen of juist Spiermassa opbouwen? Bij Fitcode ben je aan het goede adres! Dagelijks houden wij jullie op de hoogte van de beste en meest effectieve tips omtrent Fitness, Voeding & Gezondheid.

>